Træhuse bedst til at modstå jordskælv

0

Træhuse har gode egenskaber under selv kraftigt jordskælv.

Af -

Tags:

Korrekt konstruerede træhuse kan modstå selv et kraftigt jordskælvs rystelser. Hemmeligheden ligger i konstruktionsmåden.

Træhuse er nemlig mere fleksible, og dermed bedre end letbeton og murværk til at modstå jordskælv.

Elastisk og eftergivende

– Træhuse har den fordel, at de kan absorbere energi, fordi forbindelserne, der holder husets dele sammen, både er elastiske og eftergivelige. Den egenskab har hverken murværk eller letbeton. Træets lethed er også en fordel, for jo lettere husene er, når jordskælvet rammer, jo mindre bliver påvirkningerne af dem, forklarer civilingeniør og ekspert i trækonstruktioner, Hans Jørgen Larsen, til Byggeri.dk

Konstruktion skal være korrekt

– Men træhuse er kun sikre, hvis de er konstrueret fornuftigt og korrekt. For at huset ikke skal styrte sammen, når så stor en energi påvirker huset, skal energien kunne opfanges af bygningen, ellers bryder den sammen, siger Hans Jørgen Larsen der har været den ledende drivkraft bag de nye Europæiske bestemmelser (Eurocode 8) for trækonstuktioner i jordskælvsområder.

Træhus under jordskælv

Træhus i 7 etager udsættes for et simuleret jordskælv på 7,2 på Richterskalaen. Forsøget blev udført af det italienske træforskningsinstitut IVALSA.

Forsøg og studier

Hans Jørgen Larsen har også netop har været gæsteforsker ved det italienske træforskningsinstitut IVALSA.

Instituttet har i en årrække udført forsøg og studier, der skulle føre til en jordskælvssikker træbaseret konstruktionsmetode.

Simuleret jordskælv

De italienske studier har bekræftet træhusets gode egenskaber under et kraftigt jordskælv.

I et forsøg, blev et 7 etagers træhus udsat for simulerede rystelser, svarende til jordskælvet i Kobe i Japan, 1995, som målte 7,2 på Richterskalaen og dræbte 6.000 mennesker.

Under de simulerede rystelser holdt trækonstruktionen og siden har flere lignende forsøg vist samme resultat.

Træhus under jordskælv

Møbler og inventar bliver kastet rundt under de voldsomme rystelser, men bygningen tager ikke nævneværdig skade og bliver frem for alt stående.

Ingen træhuse katastrofalt beskadiget

Undersøgelser i jordskælvsområder har også kunnet påvise træbygningers fordele. F.eks. foretog man en systematisk undersøgelse af skaderne efter jordskælvet der ramte Californien i 1989 som målte 7,1 på Richterskalaen.

Konklusionen var, at selv nær epicentret, hvor skaderne på bygninger i andre materialer var meget store, blev ingen træhuse, der var opført efter de gældende bestemmelser (som er lempeligere end de danske) beskadiget katastrofalt.

Byer kan redes fra udslettelse

– Skaderne ved et jordskælv kan således begrænses, hvis man bygger i træ. Træbygninger kollapser ikke som huse af murværk, og anvendelse af træ kan redde hele byer fra udslettelse, hvis et jordskælv rammer, forklarer Bjarne Lund Johansen, direktør i Træinformation, til Byggeri.dk.

Kina og Italien tager kampen op

I Kina og Italien, der på det seneste har været ramt af kraftige jordskælv, har man valgt at tage kampen op. Ruinerne fra de to seneste jordskælv bliver nu erstattet af modstandsdygtige huse i træ.

Det er positivt at se, at der bliver lyttet til de resultater forskningen bibringer. Og forskningen viser netop, at der er mange fordele ved at bygge i træ – både når vi skal forebygge og forsvare os mod større og mindre naturkatastrofer, siger Bjarne Lund Johansen.

Kilde

Byggeri.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×