Tags: ,

Træprutter bidrager til klimaændringer

0

Døde træer i spøgelsesskove udsender drivhusgasser, som forværrer de klimamæssige udfordringer. Derfor skal man tænke sig godt om, før man planter skov ved kyster, hvor der kan være risiko for oversvømmelse og skovdød, lyder det fra amerikanske forskere.

Af -

Stigende havniveauer betyder saltvandsinfiltrering af kystnære områder – og det kan medføre døden for de lokale træer, der ikke har nogen måde at overleve i deres nye miljø på. Derfor forvandles områderne til de rene spøgelsesskove med stribevis af døde træer.

Efterhånden som klimakrisen vokser, vokser også andelen af spøgelsesskove.

Som om det ikke er uhyggeligt nok i sig selv, så bidrager de døde træer yderligere til klimakrisen på grund af afgivelse af gasser, som forskere fra North Carolina State University på charmerende vis kalder for ”træprutter”.

De har i den videnskabelige artikel Drivers of Greenhouse Gas Emissions from Standing Dead Trees in Ghost Forests undersøgt, hvorvidt de døde træer letter eller hindrer frigivelsen af udledninger fra jorden under dem. Det var nemlig uklart, om træerne virkede som sugerør eller modsat som korkpropper, der holder udledningen væk fra atmosfæren.

”Selv den mindste prut tæller”

Undersøgelsen antyder, at den samlede udledning af drivhusgasser fra spøgelsesskove kan være endnu højere end tidligere modeller har vist.

Og det tyder på, at træprutterne er noget, man faktisk bør tage alvorligt. Den samlede mængde af udledninger i et område med spøgelsesskov er nemlig cirka 25 procent højere end det, der kommer fra jordbunden, når nettopåvirkningen af miljøændringerne bliver målt.

I undersøgelsen målte forskere emissioner af kuldioxid, metan og dinitrogenoxid fra døde fyrretræer og cypresser ved hjælp af bærbare gasanalysatorer.

“Selvom disse stående døde træer ikke udsender så meget som jorden omkring dem, udsender de stadig noget, og det er absolut nødvendigt at tage højde for dem. Selv den mindste prut tæller, ” siger artiklens hovedforfatter Melinda Martinez til Treehugger.

Hun tilføjer, at undersøgelsens resultater kan bruges til at tage højde for placeringen af skovrejsning eller genplantning, så man undgår de områder, hvor der er sandsynligt, at der vil opstå spøgelsesskove.

Kilde: Treehugger

Læs den videnskabelige artikel

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×