Træpanelet 5: Papmøbler er geniale, når man skal flytte

0

Pap er så billigt og almindeligt, at man let glemmer, hvor genialt det er. Pap har enorm styrke og bæreevne i forhold til den lave vægt (ligesom træ i det hele taget), og pap kan bruges til langt flere og mere avancerede produkter end bare papkasser.
Find ud af hvordan smagsdommerne har det med pap i femte del af Træ.dk's artikelserie med Træpanelet.

Af -

Ville I købe en papcykel til jer selv eller jeres barn?

Vi viser Træpanelet en cykel af pap som Træ.dk skrev om i 2012. Den er endnu ikke er på markedet, men i mellemtiden har opfinderen Izhar Gafni og hans firma Cardboard Technologies også udviklet en børnecykel og en kørestol, som de siger vil komme i kommerciel produktion i henholdsvis 2017 og 2018.

Designer Pil Bredahl: – Jeg kunne godt finde på at købe en papcykel. Der er noget enormt smukt over, at ting godt må forgå, hvis ikke det er dækket af plastikmaling selvfølgelig. Jeg kan godt lide, at noget kan være bæredygtigt, selv om det ikke er lavet til at holde i en menneskealder. Hvis det er produceret på en bæredygtig måde, så gør det ikke noget, at vi bruger det og smider det væk. Jeg kan godt se, at papcykler ikke flytter meget træ, det er ikke et kæmpe marked. Men det er sjovt.

Arkitekt Steffan Iwersen: – Det er svært at se, om det er langtidsholdbart. Det ser ud som, at det helst skal holde. Det går ud over hvad man egentlig fornemmer at pap skulle.

Reklamemand Jørgens Duus: – Ja, det ser ud som om den har fået 21 gange sprøjtemaling for at få det til at ligne noget, det ikke er. Jeg kan slet ikke se cyklen, og så skal jeg i hvert fald videre.

Træprofessor Claus Felby: – Jeg synes, at børnecyklen er sej til en 6-årig knægt, men hvor meget bedre den er end godt gammeldags stål, det er et stort spørgsmål.

Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere med spontane og kvalificerede meninger om vidt forskellige træprodukter og deres design, nytte og markedspotentiale. Træpanelet er:

  • Pil Bredahl, produkt- og møbeldesigner, master i bæredygtighed og design. pilbredahldesign.dk.
  • Claus Felby, professor og forsker i anvendelse af træ, Københavns Universitet.
  • Jørn Duus Hansen, pensioneret reklamemand, kendt fra DR’s serie ”Kender du typen?” i 1990erne.
  • Steffan Iwersen, arkitekt, træhusbygger og ejer af Einrum Architects. einrum.com.

I 2017 bringer Træ.dk 10 artikler med Træpanelets meninger om blandt andet cykler, hjelme, kjoler, slips, biler og pap. Og om modediller, verdens redning og at kunne smide ting ud med god samvittighed.

Hvad sker der for papmøbler?

Steffan har tippet os om tyske Stange Design, der designer papmøbler og sælger dem via webshop. Hvad går det ud på?

Steffan Iwersen: – I Berlin for et par år siden fik jeg lov til at sove på sådan en papseng og at flytte rundt på den, shit, den vejer ikke en skid. Brug-og-smid-væk-carbon, det er genialt. Det er ligesom IKEA, bare et skridt endnu lettere. Mange mennesker ligger inde med gamle IKEA-møbler, som de ikke bruger, men heller ikke nænner at smide ud, vores garage er fuld af sådan noget. De her papmøbler behøver du ikke engang at flytte, du smider dem bare ud, og så bestiller du et nyt sæt til din næste lejlighed. Det er ret interessant.

Pil Bredahl: – Jeg lavede en papreol i 2000, hele ideen var netop, at den kunne bruges op. Men der gik jo ikke særligt længe, og lige så snart den begyndte at sælge, skiftede man materialet ud og lavede den i glasfiber, så den bedre kunne holde, og så kunne kunderne vaske gulv og vælte et glas uden at skulle bekymre sig om pappet går i opløsning.

– Der er et problem med gulvvask, ikke? spørger Claus Felby.

– Jojo, der er problemer med mange ting, forsikrer Pil Bredahl. – Men det gør jo egentlig ikke noget, at man kan se, at tingene bliver brugt. Jeg tror, at pap har bedre kår i dag. Jeg tror virkelig på fremtiden for de produkter, der viser ærligt hvad de er, og så kan de forgå.

Foto: Stange Design.

Jørn Duus Hansen: – Papmøblerne er fantastiske. Som førstegangsmøbler når børnene flytter hjemmefra, det er et kæmpe område. Og når du har fået et barn, så smider du skidtet ud. Det er da godt, hvis ellers der er facon over møblerne. Eller ”jeg-er-blevet-skilt”-agtigt og vil gerne have 8 skuffer til mine sokker. Altså til ved ændringer i ens liv.

– Papfasen! udbryder Claus Felby og nikker.

– Papbutikkerne er lige præcis store i Berlin og andre store tyske byer, hvor folk flytter meget rundt, bekræfter Steffan Iwersen.

Foto: Stange Design.

Er du fristet?

Så det kan træ også: Levere råstoffet til bæredygtige brug-og-smid-væk-produkter. Måske bliver papmøbler også stort i Danmark snart. Og vi er nogle trænørder, der håber snart at få en cykel og en kørestol af pap at se i virkeligheden, uanset hvad de ligner.

Hvad siger du selv til det? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor om dit forhold til pap: Er du blevet fristet til at få dig nogle papmøbler? Længes du efter en papcykel? Eller tror du ikke på pap til andet end kasser og indpakning?

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TEMA: Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere.

Træpanelet 3

Træcykler protesterer mod stramt tøj og overforbrug.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×