Trætørringens svære kunst

1

Af -

Pressemeddelelse fra Træbranchens Oplysningsråd

“Det forlyder, at en virksomhedsleder, der skulle købe et nyt trætørringsanlæg til sin virksomhed, rejste rundt til kolleger for at forhøre sig om, hvordan trætørringsopgaverne blev klaret i forskellige anlægstyper og fabrikater. Det gik ikke særligt godt de fleste steder – enten blev træet for tørt, eller også var det umuligt at tørre, det revnede, vred og vendte, og han fik det indtryk, at trætørring de fleste steder var dyrt og plagsomt, indtil han kom til en virksomhed, hvor det hele gik som en leg. Her købte han trætørringsoperatøren.”

Sådan indledes den nye trætørringsbog og dermed er tonen lagt fra forfatterens side. Det er en bog med vægt på teknisk viden og indsigt i træets egenskaber, de fugttekniske betingelser og deres betydning for et godt tørreresultat. Ansvaret for det gode tørreresultat lægges primært i hænderne på trætørringsoperatøren, men også samtidigt i hænderne på de virksomhedsledere, der ønsker et godt slutprodukt, for de må prioritere uddannelsen højt.

– Naturligvis er det nødvendigt at have et godt trætørringsanlæg og gode tørreprogrammer, men det er ingen garanti for et godt resultat understreger Thomas Thomassen, der som trætørrer og træspecialist er forfatteren til den nye bog.

– Det afgørende er i sidste ende om operatøren kan sit arbejde og har den nødvendige indsigt og forståelse for træets egenskaber, fugtteknikken og tørringsmetoder, siger Thomas Thomassen.

Han skrev for næsten to år siden en trætørringsbog for det svenske Lövtræinstitut. Det er denne bog, der nu i en nybearbejdet dansk udgave med 25% mere stof, er udgivet med støtte fra Skov- og Naturstyrelsen/Bevillingsudvalget for produktudvikling i skovbruget og træindustrien. Og med Træbranchens Oplysningsråd som praktisk tilrettelægger og forlag.

Naturligvis indeholder bogen en oversigt over de nødvendige krav til trætørringsanlæggets opbygning og funktion, en gennemgang af de mest anvendte trætørringsanlæg, og trætørringens forskellige faser gennemgået punkt for punkt.

Men bogen indeholder også en grundig gennemgang af træmaterialets fugttekniske egenskaber, som ikke blot er beregnet for trætørrere, men som er god at blive klog af, hvis man interesserer sig for træ og vil lære træmaterialet nærmere at kende.

Bogen henvender sig primært til trætørringsoperatører, som har brug for en godt teoretisk viden eller blot ønsker at få den frisket op. Og den er samtidig en god bog for beslutningstagere i træindustrien, som har ansvar for køb og drift af trætørringsanlæg.

Men det der gør bogen interessant for træhandelen, for indkøbere, produktionsfolk og alle der vil have indsigt i træets mysterier, er den store vægt der er lagt på at beskrive træets egenskaber og afhængighed af vandet – eller fugten som nogle hellere ville sige – vandet i træet og vandet/fugten i omgivelserne.

Og for dem som køber tørring af træ eller tørret træ, er der et tillægsafsnit om, hvordan man sikre sig den rigtige kvalitet.

En kommentar

  1. Ole Knudsen siger:

    Er der mulighed for at købe bogen

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×