Verdens største CLT-bygning

0

London-bydelen Hackney får nu verdens største træbygning.

Af -

Dalston Lane i London-bydelen Hackney er på vej til at blive den største CLT-bygning i verden.

Bygningen er tegnet og udviklet af Waugh Thistleton Architects og Regal Homes og har et stærkt dansk fingeraftryk, da Rambøll er projektets rådgivende ingeniør. Det er nemlig Rambølls engelske afdeling i London, der står bag alle beregninger og den 33 meter høje bygnings strukturelle design.

Ifølge Rambøll bliver der brugt mere træ i bygningen end i nogen anden og med en højde på 10 etager bliver den tilmed den højeste træbygning i landet.

Flere fordele med CLT

CLT rummer mange fordele. Rambølls eksperter har fx beregnet, at Dalston Lane i alt sparer atmosfæren for 2.400 tons kulstof, når der sammenlignes med en tilsvarende bygning i beton.

Bygningens CO2-aftryk er 2,5 gange mindre end for en tilsvarende betonbygning og hvis man indregner det kulstof som er lagret i det anvendte træ, kan bygningen faktisk betragtes som kulstof-negativ. Byggeriet rummer nemlig 3.852 kubikmeter CLT-elementer.

Beliggende som tæt nabo til en vigtig jernbanelinje, med bl.a. hurtigtoget Channel Tunnel Rail Link, har CLT desuden en helt anden fordel. CLT er nemlig meget lettere end beton og man kan derfor klare sig med et mindre fundament. Tilmed kan bygningen tilføjes 2 ekstra etager til beboelse, pga. materialets lette vægt.

Træ som førstevalg

Det lokale bystyre har som det første i England vedtaget en såkaldt ‘Timber first’ politik, en politik der skal tilskynde til at vælge træ i byggeriet.

Politikken blev vedtaget i 2012 og har gjort den centrale London-bydel til en af ​​verdens førende inden for træbyggeri. Det er således også i denne bydel vi finder Stadthaus, bygningen på 9 etager der ved opførelsen i 2009 var verdens højeste træhus og som i øvrigt også blev tegnet af Waugh Thistleton Architects.

Dalston Lane

Dalston Lane kan opføres med mindre fundament da CLT elementerne vejer betydeligt mindre end for et tilsvarende byggeri af beton. Credit: Daniel Shearing

Fremtidens byggeri

“Det er spændende at se følge dette vigtige byggeri. Højden og størrelse af Dalston Lane viser, hvor alsidig CLT er og at det har potentiale for at vise vejen til fremtidens bæredygtige byggeri”, siger Rambølls projektleder og CLT-ekspert, Gavin White.

“Vi har arbejdet med CLT i over 10 år nu, så det er glædeligt at se Hackney aktivt tilskynder anvendelsen af materialet”, fortsætter han.

 

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Hvem har verdens største…?

Min er størst.....Nej, min er...!! Trætossen, ny blogger på Træ.dk, undersøger hvem der i virkeligheden har verdens største...!

Kæmpe CLT-byggeri i Trondheim

Norge på vej med verdens største CLT-projekt.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×