Tags: ,

Træhytte på toppen af verden

0

Krydslamineret træ er brugt til at bygge en hytte med udsigt over Hammerfest – verdens nordligste by.

Af -

Norske SPINN Arkitekter har sammen med britiske FORMAT Engineers skabt en fantastisk hytte af træ, som kan bruges af ”hikers” – vandrere – på tur i det kolde, smukke Nordnorge. Helt heroppe nord for polarcirklen i bjergene rundt om Hammerfest, som er kendt for at være verdens nordligste by, ligger nu den specielle hytte bygget af CLT (krydslamineret tømmer).

Ideen til at bygge hytten – som senere får en tvilling på den anden side af Hammerfest – kom fra The Norwegian Trekking Associations Hammerfest-afdeling, som drømte om en lille hytte med vinduer og brændeovn, placeret nær bjergtoppen og designet, så den passede til terrænet.

SPINN tog udfordringen op og tegnede træhytten ”Varden”, som kan modstå de kolde, barske polarvintre og give de hikende på Storfjellet et varmt sted at sove. Samtidig passer hytten til naturbilledet og er en attraktion i sig selv.

Til at oversætte tegningerne af træhytten til virkelighed blev FORMAT Engineers kontaktet. Resultatet blev en CLT-bygget hytte, som ved hjælp af 3D-simuleringer og -print blev testet i alle leder og kanter for at være sikker på, at den kunne holde til de arktiske storme.

Crowdfunding og frivillige

Designet var noget anderledes, end The Norwegian Trekking Association havde forestillet sig – og en hel del dyrere. Men foreningen var stærkt besluttet på at finde en udvej. En video med blev lavet for at rejse penge via crowdfunding – og det virkede.

Se video:

Lokale virksomheder bidrog med gratis materialer og tid, og Kebony donerede materialer til hyttens ydre beklædning.

Ifølge planen var Norwegian Trekking Association selv ansvarlige for at få rejst hytten og få den transporteret den til det rigtige sted. En gruppe af entusiastiske frivillige samlede de præfabrikerede CLT-elementer i løbet af fire arbejdsdage. Hytten blev samlet i en lagerhal, blev derefter delt i to, læsset på en lastbil og kørt til Storfjellet. Her blev den løftet på plads og sat sammen igen. Vinduet, brændeovnen og møblerne blev til sidst sat på plads. I alt har frivillige brugt mere end 1.500 timer på projektet.

Ny hytte på vej

Indtil videre har den første hytte været en stor succes og har medført flere besøgende på Storfjellet.

Den anden hytte vil blive bygget på bjerget Tyven, som ligger på den anden side af Hammerfest. På den måde vil de to hytter have udsigt over byen og samtidig kunne kigge på hinanden hen over det smukke, arktiske landskab i Hammerfest.

foto: DNT Hammerfest

foto: DNT Hammerfest

Foto: Tor Even Mathisen

Foto: Tor Even Mathisen

Kilde: SPINN Arkitekter

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×