Tags: ,

Turbo-rask med træ?

0

Et tværfagligt forskningsprojekt skal afdække, om patienter bliver hurtigere raske og dermed kan afkorte deres ophold på hospitalet, hvis de er omgivet af træ.

Af -

På Skellefteå sygehus’ ortopædiske afdeling er et omfattende forsøg i gang: Har træ har så gavnlig en virkning på os mennesker, at vi ligefrem bliver hurtigere raske, hvis vi dufter, ser på og opholder os i det?

Noget tyder på det.

På det svenske sygehus har forskerteamet – der består af eksperter i medicin, indeklima og mikrober samt arkitekter, designere og producenter af træprodukter – indrettet en stue udstyret med træbeklædning og møbler i massivt fyrretræ.

”Vi måler trivsel, såsom oplevet angst, smerte og træthed, hos de patienter, der opholder sig blandt træmaterialer og sammenligner det med patienterne på traditionelle stuer”, fortæller Bror Sundqvist, leder af træteknologi ved Institut for Ingeniørvidenskab og Matematik til Skogsindustrierna.

Kortere indlæggelsestid

Tidligere undersøgelser har vist, at stressniveauet falder, og at koncentrationen og indlæringsevnen øges, når man opholder sig i nærheden af træ. Pilotprojektet på Skellefteå sygehus startede i 2021, efter at en norsk undersøgelse på Trondheim hospital viste, at patienter, der opholder sig blandt træmaterialer, ikke kun havde det bedre, men muligvis også kom sig hurtigere.

”Resultaterne fra den norske undersøgelse vakte vores nysgerrighed, og vi ønskede derfor at gå et skridt videre for at undersøge sammenhængen mellem træ og sygdomsbedring”, siger Bror Sundqvist og fortsætter:

”Udover at træ ofte opfattes positivt visuelt, forventer vi også, at træets evne til at udligne temperatur og luftfugtighed vil give et bedre indeklima. Hvis det viser sig, at træ i lokaleindretning kan fremskynde patienternes helbredelse, og flere vælger det som materiale i sundhedsmiljøer, kan det på sigt betyde store besparelser for regionerne, fordi folk tilbringer mindre tid på hospitalet.”

Undersøgelsen udføres af Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, RISE, IVL Swedish Environmental Institute og Västerbottenregionen i samarbejde med Svenskt Trä, Skellefteå Snickericentral og TM arkitekter.

Kilde: Skogsindustrierna

I filmen her kan du høre mere om projektet:

Fakta

Læs mere:

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×