Træflis bliver til bioolie
Ny svensk forskning baner vejen for, at kraftvarmeværker i tillæg til elektricitet og fjernvarme kan producere bioolie af træflis.
Et svensk forskerhold har sammen med det kommunalt ejede energiselskab Kraftringen i Lund undersøgt, hvorvidt kraftvarmeværket i Örtofta kan videreudvikles til at begynde at producere bioolie af den træflis, værket i forvejen anvender til blandt andet opvarmning af vand.
På grund af klimaændringer og forbedret isolering i bygninger er behovet for fjernvarme faldet, og derfor har kraftvarmeværkerne nu potentiale til at bruge træflisen til at producere bioolie i stedet.
Sverige – og resten af verden – har brug for bioolie, der kan understøtte transportsektorens grønne omstilling og som erstatning for fossil olie i den kemiske industri.
”Ifølge vores tests og beregninger kan kraftvarmeværket bidrage med store mængder indenlandsk bioolie, der kan erstatte fossil olie både til opvarmning og i transportsektoren,” siger Lovisa Björnsson, professor i miljø- og energisystemer ved Lunds Universitet og projektleder for undersøgelsen, til forskning.se.
”Alene anlægget i Örtofta kan producere det, der svarer til 0,7 TWh (terawatt i timen, red.) bioolie om året. Det kan sammenlignes med for eksempel brugen af svensk biogas i transportsektoren, der ligger på 1,1 TWh,” siger hun.
Kraftvarmeværker kan få økonomisk støtte
Træflis kan omdannes til bioolie ved pyrolyse. I denne proces bliver biomassen hurtigt opvarmet og fordampet, for derefter at blive kondenseret til en væske, der består af forskellige kulstofkæder. Det, der oprindeligt var træflis, bliver på denne måde omdannet til bioolie.
Næsten 100 andre varmekraftværker i Sverige har potentialet til at kunne producere bioolie på samme måde som i Örtofta. Det kan skabe en produktion på 20 TWh pr. år, hvilket er mere end Sveriges biobrændstofimport i 2019 på 18 TWh.
De virksomheder, der løber en økonomisk risiko ved at investere i ny teknologi, kan få innovationsstøtte i EU.
Sverige er på mange områder en frontløber for grøn innovation. Se bl.a. vores artikler om et svensk forskningsprojekt, der forvandler rester i skovbunden til biobaseret råolie og om hvordan svenskerne skal klædes i træ.
Kilde: forskning.se
Forskningsrapport: Bioolja från befintliga kraftvärmeverk-en systemstudie
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.