Træpanelet 6: Kan smykker, ure, briller og slips fremme træbyggeri?

2

Hvordan kan det være, at det er så svært at finde træsmykker? Er ure, briller og slips af træ bare en gimmick? Og ville det fremme træbyggeri, hvis flere udsmykkede sig med træ? Det og meget andet svarer smagsdommerne på i sjette del af Træ.dk's artikelserie med Træpanelet.

Af -

Man kan få accessories – f.eks. smykker, ure, briller og slips – i træ. Men man skal lede efter det på nettet, og da Træ.dk ville finde træsmykker i en fysisk butik i København for at vise dem til Træpanelet, var vi nødt til at tage til Christiania.

Hvorfor fylder træ så lidt i kropsudsmykning?

Designer Pil Bredahl:

– Smykker handler om værdi, traditionelt set. Smykker er blevet lavet af det allermest værdifulde vi havde, altså guld og ædelsten. Så kunne man bære sine værdier på sig og have dem med rundt. Så der har træet ikke umiddelbart en naturlig rolle at spille. Men smykker af træ giver mening i stammekulturer, ligesom natursmykkerne fra Christiania, og det giver mening for kunsthåndværkere, hvor det mere handler om formen og ideen end om materialernes pengeværdi. Så forarbejdningen kan give træ en rolle i smykkeindustrien i fremtiden hvis formgivningen er spektakulær og smuk.

Christianias udvalg af træsmykker. Foto: Henrik Folmar.

– Det kan jo laves rigtig flot, bryder træprofessor Claus Felby ind.

– Ja, det kan det, svarer Pil Bredahl og fortsætter:

– Traditionelt er smykkedesignere uddannet som f.eks. guldsmede, og arbejder derfor ofte med ædle materialer. Så det er logisk nok, at der ikke findes så meget i træsmykker. Måske kan det blive en bølge i fremtiden, men man skal ikke altid ønske sig, at tingene bliver moderne. Modens natur er jo at skifte, og så kommer der noget nyt. Det er mere interessant at få nogle helt store ryk som f.eks. i byggeri og menneskets væren med træ. Eksklusive accessories eller skrin til smykker som i gamle dage kunne være meget mere interessant frem for at noget blev hypet, og så var ude igen efter 3 sæsoner.

Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere med spontane og kvalificerede meninger om vidt forskellige træprodukter og deres design, nytte og markedspotentiale. Træpanelet er:

  • Pil Bredahl, produkt- og møbeldesigner, master i bæredygtighed og design. pilbredahldesign.dk.
  • Claus Felby, professor og forsker i anvendelse af træ, Københavns Universitet.
  • Jørn Duus Hansen, pensioneret reklamemand, kendt fra DR’s serie ”Kender du typen?” i 1990erne.
  • Steffan Iwersen, arkitekt, træhusbygger og ejer af Einrum Architects. einrum.com.

I 2017 bringer Træ.dk 10 artikler med Træpanelets meninger om blandt andet cykler, hjelme, kjoler, slips, biler og pap. Og om modediller, verdens redning og at kunne smide ting ud med god samvittighed.

Hvad siger I til briller, slips, butterflys og ure af træ?

Briller af træ ser man indimellem, og på nettet har vi fundet et slips af træ til 90 euro og en butterfly. Har det en stor fremtid?

– Træslips er bare en gimmick, det er bare skæg, siger Pil Bredahl. – Hvis man har lyst til at signalere noget træ, så gør man det.

– Bare man ikke har mave, tænker Claus Felby højt.

– Bare man ikke falder i gulvtæppet, så dør man med et slips gennem halsen, frygter reklamemand Jørn Duus Hansen.

– Det er et stykke samtaledesign, forklarer Pil Bredahl.

– Jeg kan ikke forestille mig hvem, der skulle gå med et træslips, svarer Jørn Duus Hansen. – Jeg kan ikke se nogen af mine venner, bekendte, børn eller børnebørn, som ville sidde og sige ”Træslips? Hold kæft hvor har jeg drømt om at gå rundt med sådan et”. En butterfly kunne jeg godt se, det er en lille ting, der er til at have med at gøre. Briller er også fint.

I en tid, hvor folk tjekker tiden på deres smartphones, skal ure have signalværdi. Foto: Henrik Folmar.

Hvad med ure i træ?

Jørn Duus Hansen: – Hvis et ur ikke er et smykke i dag, så glem det.

Pil Bredahl: – Ja.

Jørn Duus Hansen: – Altså hvis du er nede på det der ”Ih hvor er jeg hellig fordi jeg går med et ur af træ”, så køber du det ikke. Et træur skal fortælle, at jeg går op i design, det er derfor jeg har det. Og så er der jo ingen grund til at det koster 1.000 kr., det skal helst koste 20.000. Ellers giver det ingen mening. Det er signalværdien, det handler om. Jeg har jo ikke brug for at få at vide hvad klokken er. Og man kunne sagtens lave et smukt ur af træ, men det er en lille historie, er det ikke?

Pil Bredahl: – Jo, men det er så nemt at grine ad alle disse små produkter, fordi der er så lidt træ i dem i forhold til træhuse. Men de giver en masse små hyggelige historier om, at vi godt kan lide at være i nærheden af træ, og så er der ikke mere i det end det.

Hvis flere gik med træbriller, træure og træsmykker, ville træets større synlighed så også fremme træbyggeri?

Dér er Træpanelet fuldstændige enige og svarer i kor:

– Nej!

Jamen vi er nogle fundamentalister, der drømmer om det fossilfri samfund, hvor alt er lavet af planteprodukter, og derfor vil vi gerne vise, at alt KAN laves af planteprodukter.

Bare fordi noget er lavet af træ, behøver man ikke at kunne se, at det er det. En træfarvet verden er måske for meget af det gode.
Foto: Henrik Folmar.

– Så kan du ikke se min røv for bare fodsåler på vej over efter plastikprodukter, for det vil være den eneste måde, jeg kan skille mig ud på. Hvis alt bliver lavet af træ, så skal jeg et andet sted hen, siger Jørn Duus Hansen meget hurtigt og bestemt.

Pil Bredahl: – Det tror jeg godt, at man kunne komme uden om, for det behøver ikke at ligne træ alt sammen. De der briller tænker man jo ikke over er lavet af træ. Hvis man ikke altid kunne se, at det var træ, men bare kunne se en masse fede ting, så kunne jeg godt forestille mig en verden lavet af planteprodukter.

Tak for det. Det er en stor beroligelse for alle os, der arbejder for en fossilfri fremtid.

Og med hensyn til nutiden: Går du selv med smykker, briller, slips, butterflys, ure eller andet af træ? Hvorfor gør du det, og hvilke reaktioner møder du? Og hvis du ikke kunne drømme om at udsmykke dig med træ på den måde, hvorfor så ikke?

Det vil vi meget gerne læse om i din kommentar nedenfor.

2 kommentarer

  1. Katja Zimmermann Kreiner siger:

    Selvfølgelig gør jeg det. Har briller, håndtaske og smykker i træ og drømmer om et ur hvorfor, fordi det er fedt design der udfordrer træets evner og som tømrer syntes jeg det er fedt når træ bliver brugt på en anden måde

  2. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Jeg vil mene at den slags ting udelukkende handler om design. At man køber et ur af træ eller en halskæde af træ – udelukkende fordi man selv synes det er flot. Akkurat som en reol kan være enormt flot, lavet i træ. Men lavet af andre ting, kan det jo også være enormt flot og tiltale den enkeltes design smag. Så jeg tror ikke de fleste ville købe et smykke i træ af anden årsag end hvis de synes det er flot. Der er jo også Samsungs The Frame fjernsyn – som man kan få med træramme. Sådan noget kunne godt være ret flot og jeg kunne måske godt se mere af “træ fjernsyn” komme. Men folk køber det ikke, med mindre de synes det er flot design – og dem der går op i fjernsynets billedkvalitet vil heller ikke købe et fjernsyn som The Frame, med mindre billedkvaliteten hører til i den høje ende (hvilket ikke er tilfældet med “The Frame”. Til gengæld, hvis billedkvaliteten scorer over 90% samtidigt med at det er godt designet – så skulle der nok være et marked for det.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TEMA: Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere.

Træpanelet 3

Træcykler protesterer mod stramt tøj og overforbrug.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×