Tags:

Jamen, træhuse hører jo ikke til i Danmark!

4

Holdningerne til træhuse i Danmark er delte og vælger du at bygge et træhus, så vær forberedt på at forklare dig!

Af -

TRÆHUSE DELER VANDENE

Alle samtaler om vores planer og byggeri følger på ingen måde tonen i overskriften. Min familie og jeg har oplevet så megen begejstring, ”gid det var os”, ”det er godt nok spændende”, en glæden på vores vegne. Og meldingerne er blevet båret frem af en herlig understrøm, at al det byggeri fortjener: en glæde, forundring og en energi som på en vårdag, hvor alt grøder.

Som med alt i livet har koret dog også været fler-stemmigt.

”Jamen, træhuse hører ikke til i Danmark”. ”Her i Danmark er vejrliget for fugtigt til træhuse”. ”Træet får svamp og forgår”. ”Og i Sverige og Norge er det noget helt anderledes med træhuse, for der er klimaet mere tørt pga. fastlandsklimaet”.

Det er rodfæstede holdninger som også er blev bragt til overfladen i ganske mange samtaler de seneste år, når jeg har svaret ”Et træhus” på spørgsmålet: ”Hvilket hus har I valgt”?

efteraars-soe-blog-om-traehus

Træet skal…alt muligt!

Næste spørgsmål er så ofte faldet prompte: ”Hvordan skal træet så behandles?”

Når jeg så svarer: ”Det skal ikke behandles”, vækkes nye holdninger som hvirvles ind i samtalen: ”Skal du have træhus i Danmark, så må du behandle træet”. ”Træet skal have linolie”. ”Træet skal have maling med bekæmpelsesmidler mod svamp og insekter”. ”Og det skal have maling mindst hvert 3. år”……”Træet skal”… alt muligt

VALG AF TRÆHUS KRÆVER FORKLARING

Sagt med lige dele smil om munden og lige dele alvor, så kræver dit valg som bygherre af et træhus, også i dette kongerige, at du kan tåle samtale-mosten – i den forståelse, at du nærmest vil opleve at blive bedt om at forklare dig og, at du derfor må forberede dig på at forholde dig til, om du vil indgå i spillet og forklare dig eller ej.

Og det forunderlige er, at dette sker ikke blot i dit møde med ganske almindelige mennesker, med lige så lidt kendskab til byggeri med træ, som du måske selv havde i begyndelsen – det var også mit udgangspunkt . Men det gælder også i dit møde med nogle folk i byggeriet, sågar tømrere og andre, der arbejder med træ.

– – – – – – – —

Hilsen
Hans Peter

8

Hans Peter

Blogger om byggeri af nyt træhus af træelementer og om sit liv som bygherre.

Profil

4 kommentarer

  1. Ann Kirstine Riemann siger:

    Hej Peter

    Tak for reminderen om forberedelse til at møde omverdenens syn på træhuse i DK.
    Jeg er selv igang med at forberede mig på at skulle researche til mit eget byggeri, hvor jeg gerne vil bygge et træhus kombineret med hamp. Jeg har overvejet at lave en blog om projektet, for på den måde at kunne inddrage andres erfaringer og ideer i mine overvejelse. Har du en blog om dit byggeri?
    Jeg er meget interesseret i at høre nogle af dine svar til alle de spørgsmål og tilkendegivelser du har fået, f.eks hvorfor skal dit hus ikke behandles… Jeg er for så vidt enig med dig, jeg kunne bare godt tænke mig at høre dit argument :-)…som jeg måske kan bruge når jeg selv står i situationen.
    Med venlig hilsen Stine

    1. Jens Thomasen siger:

      Hej Ann.

      Jeg håber du laver din blog om dit kommende byggeri.
      Og egentlig også gerne allerede nu i overvejelses fasen.. det er jo en enorm vigtig del af byggeriet, at være forberedt og få styr på hvilke af de mere essentielle valg allerede inden man bygger..

      MVH Jens

  2. Mogens siger:

    Den manglende tradition for træhusbyggeri skyldes mangel på råvaren – ikke klimaet. I slutningen af 1700-tallet blev det pga. træmangel forbudt at bygge huse udelukkende af træ – her blomstrer bindingsværkshuse op.
    Klimaet i den sydlige del sf Sverige, hvor langt de fleste svenskere bor er meget lig med det danske. Men i modsætning til Danmark så har råvaren altid været til stede i rigelige (og billige) mængder.

  3. anette andersen siger:

    kan du elaborere lidt mere Peter? Altså skal træet i et træhus så ikke behandles?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Alle blogindlæg fra Hans Peter

Skævt terrændæk – opdaget i 11. time – hurra

Et skævt fundament kunne være blevet til meget dyre lærepenge, var det ikke for en grundig arkitekt.

Ramt af forsinkelser

Dagen før elementerne skulle komme - så kom montørholdet endelig til byggepladsen.

Ingen prøvekaniner her!

Bliver man prøvekanin for et nyt byggemateriale, hvis man kaster sig ud i et byggeri med krydslamineret træ? Nej, materialet er udbredt i Centraleuropa og spreder sig langsomt, men sikkert, til resten af Europa.

Krydslamineret træ har sine fordele

Blogindlæg om bygherrens oplevelser af CLT massivtræets fordele i en byggeproces.

Hvorfor en bygningskrop af krydslamineret træ?

Hvorfor valgte vi egentligt et træhus?

Til smuk natur hører et træhus og det var denne kombination der tiltrak familien, da der skulle vælges hustype.

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×