Tags:

Ingen prøvekaniner her!

5

Bliver man prøvekanin for et nyt byggemateriale, hvis man kaster sig ud i et byggeri med krydslamineret træ? Nej, materialet er udbredt i Centraleuropa og spreder sig langsomt, men sikkert, til resten af Europa.

Af -

Krydslamineret træ har stor udbredelse 

Byggeriet med krydslamineret træ har stor og størst udbredelse i Schweiz, Østrig og det sydlige Tyskland. I Skandinavien har byggeri med krydslamineret træ sin største udbredelse i Norge – langt større end i Danmark. De største fabrikker ligger i Østrig. Herfra er meldingen, at de udvider. Det samme gør den eneste svenske fabrik i Norland. Samtidig opstår nye fabrikker i bl.a. England.

Vores leverandør i Letland er godt eksempel. Leverandøren indviede sin fabrik i maj måned 2015 og havde ved årsskiftet omkring 5 medarbejdere og arbejdede på at få nogle opgaver i hus. I juli måned i år havde fabrikken 37 medarbejdere og ordrebogen fyldt til februar 2017. Et besøg hos en svensk importør, for den største fabrik i Østrig, meldte også om meget stor travlhed.

I Danmark er der blot skønsmæssigt en halv snes byggerier af private hjem i krydslamineret træ. Flere af disse bygherrer og deres byggeparter har været os til uvurderlig hjælp. Desuden er der enkelte kulturbyggerier i krydslamineret træ i Danmark.

Vores fornemmelse er, at det knopskyder i Danmark. Tilsammen danner disse brikker og meldinger fra andre fagfolk i Europa et billede af, at krydslamineret træ er et byggemateriale som flere og flere bygherrer og arkitekter også uden for Centraleuropa får øje på, blot ikke så mange i Danmark endnu.

– – – – – – – —

Hilsen
Hans Peter

8

Hans Peter

Blogger om byggeri af nyt træhus af træelementer og om sit liv som bygherre.

Profil

5 kommentarer

  1. Morten siger:

    Super spændende projekt du har gang!
    Jeg synes det er ekstremt svært at finde noget viden om CLT huse på nettet. Entreprenører og arkitekter der har viden om CLT skilter ikke ligefrem med det.
    Skal de massive trævægge ikke beklædes med en membran udvendigt? Er det nødvendigt med dampspærre indvendigt? Skal trævæggen indvendigt stå nøgen? eller må man beklæde den med gips? er der en reel besparelse ved at bygge med CLT?
    Jeg har mange spørgsmål 🙂

    1. Thorvald Johannes Pedersen siger:

      Mange af dine spørgsmål er meget interessante. Jeg kunne godt tænke mig at se svarene på disse spørgsmål. Men så vidt jeg ved skal man ikke bruge dampspærre – muligvis fordi den massive væg i sig selv fungerer som en sådan. I en træskelet væg, går isoleringen jo hele vejen igennem, blot skjult af indvendig pladebeklædning, såsom gips el.lign. Om CLT væggen indvendigt skal beklædes med gips tror jeg afhænger af brandkravet. Så i almindelige villaer og tæt-lav byggeri er jeg næsten sikker på svaret vil være nej. Til fler-etagers huse og til vægge (f.eks. lejlighedsskel i rækkehuse), kunne jeg forestille mig at beklædning med gips kan være mere nødvendigt, med mindre man evt. omgår brandkravet med sprinkling. Til lejlighedsskel i rækkehuse eller lejlighedsbyggeri, kan det godt være væggen skal beklædes med gips – simpelthen for at gøre væggen tungere, så den kan overholde lydkrav. – Men jeg ved det ikke 100%.

  2. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Hvad hedder fabrikken i Letland?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Thorvald.
      Den lettiske fabrik der producerer CLT er Cross Timber Systems

  3. Sebastian Seipelt siger:

    Hvordan ville man, ift. de danske krav om isolering, opbygge en tagkonstruktion som skulle fungere med CLT. Ville man fastsætte isoleringen på indersiden, og ved i evt. hvor jeg kan finde viden om dette?
    Mvh. Sebastian Seipelt

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Alle blogindlæg fra Hans Peter

Skævt terrændæk – opdaget i 11. time – hurra

Et skævt fundament kunne være blevet til meget dyre lærepenge, var det ikke for en grundig arkitekt.

Ramt af forsinkelser

Dagen før elementerne skulle komme - så kom montørholdet endelig til byggepladsen.

Ingen prøvekaniner her!

Bliver man prøvekanin for et nyt byggemateriale, hvis man kaster sig ud i et byggeri med krydslamineret træ? Nej, materialet er udbredt i Centraleuropa og spreder sig langsomt, men sikkert, til resten af Europa.

Krydslamineret træ har sine fordele

Blogindlæg om bygherrens oplevelser af CLT massivtræets fordele i en byggeproces.

Hvorfor en bygningskrop af krydslamineret træ?

Hvorfor valgte vi egentligt et træhus?

Til smuk natur hører et træhus og det var denne kombination der tiltrak familien, da der skulle vælges hustype.

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×