Vindmøller med vinger af træ

0

Vindenergi er god energi – men produktion, genanvendelse og bortskaffelse af vindmøller er ikke nødvendigvis helt uproblematisk, set med klimabrillerne på. Nu har en tysk virksomhed imidlertid præsenteret verden for 100 procent genanvendelige vindmøllevinger lavet af LVL, laminated veneer lumber, som består af sammenlimede finerlag.

Af

Mere end 40 procent af den samlede danske elproduktion stammer fra vindmøller. Vindenergi spiller derfor en vigtig rolle i den grønne omstilling af energisystemet, som skal sikre, at Danmark i 2050 er uafhængigt af fossile brændsler. Og der er da også masser af gode grunde til at satse på vindmøllerne, både herhjemme og på verdensplan.

Der er dog et mindre aber dabei – selvom vindenergi er grøn energi, så er nogle af materialerne, som vindmøllerne er lavet af, af den mere CO2-tunge slags.

Fundamenter og tårne er typisk bygget af stål, mens vingerne traditionelt er lavet af et kompositmateriale bestående af glasfiber, holdt sammen af en stærk lim som fx epoxy.

Nu blæser imidlertid nye vinde: Vi har tidligere skrevet om svenske Modvion, der laver vindmølletårne i træ i stedet for stål og aluminium, og nu er træ-løsningen også kommet til vindmøllernes andet smertensbarn, vingerne.

Installeret på eksisterende vindmølle

Den tyskbaserede virksomhed Voodin Blade Technology har udviklet 20 meter lange vinger af træmaterialet LVL (Laminated Veneer Lumber), der er så solide, at de kan holde til lige så ekstremt vejrlig som deres glasfiber-fætre.

”Vi har udført hundredvis af laboratorietest i løbet af de sidste to år for at perfektionere vingematerialet”, siger Jorge Castillo, en af medstifterne af Voodin, i en pressemeddelelse og påpeger, at LVL-vingerne viser færre tegn på træthed end de konventionelle efter testene, og at de tåler al slags vejr ’ekstremt godt’.

Vingerne er installeret på en eksisterende vindmølle i Breuna, Tyskland, og planen er at bygge nye prototyper af vinger på både 60 og 80 meter.

”Med vores løsning ønsker vi at hjælpe den grønne energi med at blive så grøn som muligt,” siger Tom Siekmann, CEO hos Voodin Blade Technology.

LVL-vingerne vil ifølge Voodin reducere CO2-aftrykket med op til 78 procent i forhold til almindelige vindmøllevinger.

Opsætning af de nye vinger på vindmøllen i Breuna

Træ til mere end biomasse

Den forventede levetid for vindmøllevinger er 20 til 25 år, og første generation er derfor ved at være udskiftningsmoden.

En opgørelse fra den europæiske vindkraftsammenslutning ETIPWind viser, at der i 2025 vil være omkring 66.000 ton udtjente vindmøllevinger i Europa, som man gerne vil undgå ender som deponi. Men det er både dyrt og besværligt at nedbryde glasfiberen, og at brænde dem som almindeligt affald efterlader meget aske og mange glasfiberpartikler, kan man læse hos DTU.

Der har træ bare nogle helt andre forudsætninger, både når det kommer til produktion (træ vokser som bekendt op af jorden af sig selv), genanvendelse og bortskaffelse.

Og med udsigten til at blive til både tårne og vinger forudser vi, at træ fortsat vil spille en rolle i energisektoren – dels som biomasse, men også på toppen med vind i håret.

 

Kilder: Voodin og DTU

Fotos: Voodin

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum