Tung trafik skal køre på rester af træ

0

Biobrændstof lavet af rester fra skovbrug og savværker kan reducere udledningen af drivhusgasser fra tung trafik på de svenske veje med op til 94 procent, viser ny forskning.

Af -

Grene, trætoppe og savsmuld, som ellers var ubrugeligt, kan omdannes til biobrændstof og på lang sigt reducere miljøskadelige udledninger svarende til 88-94 procent for tung transport på vejene i Sverige. Det viser ny forskning fra Gävle Universitet i Sverige.

Biobrændstoffer udgør i forvejen 21 procent af det samlede brændstofforbrug i transportsektoren i Sverige, men ingredienser som eksempelvis palmeolie har ført til kritik. Heldigvis kan brændstoffet laves af andre råmaterialer, som ikke forårsager skade i regnskove og andre følsomme økosystemer.

”Vi har undersøgt det potentiale, der findes, for på en bæredygtig måde at udnytte affaldet fra skovbrug, det vil sige de grene og trætoppe, der ligger tilbage i skoven efter fældning”, siger Shveta Soam, forsker i miljøvidenskab ved Gävle Universitet, og en af forfatterne bag den nye forskningsartikel.

Meget energi at hente

Under fældning efterlades store mængder rester i skoven, og potentialet er stort for at udnytte disse rester og bruge dem til biobrændstof, viser undersøgelsen. Hvis man også tæller savsmuld fra savværkerne med, øges potentialet yderligere.

”To tredjedele af savsmuldet og de andre rester bruges ikke, så der er meget energi at hente”, siger Shveta Soam forsker i miljøvidenskab ved Gävle Universitet.

For at udnytte potentialet skal infrastrukturen forbedres, og der er behov for et anlæg i det nordlige Sverige, der kan tage sig af resttræet og omdanne det til biobrændstof.

”Der er allerede et pilotanlæg i Göteborg til produktion af biometan, og teknologien er tilstrækkeligt udviklet, men der er behov for offentlige investeringer for at gøre det rentabelt”, siger Shveta Soam.

Kilde: Gävle Universitet

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×