Tags: ,

Helt unikke papirkvaliteter

0

Papir behøver ikke være standard hvidt. Faktisk kan du få papir med øl eller med alger - eller hvad med et papir, der føles som langhåret kashmir?

Af -

En meget stor del af det papir, der anvendes til tryksager, er hvidt, semiblankt og med en gramvægt på 100-170 g/m2. Det er gode nyheder, hvis du står og skal lave en brochure, som gerne må vække lidt opmærksomhed – for der er masser af spændende kreative kvaliteter, der hverken er hvide eller standard!

Ølbrikker og menukort

I Tyskland findes en kreativ papirproducent, der eksperimenterer med mange nye ingredienser i papirmassen. Fabrikken ligger lige ved siden af Europas ældste bryggeri i delstaten Bayern. Så hvorfor ikke udvikle et øl-papir…?

Affaldsprodukter fra ølbryggeriet blev tilsat papirmassen – malt, humle og gær. Men gær tilsat varme giver et kedeligt resultat for dem, der skal gøre papirmaskinen ren bagefter… Man fandt en måde at fjerne gæren, og nu har producenten et unikt papir med malt, humle og en sjat øl i. Det bliver brugt til mange sjove tryksager, men er specielt et hit som ølbrik eller menukort ved den årlige Oktoberfest.

Miljøpriser til alge-papir

I Venedig ligger en anden fabrik, der også eksperimenterer med unikke ingredienser. Samtidig har Venedig i mange år haft et problem med alger i byens mange kanaler, som er ved at dø af iltmangel.

Et samarbejde mellem Venedigs kommune og papirfabrikken resulterede i, at algerne kom til nytte: Der produceres nu et smukt papir, tilsat det biologiske affald – kvaliteten Alga Carta. Papiret har vundet adskillige miljøpriser og bruges flittigt til blandt andet Milanos modeuge og den berømte Venedig Biennale.

De nistre, der tydeligt ses i både ølpapiret og algepapiret, er oppe i tiden. Papir skal ikke altid være for ensartet og kridhvidt længere. Det må gerne have noget personlighed.

Som langhåret kashmir

Verdens ældste, stadigt fungerende tatovørbutik ligger i Nyhavn, og var i 2017 truet af lukning. Sagen blev fulgt af medier fra hele verden. Der blev kæmpet med næb og kløer, og denne lækre tryksag blev produceret.

En tatovering sender som regel et signal, gør opmærksom på noget. Samme filosofi ligger bag bogen. Omslaget er produceret, så det føles som langhåret kashmir – en tryksag læses også med fingrene.

Kvaliteten er her indfarvet mørkerød. Når papiret er indfarvet, ser det også smukt ud fra siden. Hvis farven bare trykkes på, vil der være hvide kanter i siden. Det er meget mere elegant med indfarvet papir – og denne bog skulle også være elegant. Omslag og tryk har fået en sidste efterbehandling med guldfolie, så motivet virker tredimensionelt.

Kvaliteten, der føles som kashmir, er ganske almindeligt papir fra bæredygtigt forvaltet skov. Produktionen foregår meget langsomt, og i sidste led rives overfladen forsigtigt op med en lang ‘kam’, der giver det langhårede look & feel.

Butikken, fra 1884, står i øvrigt stadig, og tæller kunder fra rå sømænd og nervøse pirater til kong Frederik IX.

50 procent græs

Her er en tryksag fra en dansk virksomhed, der arbejder med bæredygtige wifi-løsninger i udviklingslande.

Et unikt, klimavenligt signal, som skal gå igen i tryksagerne. Her har virksomheden valgt et tydeligt grønt udtryk med en omslagskvalitet, der indeholder 50 procent græs. Det kan lade sig gøre, fordi den anden halvdel – træfibrene – er både seje og luftige og kan holde sammen på hele dejen, uden det smuldrer mellem hænderne. Papiret beholder styrken, og tryksagen ligner alt andet end en standard løsning.

Der er masser af muligheder for at skille sig ud og blive bemærket på tryksagsfronten.

…Og papir fra bæredygtigt forvaltet skov kan i øvrigt genbruges op til syv gange!

8

Vibeke Østergaard

Vibeke Østergaard blogger på Træ.dk om kreative papirtyper, der er lavet af bæredygtigt træ.

Profil

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Alle blogindlæg fra Vibeke Østergaard

Papir med personlighed

Papir tilsat beton, oliven eller læder - mulighederne er uendelige, og kun fantasien sætter grænser.

Helt unikke papirkvaliteter

Papir behøver ikke være standard hvidt. Faktisk kan du få papir med øl eller med alger - eller hvad med et papir, der føles som langhåret kashmir?

Papir til tryk

Læs om papir af alle mulige slags - og om gode overvejelser, du kan gøre dig, inden din næste tryksag skal af sted til tryk.

Papir, papir, papir!

Vibeke Østergaard er ny blogger på Træ.dk og skriver om papir i alle former og farver.

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×