Tudsegammelt træ fundet i USA

3

Geologiprofessor David Stahle har fundet et 2.624 år gammelt cyprestræ i North Carolina. Det er - så vidt vides - det ældste træ i det østlige Nordamerika.

Af -

Almindelig sumpcypres (Taxodium distichum) kan blive en endog særdeles gammel knark.

Den amerikanske geologiprofessor David Stahle fra University of Arkansas har siden 1985 forsket i sumpcypresser og fandt i 1988 træer, der var over 1.700 år gamle. Nu har han sammen med et hold kolleger undersøgt træerne langs floden Black River i delstaten North Carolina.

Ved hjælp af en særlig metode kaldet dendrokronologi, hvor træets alder fastslås ved hjælp af årringsdatering uden at gøre skade på stammen, har de dokumenteret, at træerne på det undersøgte sted er over 2.000 år gamle – det ældste hele 2.624 år gammelt.

“Vi tror, der er endnu ældre træer derude”, fortæller David Stahle, hvis forskning i de gamle træer afslører beviser på tørker, oversvømmelser og andre naturfænomener gennem tiderne.

Verdens ældste træ er rødgranen Old Tjikko fra Fulufjället Nationalpark i Sverige. Træet er over 9.550 år gammelt, og det vokser stadig.

Se video om cypressen fra David Stahle

Kilde: University of Arkansas

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

3 kommentarer

 1. Hans Olav Nymand siger:

  Old Tjikko er ikke verdens ældste, Old Tjikko er nemlig en klon og skal derfor sammenlignes med langt ældre kloner som Pando i USA og Konge-klonen i Indien.

  Verdens ældste levende stammer er børstekoglefyr i White Montains i USA, der er over 5000 år gamle og ingen levende stamme på Old Tjikko er så gammel.

  Det der faktisk er interessant ved Old Tjikko er at opdagelsen af den flyttede tiden for de første træer i nordskandinavien til næsten 5000 år tidligere end man før havde antaget – i sig selv ganske imponerende.

 2. Johan Kristian Pedersen siger:

  Hej Hans Olav
  Tak for dit svar, i den artikel der linkes til i forbindelse med Old Tjikko forklares det at Old Tjikko er en klon. Og ja du har ret hvis man kun kigger alderen af levende stamme, er klon træerne ikke dem med den højest alder. Men hvis man kigger på levetiden af organismen er klon træerne dem med den længste levealder. Det er interessant med så gammel en organisme som pando klonen i USA, som jo så også er en af verdens største organisme ud fra hvad jeg kan læse mig til.
  Med venlig hilsen
  Johan Kristian Pedersen
  Studentermedhjælper Dansk Træforening, Træ.dk

 3. Ole Schmidt siger:

  Hej træ.dk
  Ved I om man kan købe bor som det, der anvendes på filmen (hedder det er hulbor?). Og i givet fald – hvor? I forbindelse med undervisning bruger vi næsten altid data, som andre har fundet. Hvis vi kunne lade eleverne udtage deres egen boreprøve, så ville det virker meget inspirerende.
  vh Ole S

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×