“Vi skal udfordre vanetænkningen i byggeriet”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Carlo Volf, arkitekt, ph.d. og en af parterne bag trætårnsprojektet Tower of Wood.

1. Hvad er dit bedste minde om træ?

Min bedstefar tegnede og fik udført et spisebord lavet ud af en gammel egetræsstolpe fra Vejle. Træet stammede oprindeligt fra Harald Blåtands bro over Vejle Ådalen og var cirka ligeså gammelt som Danmark, men træet var bevaret i mosejorden. Efter at være pløjet op af en lokal landmand blev det tørret og skåret og står i dag hos næste generation i familien. Hvilke andre materialer kan på den måde holde i over 1.000 år… og være et arvestykke fra den ældste generation til de yngste generationer?

Carlo Volf Seks skarpe om træ

Tøjskab i træ

2. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Træ kan reducere CO2-udslippet. 1 m3 træ lagrer cirka 0,9 ton CO2, samtidigt med at det kan erstatte cirka 1,1 ton CO2 fra beton eller stål – så det giver rigtig god mening at anvende meget mere træ i byggeriet.

Byggeri er i dag meget tungt isoleret, med tykke mure og tætte vægge. Træ kan være et svar på en mere balanceret bygning og facade, og det giver mulighed for et bedre indeklima, når træ bruges som en naturlig dampbremse i stedet for helt tætte bygninger. På den måde kommer materialernes egenskaber mere i spil som aktive parametre, når det gælder et balanceret og sundt indeklima.

Rent dagslysmæssigt gør træ det muligt at integrere vinduer i præfabrikationsfasen og nemt at tilpasse arkitektur og dagslys, i forhold til den måde folk bor på og beboernes livssituation.

3. Hvorfor kan du godt lide træ?

Med min baggrund og mit arbejde indenfor arkitektur ser jeg mange fordele ved træ. Træ bidrager til sundere indeklima baseret på åndbare materialer, der kan balancere og stabilisere den naturlige luftfugtighed, varme og lyd. Træ kan give simplere bygningskonstruktioner og er med til at reducere de emissioner, som ofte er et problem i tætte bygninger, der ikke kan ånde. Indendørs er luften 5-7 gange mere forurenet end udendørs, og jo flere naturlige materialer vi kan anvende, jo sundere bliver indeklimaet.

Psykiatrisk sengestue, 1:1 mockup, Ny Psykiatri Bispebjerg Carlo Volf Seks skarpe om træ

Psykiatrisk sengestue, 1:1 mockup, Ny Psykiatri Bispebjerg

Vi anvender træ indenfor psykiatrien for at skabe et bedre og mere tryghedsskabende indeklima, som hjælper patienterne til at slappe af i de ofte stressende hospitalsomgivelser. Træ kan sænke blodtrykket hos patienterne, så træ giver mening rent sundhedsmæssigt. Samtidigt bidrager træ til at spare energi i bygningens levetid, fordi cellestrukturen giver en god varmeisolering – cirka 15 gange bedre end eksempelvis beton – uden kuldestråling.

4. Hvad er den største udfordring ved at bruge mere træ?

Jeg synes, det er vigtigt at udfordre den vanetænkning, der er indenfor byggeriet i Danmark. Vi ser nogle gange en uheldig kombination af kortsigtet vanetænkning og manglende viden om tidligere tiders praksis.

For at øge brugen af træ er det nødvendigt at søge 4-6 generationer tilbage og se på regionale, bæredygtige byggematerialer. Det kræver, at man udfordrer den vanetænkning, som ofte findes hos byggeriets parter i Danmark. Et projekt som Tower of Wood i Aarhus, som jeg var med til at initiere, er i mine øjne et vigtigt eksempel på, hvordan vi kan igangsætte en læringsproces og samtidig udfordre vanetænkning indenfor byggeriets rådgivende og bestemmende parter.

5. Har træ og træprodukter en fremtid?

Træ er en regional byggeklods og lokal ressource, som kan dyrkes, og som har mange år på bagen som byggemateriale. Men træ har været manglende i hele opbygningstiden efter 2. Verdenskrig, hvor beton og mere internationale materialer som stål og aluminium vandt frem.

Om træ har en fremtid, svarer til at spørge om naturen har en fremtid. Selvfølgelig har træ en fremtid.

Træ kan bruges til møbler og i bygninger, hvor træ er meget mere klimavenligt end beton og stål. Beton har slået alle lokale materialer ihjel i det tyvende århundrede. Før da skabte materialerne en diversitet, som vi må tilbage til. I projektet ”Ecohousing Mols” lykkedes det mig at anvende regionale materialer og samtidigt undgå beton og andre ikke-grobare materialer såsom mineraluld, blandt andet ved hjælp af ålegræs som isoleringsmateriale.

Ecohousing på Mols Carlo Volf Seks skarpe om træ

Ecohousing på Mols

6. Kan træ bidrage positivt til klimaet?

Træ er et vigtigt element i Danmarks strategi, der handler om, at begrænse jordens fremtidige klimaforandring. En fremtid hvor træ og andre fornybare CO2-bindende materialer i sidste ende også betyder en fremtid for os selv og vores børn.

Træer binder CO2 og bidrager til en mangfoldig natur, bevarelse af humuslaget, de kan rense luften og filtrere vandet. Efter et langt liv kan træet fældes og bidrage positivt til indeklima og sundhed, ja sågar med dufte i vores huse. Alt sammen noget der i sidste ende øger vores livskvalitet i det indendørs miljø. Endelig kan træ som materiale genanvendes efter endt brug og dermed være med til markant at forbedre Life Cycle Assesment (LCA) for træ som byggemateriale.

Tower of Wood Carlo Volf Seks skarpe om træ

Tower of Wood

Det viser vi med Tower of Wood i Aarhus, der sætter nyt fokus på netop byggeriets affald, og på træ som et bæredygtigt og genanvendeligt materiale i fremtidens etagebyggerier i Danmark. Projektet binder fagligheder og kompetencer sammen, som kan være med til at udfordre, hvad vi egentlig forbinder med træ.

Fotos: Carlo Volf

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×