Vådt træ kan producere strøm
Forskere har fundet en metode, der giver mulighed for at høste den lille mængde elektricitet i træet, der opstår, når vandet fra vådt træ fordamper. Indtil videre er det lykkedes at producere nok strøm til at kunne bruge en lommeregner.
Elektricitet findes overalt i verden i mange forskellige former, i mange organismer – også i træ.
Når træ gøres vådt, og vandet efterfølgende fordamper, dannes der små mængder elektricitet. Dette har forskerne ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Sverige undersøgt og har nu videreudviklet en metode til at høste den lille mængde elektricitet i træet.
Potentiale for mere
For at kunne skabe mere elektricitet har forskerne fra KTH ændret træets egenskaber ved hjælp af nanoteknologi. Mængden af elektricitet, som træet producerer afhænger af flere ting: Areal, densitet og ladningen på træets overflade. Derudover påvirkes produktionen også af, hvor nemt vandet passerer igennem træet.
“Vi har sammenlignet den porøse struktur i almindeligt træ med det materiale, som vi har forbedret med hensyn til overflade, porøsitet, overfladeladning og vandtransport. Vi har målt en elproduktion, der er ti gange højere end i naturligt træ,” siger Yuanyuan Li, lektor på KTH til forskning.se.
Hun kan også fortælle, at der er potentiale for mere. Ved at justere pH-forskellen mellem vand og træ er der potentiale for at øge spændingen med op til en volt mere.
Genanvendelig på flere niveauer
Træ er et alsidigt materiale, der kan bruges igen og igen. Det er også tilfældet ved produktionen af elektricitet.
Indtil videre har træet klaret hele ti cyklusser, hvor det bliver vædet og efterfølgende tørret og dermed produceret elektricitet. Yuanyuan Li fortæller, at træet har været i stand til at levere elektricitet i to til tre timer, før effekten aftog. Herefter kan træet anvendes til noget andet.
“I øjeblikket kan vi betjene mindre teknologi som LED-lys og lommeregnere. Hvis vi skulle forsyne en bærbar computer med strøm, ville vi have brug for omkring en kvadratmeter træ med en tykkelse på en centimeter og omkring to liter vand,” siger Yuanyuan Li til forskning.se.
Kilde: Forskning.se
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.