Bådebygger – en af træets uddannelser

Danmark har en lang og stolt tradition for skibsfart og skibsbygning og selvom der er kommet nye materialer til faget, så laves der stadig mange skibe og både af træ.

Danmark har en lang og stolt tradition for skibsfart og skibsbygning – tænk bare på vikingernes sublime og kreative træskibskonstruktioner.

Selvom bådebyggeren har fået mange nye materialer at arbejde med fremstilles en del både og mindre erhvervsfartøjer stadig af træ

Uddannelse som bådebygger/skibstømrer

Bådebyggeruddannelsen er en vekseluddannelse der dels foregår på en teknisk skole og dels i virksomhedspraktik på større eller mindre værfter og bådebyggerier i Danmark.

I virksomhedspraktikken deltager du i værftets daglige arbejde i samarbejde med erfarne kolleger.

Uddannelsen varer 4 år og 6 måneder. Uddannelsen er sammensat af et grundforløb, hvorefter der følger praktik i den virksomhed der er indgået uddannelsesaftale med. I praktikperioden er der desuden indlagt et antal skoleperioder af forskellig varighed.

Elev tager mål til model af træbåd

Bådebyggeruddannelsen foregår dels på en teknisk skole og dels i virksomhedspraktik. Esnord i Hillerød er Danmarks eneste erhvervsskole med maritime uddannelser. Foto: Esnord

Jobbet

Aptering, opplankning, dæklægning. Arbejde med køl, stævn, spanter og rundholter. Klinkbygning og kravelbygning. Det er en del af de fagudtryk som bådebyggeren betjener sig af i hverdagen. Det kræver indgående kendskab til materialets egenskaber, for ofte bliver hver enkelt del særligt tilpasset formålet.

Som bådebygger arbejder man primært med at vedligeholde eller reparere mindre fartøjer.

Bådebyggeren fremstiller skroget, apterer kahytter og cockpit, installerer motorer og spil samt udstyrer båden med de ønskede og nødvendige dele.

Bådebygning på værft

Bådebygning på værft: Foto: Colourbox.

Det er knap så ofte, at et bådebyggeri bygger nye fartøjer, men engang imellem bliver der dog bygget fartøjer af træ.

Som bådebygger arbejder man inden for et meget specielt område, der stiller store krav til ens personlighed. Bådebyggerens arbejde er præcisionsarbejde og det er ofte perfektionister, der vælger at blive bådebyggere.

Danske bådebyggere er i hård konkurrence med udlandet, men overlever på den høje kvalitetsstandard. Der findes knap 40 aktive skibsværfter og bådebyggerier i Danmark.

Adgangskrav

Du kan starte efter at have afsluttet folkeskolens 9. klasse med mindst 2,0 i gennemsnit i dansk og matematik. De studerende på bådebyggeruddannelsen er dog ofte ældre end på andre studieretninger og mange har afsluttet en studentereksamen.

Efter endt uddannelse kan du som bådebygger videreuddanne dig til fx. produktionsteknolog eller diplomingeniør på en Erhvervsakademiuddannelse.

Mere information

Du kan kontakte studievejlederen på den nærmeste tekniske skole for at høre nærmere om dine muligheder for at gå i gang. Grundforløbet kan læses på flere af landets tekniske skoler, mens hovedforløbet kun udbydes på erhvervsskolen Esnord.

Esnord – Erhvervsskolen Nordsjælland
Milnersvej 48
3400 Hillerød
Telefon: 4829 0000
http: www.esnord.dk

Du kan også få mere uddannelsen på Uddannelsesguiden: Maritime håndværksfag

 

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆETS UDDANNELSER:

4 kommentarer

  1. Lindy siger:

    Til rette vedkommende.
    Jeg har en søn, som med stor sansynlighed skal i lære på vikingeskibsmuseet i Roskilde. Jeg formoder at det er den samme teknisk skole uddannelse som andre bådbyggere. Mit spørgsmål er om han kan tage den nye EUX uddannelse med bådbygger uddannelsen ?
    På forhånd tak
    Mvh Lindy

    1. Træ.dk siger:

      Hej Lindy. Tak for spørgsmålet.
      Prøv at rette dit spørgsmål til Esnord Erhvervsskole der huser bådebyggeruddannelsen i Danmark.
      Se mere her

      Se også mere om de maritime håndværksfag på UddannelsesGuiden:

      Mvh Træ.dk

  2. Gavin David siger:

    Hej Træ.dk
    Jeg har en gammeldagssejlbåd af træ/grp, der ligger i København, der skal repareres. Kender i nogen skibstømrere, der laver den slags arbejde?
    Tak på forhånd
    Mvh
    Gavin

  3. Thomas finderup siger:

    Ja finderups bådebyggeri 28892508

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TEMA: Uddannelser med træ

Drømmer du om en liv med træ i skoven eller med at forarbejde træ?

Bliv møbelsnedker

Lær at skabe smukke træmøbler.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×