Undervisning i tidløse trærammer

0

Bæredygtighed og ro er to af nøgleordene for Hollands første universitetsbygning i træ. Det fortæller arkitekterne bag det nye byggeri, som Træ.dk har været i kontakt med.

Af -

På Tilburg Universitet i Holland skal en ny bygning af træ skabe rammer for forelæsninger og studiemiljø – bygget af træ og omkranset af træer. Den energineutrale bygnings interiør er også af træ, mens facaden består af kalksten, hvilket ifølge arkitekterne bag vil give bygningen et tidløst udseende i nuancer af hvid og grå.

Det er arkitektfirmaet Powerhouse Company, der har designet bygningen efter ønske fra Tilburg Universitet:

”Tilburg Universitet bad om et cirkulært byggeri. Det tog vi som en chance for at bruge træ både til konstruktionen og i æstetikken i den indvendige finish. Træ er den eneste fornybare ressource til byggeelementer, hvilket gør det til et logisk valg af materiale. Med hensyn til bæredygtighed lykkedes det os at få et MCI (material circularity index) på 73 procent for hele bygningen”, fortæller firmaet til Træ.dk.

”Design for disassembly”

Med et kvadratisk areal på kun 33×33 meter kommer bygningen til at indeholde 14 forelæsningssale, læsesale og en foyer – bygget af træbjælker i CLT. Powerhouse Company siger til Træ.dk, at 6.500 kvadratmeter CLT skal bruges til gulve og vægge, mens 850 kubikmeter går til bjælker og søjler. Accoya, sibirisk lærk og gran er blandt de træarter, arkitekterne har foreslået til bygherren.

Bygningen er designet med henblik på adskillelse, så alle træelementer nemt kan demonteres til fremtidig brug i nye byggerier. Kalkstensfacaden bliver hængt op i stedet for at blive limet, og den er derfor også nemmere at genbruge.

Træ giver rolig stemning

Interiøret af træ vil give en stemning af hjemlighed og sindsro, som skal skabe gode rammer for studiemiljøet i de grønne omgivelser, mener Powerhouse Company. Vinduerne vil give et naturligt lys og er placeret, så de studerende kan nyde udsigten til himmel, træer og andre mennesker på campus.

Bygningens omgivelser har bidraget til valget af træ som det naturlige valg af materiale.

”Campus ligger smukt i et skovmiljø, og vi kunne rigtig godt lide ideen om at indramme skovudsigten med et varmt træinteriør. De naturlige omgivelser skaber ro og komfort,” lyder det fra Powerhouse Company til Træ.dk.

 

Kilde: ArchDaily og Powerhouse Company

Illustrationer: Powerhouse Company

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×