Træpanelet 1: Træhuse er sundere, og sådan er det

4

Dette er første del af Træ.dk's artikelserie med Træpanelet. Panelet er håndplukket og består af fire erfarne eksperter, der alle har en kvalificeret mening om træ.

Følg med når træpanelet i de næste 9 uger diskuterer alt om træ, blandt andet cykler, hjelme, kjoler, slips, biler og pap. Og modediller, verdens redning og at kunne smide ting ud med god samvittighed.

I første omgang diskuterer træpanelet træhuse. Træhuse giver velvære, men hvad gør det, hvis man ikke kan dokumentere det?

Af

Træpanelet mødte hinanden første gang i juni 2017 i et træhus i Brønshøj, København. Huset er bygget i 2014 af østrigske krydslaminerede massivtræselementer.

Huset er tegnet, bygget og beboet af et af panelets medlemmer, arkitekt Steffan Iwersen.

Foto: Steffan Iwersen.

Hvordan er det at bo i et træhus?

– Efter vi flyttede ind, opdagede vi sundhedsaspektet at træ har utroligt indeklimaregulerende egenskaber. Det synes jeg efterhånden er meget mere interessant end den præcision, som jeg i starten var så optaget af som arkitekt.

– Vi kan mærke det. Min søn bor i en almindelig lejlighed og klager over, at hans vasketøj ikke tørrer ordentligt. Det problem har vi ikke. Vi hænger det op, og det er knastørt om aftenen. Træet suger simpelthen den overskydende fugt til sig. Hvis du går i bad, er det bedste du kan gøre at åbne døren og lade dampen komme ud, du kan næsten fornemme hvordan træet synes, at det er rart at få lidt fugt, og så i løbet af dagen afgive fugten igen, så vi har en jævn fugtbalance i huset.

– Nogle mener, at det er den rare akustik, der gør træhuse behagelige, fortsætter Steffan Iwersen. Træ opsuger noget af lyden. Der kan være lydt igennem massivtrædækkene, og det kan give nogle udfordringer, når man bygger i flere etager, men det kan løses.

Foto: Steffan Iwersen.

Hele Træpanelet var enige i, at træbyggeri har en stor fremtid. Pil Bredahl, designer:

– Det giver ro og tryghed at omgive sig med naturmaterialer, og det giver overskud til at tænke på hvad vi siger til hinanden i stedet for at blive påvirket af en hel masse andre elementer.

– Det giver jo rigtig god mening at bo med materialer, som vi har det godt med og som bliver ved med at leve. En af de helt store forcer ved træ er, at det bliver ved med at være levende. Det kan tage imod fugt og slag, og bagefter retter strukturen og fibrene sig tilbage igen. Det er rart at være i, både kropsligt og intellektuelt.

– Og så er der noget smukt over at det kan forgå naturligt uden at svine. Vi kan brænde det af, og så er det væk, og vi kan erstatte det med et naturmateriale igen.

Hvad gør vi ved at det er svært at dokumentere den gode følelse i træhuse?

I markedsføringen af træbyggeri har man i årtier savnet teknisk og medicinsk dokumentation for indeklimaforbedringer. Vi kan ikke sætte tal eller formler på det som folk føler og mærker i et træhus.

– Det er skideligegyldigt, beroliger reklamemanden Jørn Duus Hansen. – Indeklima er så meget en subjektiv oplevelse. Hvis mennesker selv kan mærke, at de har det godt i et træhus, så er det dokumentation nok.

– Det er bevist, at malkekøer i træstalde præsterer mere og er sundere, tilføjer Steffan Iwersen.

– Lufthavne af træ får folk til at falde til ro, supplerer Pil Bredahl.

Og træprofessor Claus Felby fortæller, at det første folk siger når de træder ind på hans arbejdsplads med trægulve og træ overalt (Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Rolighedsvej 23, Frederiksberg, København), er ”nej, hvor er her rart at være”:

– Det er fuldstændig uopfordret, der går max. 1 minut, så siger de det. Der er et eller andet helt grundlæggende der, sådan er det bare. Det er lige meget hvor de kommer fra. Danskere, englændere, japanere, amerikanere. Det er universelt. Om det så er videnskabeligt bevist, det ved jeg ikke.

Jørn Duus Hansen: – Jeg tror at det hænger sammen med øjnene. Når man ser et stykke træ, så går det videre på de andre sanser, så får man det bedre. Det er bedre at se på end en gipsplade, den har ligesom ikke rigtig hjertebanken af betydning. Jeg er overbevist om, at på et eller andet tidspunkt, så gider vi ikke diskutere det mere, så bliver det en uomtvistelig kendsgerning, at man bliver sundere af at bo i et træhus.

Foto: Henrik Folmar.

Hvad skal der til for at familiehuse i massivtræ som dette bliver udbredte i byggeriet?

Steffan Iwersen: – Økonomien for et hus som dette bliver interessant, når man bygger flere etager.

Jørn Duus Hansen: – Men det er jo kun et spørgsmål om tid. Mængden får prisen ned. Det her er den mest gennemførte masseproduktion, jeg har set længe, og det kan stilles op hurtigt, så det er kun et spørgsmål om tid. Der skal bare oplysning til for at få snebolden til at rulle. Det her byggeri er overskueligt, det kræver så få materialer, at jeg kan forstå det. Byggeri bliver mere og mere kompliceret, men det her rydder bordet og starter forfra, det er en slags genfødsel. Dét er træhusenes chance.

 

Det var en dejlig optimistisk begyndelse på Træpanelets behandling af træets fremtid: Træ er noget man får det godt af og kan forstå.

Bliver optimismen ved? Følg med i Træ.dk’s kommende 9 artikler, der udsendes ugentligt om torsdagen.

Og skriv meget gerne en kommentar nedenfor om hvordan du selv har det, når du er i et træhus. Er det godt, skidt eller ligegyldigt? Og hvorfor?

Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere med spontane og kvalificerede meninger om vidt forskellige træprodukter og deres design, nytte og markedspotentiale. Træpanelet er:

  • Pil Bredahl, produkt- og møbeldesigner, master i bæredygtighed og design. pilbredahldesign.dk.
  • Claus Felby, professor og forsker i anvendelse af træ, Københavns Universitet.
  • Jørn Duus Hansen, pensioneret reklamemand, kendt fra DR’s serie ”Kender du typen?” i 1990erne.
  • Steffan Iwersen, arkitekt, træhusbygger og ejer af Einrum Architects. einrum.com.

I 2017 bringer Træ.dk 10 artikler med Træpanelets meninger om blandt andet cykler, hjelme, kjoler, slips, biler og pap. Og om modediller, verdens redning og at kunne smide ting ud med god samvittighed.

Modtag gratis nyt om træ:

4 kommentarer

  1. Mogens Hansen siger:

    Hvornår regnes et hus at være et “TRÆHUS”?
    Er det et træhus når man et stykke fra kan se træbrædder som beklædning af facaden? Er det et træhus når de bærende konstruktioner er udført i træ? Hvis et træhus er sundt at opholde sig i, må det sunde vel starte ved dampspærren og indefter, ellers måtte der vel være hul i dampspærren. Den indvendige afslutning er tit afsluttet med et lag PVC-maling. Det er et salgsfremmende udtryk som anvendes af mange, mest sælgere. Jeg ved ikke hvordan man ændrer på det, og det gør vel heller ikke så meget at borgere i almindelighed udnævner et hus til sundt blot man kan se træ i passene mængde.

    Venlig hilsen Mogens Hansen

    1. Stig Jørgensen siger:

      Mogens Hansen
      Du skulle unde dig selv at prøve at bo i et træhus et år igennem.
      Uden dampstoppere og andre tiltag, som forringer indemiljøet.
      Isoleret med massivt træ, cutterspån, hørfibre eller træfibre, og med en balanceret fugtvandring gennem vægge og loft.
      Da ved du hvad et træhus er, og vil sikkert ikke tilbage til dit sten eller betonhus.
      Med venlig hilsen
      Stig Jørgensen.

  2. Jakob Klaumann siger:

    Ja, det er stadig et godt spørgsmål.
    træ.dk har tidligere spurgt branchefolk: Hvornår er et hus et træhus? prøv at se hvad de svarede her:
    https://www.trae.dk/artikel/hvornaar-er-et-hus-et-traehus/

    hilsen Jakob

  3. Torkel Stentorp siger:

    Hejsa som økotømrer har jeg bygget træhuse siden 80 erne bestående af træskelet med papiruldsisolering uden plastik. indeklimaet er i top og fugtigheds procenten er aldrig i nærheden af skimmelsvamp.
    Di kan også være tætte uden plastik 0,4 L/s m2 mvh Torkel

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Typehuse af træ

Se liste over producenter og forhandlere af typehuse af træ.

Hører træhuse til i Danmark?

Holdningerne til træhuse i Danmark er delte.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum