Træhus vinder prisen for Årets Byggeri 2018

0

Etagebyggeriet Lisberg Bakke er bygget af træ og ”skal fremhæves som et vigtigt eksempel til efterfølgelse”, lyder det fra dommerkomiteen bag prisen for Årets Byggeri.

Af

40 boliger fordelt i seks blokke på tre og fire etager. Bygget i træ. Det almene boligbyggeri Lisbjerg Bakke lidt nord for Aarhus er nyslået vinder af Årets Byggeri 2018 i kategorien Bolig.

Selvom der endnu ikke er samme tradition for at bygge boliger i træ i Danmark som i landene omkring os, er Lisbjerg Bakke et vigtigt og inspirerende skridt på vejen mod mere træbyggeri.

”Udfordringen er, at i morgen ikke er det samme som i dag. Og vi kan kun følge med, hvis vi tør gøre noget anderledes og tage en ny vej. Og hvorfor importere, når vi sagtens kan selv? Vi ser noget større end ’bare’ boliger her på Lisbjerg Bakke. Vi ser muligheder og skalerbarhed”, sagde formand for dommerkomiteen Scott Hollingsworth ved prisoverrækkelsen, som fandt sted i bebyggelsens fælleslokale.

De 40 boliger i Lisbjerg Bakke udgør AL2Boligs afdeling 128, og Tegnestuen Vandkunsten og Moe står bag tegningerne til byggeriet.

Massivtræ og ubehandlet gran

Selve konstruktionen er opført med Wood Stock, som er et søjlebjælkesystem i limtræ udviklet af Vandkunsten og MOE. Træ spiller således hovedrollen i byggeriet, og stål og beton er kun anvendt, hvor det giver byggeteknisk mening og af lavpraktiske hensyn.

Facaden udgøres af 32 mm tykke planker af ubehandlet gran, der er sat op med vandnæser mellem hver etage, som dels forhindrer regnvand i at løbe hele vejen ned af facaden, men også adskiller træet, så plankerne er nemme at skifte, når de bliver brudt ned.

Det forventes, at de vil kunne klare 30 år, men levetiden på udsatte steder vil være 20 år. Desuden er resterende byggematerialer med så lidt overfladebehandling som muligt, så de får lov at patinere og kan genanvendes i fremtiden, og så sikrer brugen af umalede diffusionsåbne træbeklædninger boligerne et godt indeklima.

Valget af umalet træ reducerer yderligere udgifter til vedligeholdelse, og herved skabes flere ressourcer til gavn for beboerne, skriver BygTek.

Træbyggerier op til 12 etager

Træ er valgt som byggemateriale, fordi det har flere positive egenskaber. Der anvendes mindre energi til fremstilling af træprodukter end andre byggematerialer, og træ lagrer ligeledes CO2. I et livscyklusperspektiv kan der ovenikøbet udvindes energi ved afbrænding af træet, og træ medvirker også til et godt indeklima.

”Det er ikke nyt at bygge i træ i Danmark. Det har man gjort i mange år, og det meste af Danmark er oprindeligt bygget i bindingsværk. Men den nuværende succeshistorie inden for træbyggeriet er rent volumenmæssigt og mest inden for boksbyggeri på vores tegnestue. Nu tilfører vi et byggesystem, der kan meget af det samme som beton med store spænd, og som kan bygges i op til otte etager. Og videreudvikles systemet vil du kunne gå endnu højere, som vi ser det i for eksempel Østrig, Norge, Tyskland, Canada, Japan, New Zealand, Sverige og Baltikum, der har tradition for træbyggeri og derfor er langt fremme teknologisk. Men også i England, der ligesom Danmark ikke har en stor træsektor og klimamæssigt ligner os, er udviklingen i gang med træbyggerier i op til 10-12 etager”, siger arkitekt Kim Dalgaard fra Vandkunsten til BygTek.

Dommerkomiteens begrundelse:

”Lisbjerg Bakke er et alment byggeri, der skal fremhæves som et vigtigt eksempel til efterfølgelse. Det moderne træhusbyggeri er i sin tidlige fase i Danmark, men rummer mange potentialer for bæredygtige og eftertragtede miljøer. Lisbjerg Bakke leder her vejen med udviklingen af et skalerbart byggesystem i et omkostningseffektivt boligbyggeri – som kan inspirere andre til at bygge nyt og spændende med træ.”

 

Dommerkomiteen bestod af:

Scott Hollingsworth (arkitekt, Hollingsworth Pack)

Lene Espersen (direktør, Danske Arkitektvirksomheder)

Henrik Garver (adm. direktør, FRI) Elly Kjems Hove (branchedirektør, DI BYG)

Rasmus Brandt Lassen (direktør, Bygningsstyrelsen)

Lars Storr-Hansen (adm. direktør, Dansk Byggeri)

Palle Thomsen (adm. direktør, Danske Byggecentre)

Om Årets Byggeri

Årets Byggeri er den bredeste pris i byggebranchen. Det er en national hæderspris som hvert år tildeles årets bedste byggerier ud fra deres samfundsmæssige betydning. Nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomite med branchens vigtigste branchedirektører og aktører. Magasinet Byggeri er vært for Årets Byggeri.

Kilde:  AL2bolig

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.