Trævisdom i svenske Wisdome

0

Svenskerne har fuld fart på træbyggeriet, og ved Teknisk Museum i Stockholm ser en spektakulær bygning helt i træ snart dagens lys.

Af -

Klogt byggeri på alle måder.

Sådan kunne beskrivelsen af det nye træbyggeri Wisdome i den svenske hovedstad måske lyde. Klogt, fordi byggeriet skal bygges helt i træ og på overlegen vis demonstrere, hvilke storslåede løsninger man kan lave med materialet. Men også klogt, fordi bygningen skal rumme et oplevelsescenter for videnskabskommunikation og tilfredsstille især børn og unges tørst efter viden.

Den nye bygning, som efter planen skal stå færdig i 2023, har potentiale til at blive et nyt vartegn i Stockholm, mener Torleif Falk, der er stadsarkitekt i Stockholm.

”Det interessante og innovative indhold, der fremhæver topmoderne visualiseringsteknologi sammen med en unik og meget smuk træbygning vil være en omvej værd. Det giver betingelserne for Stockholm for nu at få bygget en bygning i arkitektonisk verdensklasse med state-of-the-art trækonstruktionsteknologi,” siger han i en pressemeddelelse.

Visualisering: Elding Oscarson

Nyudviklede træmaterialer kan lidt af hvert

Selvom Wisdome er betagende, er det blot ét eksempel på, hvad der kan udtænkes og konstrueres med træ, som man aldrig havde forestillet sig før.

Stora Enso er hovedpartner i projektet og leverer træ til det 1.325 kvadratmeter store bygningsværk, der er udstyret med et bølgende tag af LVL. Inde i bygningen er der et klodeformet kuppelteater på 21,6 meter i diameter, der huser en 3D-biograf med et kugleformet lærred. Kuplen er – naturligvis – også af træ, nærmere bestemt 227 trekanter af CLT.

CLT og LVL kan erstatte stort set alt, hvad der ellers traditionelt er bygget af stål og beton, og selvom LVL måske mest bliver brugt som lange plader, bjælker og søjler, kan det faktisk bues og snoes i forskellige retninger på samme tid, hvilket åbner en verden af ​​designmuligheder.

“Det er fantastisk at kunne være med og bidrage med træ, som er det mest bæredygtige byggemateriale, der findes, til denne signaturbygning i Stockholm. Bygningen rykker grænserne og viser, hvad der er muligt at skabe med fremtidens byggematerialer. Vores træprodukter vil blive brugt på en bæredygtig, innovativ og omkostningseffektiv måde, så dette bliver Stockholms smarteste bygning”, siger Per Lyrvall, Sverigeschef, Stora Enso.

Kilde: Store Enso og Wisdome Project

Fakta om Wisdome

Officiel byggestart: 2022

Forventet åbning: 2023

Sted: Sveriges Nationalmuseum for Videnskab og Teknologi, Stockholm

Bygningsstørrelse: 1.325 m2

Kuppelstørrelse: 21,6 m i diameter, 12,2 m høj

Antal pladser i kuppelteater: 100

Hovedpartner og leverandør af træmaterialer: Stora Enso AB

Arkitekt: Elding Oscarson

Specialentreprenør: Blumer Lehmann AG

Byggeentreprenør: Oljibe

Partnere: Ericsson, Vectura, NIBE

Finansiering: Wallenberg Fonden, Erling-Perssons Fond, Stora Fonden, Fritz Öst Fonden

Samarbejde: Wisdome er et nationalt initiativ, hvor Sveriges fem førende videnskabscentre samarbejder – Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska Museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som omdrejningspunkt for samarbejdet.

Kilde: Stora Enso

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×