Forelsket i Anna Møller

0

Som trætosse kan jeg ikke lade være med at være lidt forelsket i Anna Møller. Her er ikke tale om en henrivende kvinde, men derimod Nationalmuseets galease ved samme navn. Også skonnerterne Bonavista og Fulton, sluppen Ruth, og fyrskibet Gedser Rev er imponerende eksempler på skibstømrernes og bådebyggernes fantastiske håndværk. Video: Nationalmuseet. Foto: Søfart og Maritime Håndværk, Nationalmuseet.

Af -

Filmen viser Galeasen Anna Møller, der efter endt restaurering på Ring-Andersens værft i Svendborg 1976, sejler til København.

Efter ankomsten til Nyhavn ses daværende rigsantikvar P. V. Glob og lederen af Nationalmuseets Skibshistoriske laboratorium Ole Crumlin-Pedersen gå ombord.

Herefter overdrager skibsreder hr. Mærsk Mc-Kinney Møller officielt skibet til Nationalmuseet som en gave.

Et pitstop i Holbæk

Galeasen er normalt funktionsdygtigt og er i de seneste år hver sommer blevet sejlet og vedligeholdt af et skibslaug bestående af frivillige. Det er dog blevet tid til en omfattende restaurering, der udføres i Holbæk af Nationalmuseets egne skibstømrere og bådebyggere.

Der er åbent for publikum alle hverdage mellem kl. 08.30 og 14:30. Lukkeperioder kan dog forekomme, hvis arbejdets karakter tilsiger det, og dette vil blive meldt ud på Facebook.

Et kig ind i agterskibet, hvor man ser de fem nye spanter.

På grund af omfattende svampeangreb har det været nødvendigt at udskifte stort set alle spanter.

Et kig fremefter i skibet.

Linjetegningen er basis for rekonstruktionen af skroget.

De nye spanter forberedes på spanteplanet.

Der tages mål til endnu en skabelon til et spant og målene overføres til skabelonen.

38

Trætossen

Blogger om alt mellem himmel og jord - men altid om træ.

Profil

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Alle blogindlæg fra Trætossen

Video: Træklatrere med en plan

Det hele er nøje planlagt, når disse tyske arborister går i gang med at kronebeskære et gammelt lindetræ, og der bliver helt sikkert ikke gået ned på udstyr. Det gamle træ er plaget af sygdom, men i stedet for at fælde det helt beskærer man det, så også de fremtidige generationer har mulighed for at nyde det smukke træ.

Video: Fra tankskibe til flaskeskibe

Den nu afdøde Ray Gascoigne tilbragte hele sit liv med skibe - først som skibsbygger, så koffardimatros. Han lavede sit første flaskeskib mens han arbejdede ombord på et tankskib, der sejlede fra Fiji til Australien i 1949. Sidenhen blev flaskeskibe hans passion. Med Western Red Cedar (kæmpe-thuja), en masse tålmodighed og en god finmotorik skabte Ray Gascoigne nogle fantastisk flotte flaskeskibe.

Video: Finér i lange baner

Finér i lange baner med lettere dramatisk baggrundsmusik gør Trætossen glad i låget.

Video: En træbygning bliver til

En hulens masse limtræssøjler og flere end 1.100 stk. sømmede massivtræselementer (Nail Laminated Timber, NLT) kom på plads på blot 2,5 måneder, da T3 skulle bygges. Det svarer til ca. 9 dage per etage.

Video: Traditioner og kultur

Med håndværk og kunst fører Wayne Price Tlingit-folkets traditioner og kultur videre til de næste generationer. Med omtanke for materialerne skaber han blandt andet kanoer, totempæle, masker og traditionelle skarøkser.

Forelsket i Anna Møller

Som trætosse kan jeg ikke lade være med at være lidt forelsket i Anna Møller. Her er ikke tale om en henrivende kvinde, men derimod Nationalmuseets galease ved samme navn.

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×