Træflis bliver til bioolie

0

Ny svensk forskning baner vejen for, at kraftvarmeværker i tillæg til elektricitet og fjernvarme kan producere bioolie af træflis.

Af

Et svensk forskerhold har sammen med det kommunalt ejede energiselskab Kraftringen i Lund undersøgt, hvorvidt kraftvarmeværket i Örtofta kan videreudvikles til at begynde at producere bioolie af den træflis, værket i forvejen anvender til blandt andet opvarmning af vand.

På grund af klimaændringer og forbedret isolering i bygninger er behovet for fjernvarme faldet, og derfor har kraftvarmeværkerne nu potentiale til at bruge træflisen til at producere bioolie i stedet.

Sverige – og resten af verden – har brug for bioolie, der kan understøtte transportsektorens grønne omstilling og som erstatning for fossil olie i den kemiske industri.

”Ifølge vores tests og beregninger kan kraftvarmeværket bidrage med store mængder indenlandsk bioolie, der kan erstatte fossil olie både til opvarmning og i transportsektoren,” siger Lovisa Björnsson, professor i miljø- og energisystemer ved Lunds Universitet og projektleder for undersøgelsen, til forskning.se.

”Alene anlægget i Örtofta kan producere det, der svarer til 0,7 TWh (terawatt i timen, red.) bioolie om året. Det kan sammenlignes med for eksempel brugen af svensk biogas i transportsektoren, der ligger på 1,1 TWh,” siger hun.

 

Kraftvarmeværker kan få økonomisk støtte

Træflis kan omdannes til bioolie ved pyrolyse. I denne proces bliver biomassen hurtigt opvarmet og fordampet, for derefter at blive kondenseret til en væske, der består af forskellige kulstofkæder. Det, der oprindeligt var træflis, bliver på denne måde omdannet til bioolie.

Næsten 100 andre varmekraftværker i Sverige har potentialet til at kunne producere bioolie på samme måde som i Örtofta. Det kan skabe en produktion på 20 TWh pr. år, hvilket er mere end Sveriges biobrændstofimport i 2019 på 18 TWh.

De virksomheder, der løber en økonomisk risiko ved at investere i ny teknologi, kan få innovationsstøtte i EU.

 

Sverige er på mange områder en frontløber for grøn innovation. Se bl.a. vores artikler om et svensk forskningsprojekt, der forvandler rester i skovbunden til biobaseret råolie og om hvordan svenskerne skal klædes i træ.

 

Kilde: forskning.se

Forskningsrapport: Bioolja från befintliga kraftvärmeverk-en systemstudie

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.