Værdien af 250.000 hektar skov

0

Et nyt projekt vil regne på de samfundsøkonomiske værdier af al den nye skov, der skal etableres de næste 20 år som følge af den netop indgåede ”Aftale om et grønt Danmark”.

Af

Skoven leverer et hav af ydelser til samfundet: Rent drikkevand, biodiversitet, rekreative muligheder, CO2-binding og træprodukter til den grønne omstilling, for bare at nævne nogle af skovens bidrag.

Bidrag, der også har samfundsøkonomisk værdi – og den bliver kun større, når hele 250.000 hektar ny skov efter planen skal etableres i Danmark henover de næste 20 år. Men præcis hvilken, og hvor stor, værdi taler vi egentlig om?

Det skal det nye projekt ‘Nye skove, nye værdier, nye steder’ undersøge. Projektet skal være en en “dybdegående analyse af værdien af at etablere ny skov forskellige steder i Danmark”, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Projektet starter op i kølvandet på Den grønne treparts aftale om, at 15 procent af landbrugsjorden fremover skal bruges til skov og natur. Aftalen, som blev indgået i slutningen af juni 2024, indeholder planer om, at Danmarks skovareal forøges med 40 procent, en forbedring af landets vandområder, og at der skabes markant mere plads til naturen og biodiversiteten

‘Nye skove, nye værdier, nye steder’ går i gang umiddelbart efter sommerferien 2024 med en løbetid på to år. De samfundsøkonomiske værdier, som projektet vil regne på, inkluderer effekter på træproduktion, landbrugsproduktion, vandmiljø, klima, biodiversitet, rekreation, jagt og drikkevand.

Vil kortlægge værdier ved skovrejsning

Projektet, der er ledet af Professor Mette Termansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet, vil med udgangspunkt i den aktuelle arealanvendelse, de økonomiske værdier af denne, og det landskab, nye skove vil blive en del af producere en rapport og GIS-baserede kort, som illustrerer de forskellige værdier ved skovrejsning.

Resultaterne vil være klar, når skovrejsningen for alvor tager fart, og vil være bredt tilgængelige, så de kan understøtte stat, kommuner, lodsejere, rådgivere og andre i arbejdet med at implementere de nye ambitioner om skovrejsning.

Kilde: Københavns Universitet

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum