Vinduesindustrien: EPD’er bliver en del af byggebranchens hverdag
Med den kommende ændring i Bygningsreglementet bliver det lovpligtigt at dokumentere indlejret CO2 i nybyggeri. Derfor har VinduesIndustrien i god tid udgivet fire nye EPD’er, hvor også træ indgår.
For kort tid siden var ”EPD” et lidt sært, nørdet begreb, som ikke alle kendte. Nu dukker det op alle steder og fylder mere og mere, og fra årsskiftet bliver det helt umuligt at komme uden om.
Den politiske aftale om en national strategi for bæredygtigt byggeri betyder nemlig, at der fra januar 2023 bliver indført krav om beregning af bygningers klimapåvirkning samt – for visse dele af byggeriet – loft for, hvor meget CO2 nye bygninger må udlede. Og derfor er der brug for at kunne dokumentere i langt højere grad end hidtil.
EPD’er – Environmental Product Declarations eller miljøvaredeklarationer på dansk – beskriver et produkts miljøpåvirkning set over hele dets livscyklus. Og det er der brug for i en verden, hvor den grønne omstilling vinder frem, og alle led af værdikæden forventes at tage ansvar for miljøet.
Det er de helt klar over – og klar til – i brancheforeningen Vinduesindustrien.
Fire nye EPD’er er klar
Byggerådgivere kan få valide data fra de nye EPD’er, når et byggeri skal planlægges og CO2-belastningen beregnes, hvis vinduerne er fra en af VinduesIndustriens medlemmer, fortæller Johny H. Jensen, der er direktør i den danske brancheforening.
”De nye EPD’er indeholder en stor mængde uvildige miljødata, herunder den indlejrede CO2 i produktionsfasen og ved bortskaffelsen – alt sammen udregnet per kvadratmeter vindue”, forklarer han.
Perioden mellem produktionsfasen og bortskaffelsen – altså byggefasen og brugsfasen – afhænger af arkitektens design og brugernes adfærd, og indgår derfor i andre beregninger.
Stigende behov for dokumentation
Det er ikke udelukkende de nye myndighedskrav, der har sat gang i udviklingen af EPD’er hos VinduesIndustrien.
Faktisk har medlemmerne siden 2017 kunnet benytte sig af fire andre EPD’er, når de leverer vinduer til certificeret byggeri. Certificeringer som DGNB, Breeam, LEED og Svanemærket stiller nemlig høje krav til dokumentationen, og derfor har EPD’er været et fokusområde hos foreningen i årevis.
Det har vist sig at være den helt rigtige beslutning, for behovet for miljødata på byggevarer vil stige markant frem mod 2025 og bliver en del af branchens hverdag, mener Johny H. Jensen og tilføjer, at arbejdet med dokumentation og miljømæssige forbedringer af produkterne langt fra er slut:
”Vinduesbranchen har gennem de seneste 12-14 år haft et meget stort fokus på at forbedre vinduernes energimæssige egenskaber. Tre gange er mindstekravene til vinduers energiperformance blevet strammet med 25 procent, så der nu ikke er flere rentable energibesparelser at hente ved at stramme skruen yderligere. Nu indfases som noget nyt CO2-reguleringen i Bygningsreglementet. Så der er ingen tvivl om, at et endnu større fokus hos vores medlemmer i de kommende år vil være at identificere hvor der er plads til at forbedre produkternes miljøprofil. Og her er miljøvaredeklarationerne et godt afsæt, ” understreger han.
Fakta
EPD’er – eller miljøvaredeklarationer – er dokumenter, der efter internationalt anerkendte standarder fortæller, hvilken indvirkning et bestemt byggemateriale har på miljøet.
VinduesIndustriens nye branche-EPD’er er udarbejdet af FORCE Technology, som har indsamlet og bearbejdet data fra i alt 10 virksomheder indenfor materialegrupperne træ, træ/alu og plast.
EPD’erne er udarbejdet efter den europæiske standard, EN 15804+A2, og tredjepartsverificeret i henhold til kravene i ISO 14025-standarden.
EPD’er kan findes på epddanmark.dk. Projektet er finansieret af VinduesIndustrien og Træfonden.
Træfonden
Træfonden er stiftet med midler fra Centralforeningen af Snedkermestre og Møbelproducenter i Danmark, som blev sammenlagt under Træets Arbejdsgiverforening i 1986.
Træfonden yder støtte projekter og tiltag, der skal gavne træ- og møbelindustrien i Danmark samt dertil knyttede snedkerfaglige og øvrige relaterede områder.
Her kan du læse mere om Træfonden og ansøge om støtte til nye projekter
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.