Træhus i nye klæder

0

Mens vi venter på de høje træbyggerier herhjemme, kan vi passende lade os inspirere af det store udland, hvor der er mere gang i højderne. Blandt andet i Ontario, Canada, hvor en nylig ændring i bygningsreglementet har banet vej for erhvervsbygninger i træ op til seks etager.

Af

Det er mere end 100 år siden, der sidst blev opført en erhvervsbygning i massivtræ i delstaten Ontario. Men siden bygningsreglementet blev ændret i 2015, er der kommet skub i sagerne igen.

Byggeriet af 80 Atlantic været i gang siden 2017, og nu er de første lejere ved at flytte ind i den femetagers høje bygning, som man ikke umiddelbart kan se er lavet af træ.

Sparet energi svarer til 30 års drift

80 Atlantic er opført i et klassisk, modernistisk industriområde, hvor ombyggede fabrikker og varehuse dominerer. Men det nye træhus passer alligevel ind i områdets æstetiske udtryk med sine glaserede facader og porcelænspaneler.

Arkitekterne har frit kunnet vælge facadebeklædning uden at gå på kompromis med bygningens CO2-aftryk, fordi langt den største besparelse ligger i de bærende elementer.

Grundplanet er lavet af beton, fordi der var brug for meget store, ubrudte gulvflader og en nødvendig opdeling mellem kontorer og butikker, mens de øvrige etager er sammensat af limtræsbjælker og -søjler.

Parterne bag byggeriet fortæller, at fordi de bærende elementer er af træ, har 80 Atlantic reduceret sin klimabelastning med, hvad der svarer til næsten 30 års drift af bygningen – dels fordi træbjælkerne binder CO2 i hele bygningens levetid, og dels på grund af de CO2-udledninger, der er sparet, ved ikke producere samme mængder af stål og beton, der almindeligvis kræves til et byggeri af den størrelse.

Foto: Doublespace Photography

Duften af træ

Arkitektur- og indretningsfirmaet Quadrangle mener, at der er mere end ”blot” øget bæredygtighed at hente ved at have bygget 80 Atlantic i træ: De åbne, rummelige områder med højt til loftet, den varme følelse og look, og endda duften, som er kendt for at have en positiv effekt på vores velbefindende.

Derudover var byggeelementerne præfabrikerede og skulle derfor ikke samles på selve byggepladsen. Det forbedrede sikkerheden, og nabolaget bliver mindre forstyrret af byggestøj og transport til og fra pladsen. Samtidig betød det mindre affald og en kortere byggeproces.

Parterne bag håber, at 80 Atlantic vil inspirere til mange flere høje træbyggerier rundt om i delstaten.

Kilde: Kriss Communications og Quadrangle

Parterne bag 80 Atlantic

Arkitekt: Quadrangle

Bygherre: Hullmark med partner BentallGreenOak på vegne af Sun Life Assurance Company of Canada

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.