Trætjæren frikendt i EU

1

Af -

Ejere af træbåde og traditionelle gamle træbygninger kan åndet lettet op. Trætjære er ikke et biocid, men et fysisk virkende overfladebehandlingsmiddel, som fortsat må forhandles i EUs medlemslande.

Beslutning i EUs biocidkomite

EUs biocidkomite har taget beslutning i sagen om trætjærens miljømæssige status og fremtidige anvendelse. Her blev det vedtaget, at trætjæren fremover skal betragtes som et fysisk virkende middel og dermed ikke som et Biocid.

Trætjære må fortsat handles

Komiteens beslutning skyldes at trætjære primært virker ved at forhindre vandindtrængning i træ, i modsætning til den tidligere vurdering hvor man betragtede tjærens imprægnerende indholdsstoffer som midlets funktion.

Trætjæren slettes derfor fra EUs liste over kemisk virkende stoffer, der skal udfases fra markedet.

Nordisk indsats

Det var Nordisk Ministerråd og de nordiske medlemslande der iværksatte en undersøgelse med det formål at belyse trætjærens eventuelle virkning som biocid. Undersøgelsen blev afsluttet i 2006 og har nu dannet grundlag for beslutningen i EU.

Det har altså været muligt med en fælles nordisk indsats at overbevise EU-kommisionen om, at trætjære udelukkende virker fysisk som ovefladebeskyttelse, og derfor ikke er at regne som biologisk nedbrydende gift.

Nordiske lande søgte om dispensation

Finland, Danmark, Norge og Island søgte i 2006 om dispensation fra biociddirektivet for trætjære med henvisning til midlets traditionelle betydning for bevaring af træbygninger. Ansøgningen om dispensation falder nu bort.

Faren er drevet over for det traditionelle træværk

Hvis trætjæren, som det så ud, var blevet trukket tilbage fra markedet, havde det resulteret i alvorlige problemer for vedligeholdelsen af gamle træbygninger og træbåde over hele norden.

Trætjæren er et vigtigt middel til bevarelse af træværk. Der findes ingen optimale alternativer, når det kommer til autencitet, så frikendelsen af trætjæren er gode nyheder for bygningskulturen skriver Bygningskultur Danmark på deres hjemmeside.

En kommentar

  1. Poul siger:

    Er det OK at bruge trætjære/linolie til strøer i drivhus, hvor der så bliver monteret roubinetræ oven på?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×