
Forelsket i Anna Møller
Som trætosse kan jeg ikke lade være med at være lidt forelsket i Anna Møller. Her er ikke tale om en henrivende kvinde, men derimod Nationalmuseets galease ved samme navn. Også skonnerterne Bonavista og Fulton, sluppen Ruth, og fyrskibet Gedser Rev er imponerende eksempler på skibstømrernes og bådebyggernes fantastiske håndværk. Video: Nationalmuseet. Foto: Søfart og Maritime Håndværk, Nationalmuseet.
Filmen viser Galeasen Anna Møller, der efter endt restaurering på Ring-Andersens værft i Svendborg 1976, sejler til København.
Efter ankomsten til Nyhavn ses daværende rigsantikvar P. V. Glob og lederen af Nationalmuseets Skibshistoriske laboratorium Ole Crumlin-Pedersen gå ombord.
Herefter overdrager skibsreder hr. Mærsk Mc-Kinney Møller officielt skibet til Nationalmuseet som en gave.
Et pitstop i Holbæk
Galeasen er normalt funktionsdygtigt og er i de seneste år hver sommer blevet sejlet og vedligeholdt af et skibslaug bestående af frivillige. Det er dog blevet tid til en omfattende restaurering, der udføres i Holbæk af Nationalmuseets egne skibstømrere og bådebyggere.
Der er åbent for publikum alle hverdage mellem kl. 08.30 og 14:30. Lukkeperioder kan dog forekomme, hvis arbejdets karakter tilsiger det.

Et kig ind i agterskibet, hvor man ser de fem nye spanter.

På grund af omfattende svampeangreb har det været nødvendigt at udskifte stort set alle spanter.
- Et kig ind i skibet, hvor man ser de nye spanter indsat. Den gamle garnering er fjernet, men resterne ses i baggrunden.

Et kig fremefter i skibet.
- Et kig agterefter med den nye agterstævn på plads.
- Spejlspanterne set indefra.

Linjetegningen er basis for rekonstruktionen af skroget.

De nye spanter forberedes på spanteplanet.

Der tages mål til endnu en skabelon til et spant og målene overføres til skabelonen.