Træers ligninkemi tilpasser sig klimaændringer

0

Et ændret klima kan være udfordrende for træer og andre planter. Ny forskning viser, at de slår igen ved at bruge enzymer til at justere deres indhold af lignin. Den viden kan være vigtig for at tilpasse planter til klimaforandringerne.

Af -

Forskere ved Stockholm Universitet har påvist, at træer og planters indhold af lignin kan justeres på celleniveau, og den nye opdagelse kan bruges til at få mere resistente planter.

Lignin er en af de tre hovedbestanddele i træ. Det findes i cellevæggene og er blandet andet med til at sikre, at træer, strå og planter kan holde sig oprejst – også i blæsevejr. Ved hjælp af ligninen kan selv op til 100 meter høje træer og planter opretholde vandbalancen, vokse og overleve klimaforandringer. Lignin er også et vigtigt kulstofdræn, fordi det lagrer omkring 30 procent af det samlede kulstof på jorden.

Lignin har en kemisk ”kode”, der er tilpasset på celleniveau til at udføre specifikke opgaver i planter, men hvordan hver celle koder sin kemi, har man ikke vidst før nu, skriver forskning.se

Et middel mod vandmangel

I det nye studie viser forskerne, at enzymer kaldet laccaser bruges af hver enkelt celle til at justere ligninens ”kemiske kode” for at kunne modstå stress som tørke eller vind. Undersøgelsen viser også, hvordan lignin styres på nanometerniveau i hver plantecelle.

Undersøgelsens resultater kan anvendes i både landbrug og skovbrug til at udvælge planter med en ligninkemi, der bedre kan modstå fremtidens klimaudfordringer.

At man nu ved, hvordan ligninkemi bliver styret, åbner op for at udvælge planter baseret på ligninkode for at forfine afgrøder og træer med stor modstandsdygtighed over for problemer med vandtilgængeligheden, lyder det fra forsker Edouard Pesquet.

Kilde: Forskning.se

Videnskabelig artikel: Different combinations of laccase paralogs nonredundantly control the amount and composition of lignin in specific cell types and cell wall layers in Arabidopsi

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×