Træhus på 14 etager åbnet i Bergen

7

Video: Se verdens højeste træhus blive opført i Bergen. Huset, som er på 14 etager og hele 51 meter højt, er netop blevet indviet.

Af -

Verdens højeste træhus er netop blevet indviet i Bergen. Huset er 51 meter højt, er på 14 etager og indeholder i alt 62 lejligheder, fordelt mellem to- og treværelses lejligheder.

Træhuset kaldes ”Treet”, som er norsk for ”Træet”, og er et byggesæt af 48 færdige træmoduler og en rammekonstruktion af limtræ fra Moelven.

Træhøjhus

Treet i Bergen er med sine 14 etager nu verdens højeste træhus. Foto: Snølys/BOB BBL

Nederst i huset er der fire etager med lejlighedsmoduler, derefter er der en bærende femte etage, en såkaldt power-etage, som der også er en af på 10. etage. Træ er et meget lettere materiale end beton, som man normalt bygger så høje huse af, så for at give huset en stabiliserende tyngde, er der anbragt betonelementer i de to power-etager. Rammekonstruktionen er desuden forsynet med diagonale skråstivere, også af limtræ, der er synlige udvendigt på husets for- og bagside og indvendigt i de to power-etager.

Byggeriet er baseret på præfabrikerede moduler af krydslamineret limtræ, CLT (Cross Laminated Timber) som har stor stivhed og styrke. CLT er derfor velegnet til lange spænd som ved f.eks. etageadskillelser, gulve, vægge og lofter. Bygningen har fået glas-inddækkede altaner på to sider, som udover at give bygningen en karakteristisk arkitektur, yder den synlige limtræskonstruktion beskyttelse mod vejrliget.

Treet - højhus af træ

Konstruktionen af bærende limtræsbjælker er synlig takket være glasfacaden. Foto: Snølys/BOB BBL

Rekord på lånt tid

Tiden hvor længe Treet kan smykke sig med titlen som verdens højeste træhus, bliver formentlig kort. Verden over er der nemlig stor interesse for høje træbyggerier og der er mange som ønsker at slå den norske rekord. I Canada planlægges der flere høje bygninger af træ og det med stor sandsynlighed her højhusrekorden finder vej til næste gang, når den planlagte studenterbolig på universitetet i Vancouver på 18 etager, står færdig i 2017.

Brandsikkerheden i top

En indvending man ofte hører når der tales om høje træbyggerier er, om brandsikkerheden er i orden. For træ kan jo brænde!

Men fra Sweco, der sammen med boligselskabet BOB, Bergen og Omegn Boligbyggelag, står bag byggeriet, beroliger byggeansvarlig Rune Abrahamsen, at brandsikkerheden i” Treet” er meget høj.

Bag “Treet” står:

 • BOB, Bergen og Omegn Boligbyggelag: Bygherre.
 • Sweco: Rådgivende ingeniører, et af Europas største rådgivningsfirmaer inden for teknik, miljø og arkitektur.
 • Kodumaja: Estisk leverandør af præfabrikerede byggemoduler.
 • Moelven: Leverandør af bærende limtræskonstruktion.

Byggeriet er nemlig lavet af træ i meget kraftige dimensioner, som meget svært antændes ved brand. I byggeriet er der desuden installeret en række brandtekniske tiltag som sprinkling, brandsikker elevator og evakueringstrapper.

Treet - højhus af træ

Treet ligger smukt placeret ved Bergens havnefront. Fra tagterassen giver det denne fantastiske udsigt over Puddefjorden. Foto: Snølys/BOB BBL

Videopræsentation

Øverst i denne artikel kan du se en såkaldt “time lapse” video der viser byggeriet fra start til slut. Nedenfor kan du se en præsentation af byggeriet fra reThinkWood, som blev lavet i forbindelse med World Conference on Timber Engineering i Quebec i Canada.

HVAD ER CLT?

“Treet” er delvist bygget af CLT, som står for cross laminated timber. På dansk kan det oversættes til krydslamineret tømmer.

Princippet er i CLT er ganske simpelt:

 • CLT er en slags limtræ, hvor en mængde brædder limes sammen til et samlet element.
 • Fiberretningen skifter i hvert lag, hvorved belastningen overføres i mere end én retning. CLT-elementet får derfor både stor stivhed og styrke.
 • CLT er derfor velegnet til lange spænd som f.eks. etageadskillelser, gulve, vægge og lofter.

FORDELE MED CLT:

Der er mange fordele ved at bygge med CLT. Det er blandt andet:

 • hurtigere at fremstille end alternative materialer, fordi det laves under kontrollerede klimatiske forhold på fabrik.
 • konkurrencedygtig i pris sammenlignet med traditionelle byggematerialer.
 • lettere og nemmere at montere end betonelementer.
 • brandsikkert, idet det brænder langsomt og med forudsigelig hastighed i modsætning til fx stål der risikerer at kollapse ved høje temperaturer.
 • støjsvag, med gode iboende støjabsorptionsegenskaber.
 • varmebestandig, med fremragende isolerende egenskaber.
 • klimavenligt, træelementet koster langt mindre energi at fremstille end alternative byggematerialer, samtidig med at træet er et lager for CO2.

Fakta

Video:

 • Time lapse

  Til venstre ses en såkaldt time lapse video, hvor opførelsen af Treet er fotograferet løbende så du kan se byggeriet fra start til slut på to et halvt minut: Videoen er produceret af BOB/Filmtriks.

7 kommentarer

 1. frederik bruun siger:

  hvordan kan man være sikker på at træet stammer fra verificeret miljøvenligt skovbrug?

  1. Nina siger:

   Hvis træet er PEFC certificeret, så er det en garanti for bærdygtig skovbrug.

  2. Simon Auken Beck siger:

   Hej Frederik.
   Der er dokumentation for at det anvendte træ kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvis det er certificeret efter ordninger som PEFC eller FSC.
   Moelven har i en mail oplyst at træet der er anvendt til limtræskonstruktionen netop er PEFC certificeret. Det samme gælder CLT massivtræselementerne fra den tyske underleverandør MERK Timber GmbH.
   Mvh Træ.dk

 2. Villy s jensen siger:

  hvor er det flot og imponerende at se et byggeri så stort udført i træ, jeg er ikke i tvivl om at det kommer vi til se mere af. det er en god ting at man respekterer træets egenskaber og værdi. det er skønt at se at man ikke bygger i beton. det er også et skulderklap til os tømre

 3. Morten siger:

  Er det jern der er monteret på de to facader, som ikke er indrammet af glas? I så fald virker det da rimelig tåbeligt, når man bygger sådan et byggeri af træ med henblik på miljøet.

 4. Veronica Civa siger:

  Hvad ligger priserne på lejlighederne?
  Mvh
  Veronica Civa

 5. Helle Bolther Christensen siger:

  Sikke dejlige lejligher lyse og i bæredygtigt materiale. Er lejlighedederne meget dyre. Sådan et sted ville jeg godt bo.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Højhuse af træ

Studenterbolig: Højhus af træ på 18 etager

UBC i Vancouver får 18 etager højt kollegium af træ. Bygningen bliver hjem for mange studerende, der kommer til at bo i en af verdens højeste træbygninger.

WIEN FÅR VERDENS HØJESTE SKYSKRABER AF TRÆ

Kapløbet om at være verdens højeste træhus når nye højder. I Wien planlægges nemlig et træhøjhus på 24 etager - som dermed kan blive verdens højeste!!!!

DANSKTEGNET SKYSKRABER KAN BLIVE SVENSK VARTEGN

Det kan blive et spektakulært træhus på 34 etager som bygges i det centrale Stockholm om 10 år hvis de danske arkitekters forslag vinder konkurrence om bedste forslag til fremtidens bolig.

HØJHUS AF TRÆ PÅ 10 ETAGER OPFØRT I AUSTRALIEN

Hvornår kan en 10-etagers bygning anses for at være den højeste i verden? Det kan den når den er lavet af træ.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×