Volvo i rammer af træ

0

World of Volvo bliver et nyt oplevelsescenter - bygget i træ. Og det er der mange gode grunde til, fortæller Lead Designer arkitekten til Træ.dk.

Af

Det kendte svenske bilmærke, Volvo, er i fuld gang med at bygge et oplevelsescenter af træ i Göteborg.

World of Volvo, som træbygningen hedder, er designet af det danske arkitektfirma Henning Larsen og skal være et socialt mødested med eventhaller, konferencelokaler, en restaurant samt en café, hvor man kan samles om ”fika”.

Rund som en hjulkapsel kommer træbygningen til at dække over 22.000 m2 i et område af Göteborg, der allerede er et event-distrikt med museer, parker og andre oplevelsesaktiviteter.

Udover at rumme en masse forskellige arrangementer skal bygningen samle Volvos to datterselskaber Volvo Group og Volvo Cars, så firmaets historie, traditioner og planer for fremtiden er samlet ét sted.

Træ – naturligvis

World of Volvo bliver bygget i svensk træ, som afspejler den skandinaviske kultur med lyse, luftige rum og træ i et enkelt design.

Limtræsbjælker danner træstammeformede søjler, der igen danner rammerne for rummenes omskiftelige aktiviteter. Limtræ, CLT og lameller er lavet af rødgran, mens gulvene i den øverste del af huset er med parket af egetræ.

Og hvorfor er der så valgt træ som byggemateriale?

”De store spænd på op til 33 m gør træ til et naturligt valg sammenlignet med stål og beton, hvor egenvægten bliver stor. De kurvede former hænger godt sammen med den måde, træet bliver produceret. Der skal ikke laves støbeforme, og det kan bøjes til den form vi skal bruge”, fortæller Filip Francati, Lead Design Architect på World of Volvo, til Træ.dk og fortsætter:

”Træ har en større præcision end andre konstruktionsmaterialer. De præfabrikerede elementer kan samles hurtigt, hvilket forkorter byggepladsperioden. Fordi træet er let, kan der være flere elementer på hver lastbil, hvilket giver langt færre transporter end sammenlignet med fx beton. Det er en stor fordel gennem Gøteborgs i forvejen hårdt belastede vejnet. – Og så er træ jo superbæredygtigt!”

Omsorg for naturen

Arkitekterne bag projektet fortæller, at træbygningens cirkulære form afspejler omsorg for naturen og hensyn til mennesker i en fremtid med cirkulære værdier.

”Vores mål var at give form til noget meget essentielt for den svenske identitet. World of Volvos cirkulære form, træets materialitet, dets integration med landskabet og grundlæggende transparens, er alle dele af en kollektiv svensk selvforståelse,” siger Martin Stenberg Ringnér, Associate Design Director i Sverige hos Henning Larsen i en pressemeddelelse.

Træbygningens form og materiale skaber en naturlig overgang til de omkringliggende omgivelser, som bliver beplantet til grønne områder. Også de store vinduespartier af glas medvirker til fornemmelsen af, at bygningen går i ét med naturen.

”Dette projekt er noget helt særligt for os,” fortæller Søren Øllegaard, Design Director Europe og partner hos Henning Larsen, i pressemeddelelsen. ”Med sine dybe rødder i skandinavisk kultur, fra landskaber til arkitektonisk tradition, har World of Volvo givet os mulighed for at udforske forhold mellem by, bygning og natur.”

World of Volvo er allerede ved at blive bygget og forventes at stå færdig i slutningen af 2023, så det kan åbne for besøgende i 2024.

 

Kilde: World of Volvo og Henning Larsen

Illustrationer: Henning Larsen

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×