Træsauna på vandet

0

En kunststuderende fra Schweiz har gentænkt den klassiske sauna i et nyt design, der er nemt at skalere op og måske kan bruges ved fremtidige festivaler og pop up-events.

Af

Befinder du dig ved den smukke Genevesø i Schweiz, kan du være heldig at støde på en flydende sauna. Træsaunaen Löyly er designet af den tidligere kunst- og designstuderende Tolle Rudebeck Haar som hans afslutningsprojekt på Lausanne Universitet for Kunst og Design (ÈCAL).

Det lille rum er sparsomt møbleret.

Haar har selv bygget saunaen, og projektet har hentet inspiration fra selveste saunanationen Finland.

”Efter at have boet i Finland i et stykke tid og oplevet saunakulturen der, ville jeg prøve at bygge min egen sauna og udforske mikroarkitekturen,” fortæller Haar til magasinet Dezeen.

Saunaen består af lokalt produceret douglasgran og er behandlet med teakolie for at bevare det naturlige, lyse udseende.

”Jeg valgte schweizisk douglasgran på grund af dets holdbarhed og lette vægt. Træet kommer fra et nærliggende savværk,” forklarer designeren.

Visse steder er træet udskiftet med ribbet glas, der lader blødt dagslys sive ind i saunaen, uden at det går ud over privatlivet.

I perfekt balance

Löyly er bygget på en ponton udstyret med hule tønder for at skabe opdrift. På den måde kan den flyde på søer, damme, i havne og andre steder, hvor der ikke er så mange bølger.

Saunaen er designet ud fra princippet om ”design for disassembly”, der betyder, at den let kan skilles ad og samles et nyt sted.

Haar forklarer, at det har krævet stor omhyggelighed at konstruere de forskellige elementer, så der blev skabt stabilitet og letvægt. Saunaens dør er ingen undtagelse:

”Det var spændende at lære at lave Shoji – en japansk skydedør. Den er let, glider nemt til side og blokerer for vinden, samtidig med at den holder dampen inde i saunaen,” fortæller Haar om sine overvejelser.

Den japanske skydedør.

Lille sauna med stort potentiale

Det nye saunakoncept er nemt at skalere op og har potentiale til at blive til mere end blot et afslutningsprojekt, mener designeren:

”Jeg forestiller mig, at konceptet kan blive brugt til begivenheder som festivaler, pop up-event og som inspiration til byplanlægning.”

Men selvom designet har stort potentiale, ønsker Haar, at selve saunaen bliver holdt småt, fordi det 2,2 kvadratmeter lille rum ifølge ham kan noget særligt:

”Tanken er, at saunaen skal forblive lille, så det er en hyggelig og intim oplevelse at være der.”

 

Kilde: Dezeen

Fotos: Noé Cotter

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.