Utraditionel trækiste til traditionelle kinesere

0

En ung designer har skabt en kiste af træ, som traditionstro kinesere kan opbevare i hjemmet og bruge som almindeligt møbel uden regeringens indblanding.

Af -

Tags:

Næsten 1,4 milliarder eller cirka en femtedel af jordens befolkning – der lever rigtig mange mennesker i Kina. I sagens natur dør der derfor også rigtig mange mennesker i Kina. Og det kan betyde pladsproblemer i et land, hvor traditionen byder, at man skal begraves i en kiste.

Den kinesiske regering har derfor igangsat i et initiativ, der har som mål at få op til 50 procent af befolkningen til at vælge en såkaldt ”grøn begravelse”, hvor man efter sin død bliver brændt og får sin aske spredt udover havet eller i nærheden af træer.

Kister i hjemmet

For mange kinesere er det imidlertid vigtigt at holde traditionen i hævd og anskaffe sig en kiste, som man lever med i årevis, inden man ved livets udgang bliver begravet i den. At have sin kiste i hjemmet bringer held og ønsker om et godt, langt liv.

The Coffin Chair som stol. Foto: Yeyang Liao

Men kister fylder og harmonerer derfor dårligt med regeringens ønsker. Flere internationale medier – blandt andet The Guardian – har rapporteret om ganske voldsomme scener, hvor ældre mennesker får fjernet og ødelagt deres hjembragte kister.

Derfor har den unge kinesiske designer Yeyang Liao, der er bosiddende i England, skabt ”The Coffin Chair”, som ligner og kan bruges som et almindeligt møbel, indtil den dag dens ejermand har mere brug for en kiste end en stol. Når dagen oprinder, bliver kisten med den afdøde kremeret.

“Hvis en kiste bliver opfattet som et møbel, vil ældre mennesker have ret til at beholde den, så traditionen kan fortsætte”, siger Yeyang Liao, som mener, et samfund bør holde fast i traditionelle værdier, men samtidig tage højde for den sociale udvikling.

”Vi har skabt en mere effektiv og moderne verden, og mange ritualer er forsvundet – men det betyder ikke, at vi er blevet lykkeligere”, påpeger han.

The Coffin Chair som kiste. Foto: Yeyang Liao

Fjeder skal minde om et langt liv

Træstolen er lavet af bøjet træ i 12 næsten ens, men en smule forskellige forme og størrelser. Den kan forlænges i en glidende bevægelse, som får de bøjede træelementer til at springe ud som en fjeder og gør stolen lang nok til at rumme et menneske.

”Fjeder-strukturen sørger selvfølgelig for, at stolen kan udvide sig, men den symboliserer samtidig et langt liv”, forklarer Liao.

The Coffin Chair er lavet udelukkende af træ, uden nogen former for metal, så den uden problemer kan kremeres, når det er tid for dens ejer til at forlade denne jord.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×