Bøjet træ
Der er tre teknikker til at bøje og forme træ:
- Formspænd (faconspænd)
- Dampbøjning
- Stukning
De tre teknikker har hver deres fordele og anvendes alle i Danmark i dag.
Formspænd
Trælameller eller finérplader med lim imellem presses ud i en ønsket form, spændes sammen og fastholdes indtil limen er hærdet, hvorefter emnet beholder sin nye form. Processen sker ofte ved anvendelse af højt tryk og temperatur.
Metoden kan anvendes til formgivning af både meget store produkter som f.eks. limtræbuer og mindre produkter som f.eks. møbler. Formspænd er ikke egnet til tykt træ, som skal gives kraftig bøjning.
Ved formspænd er det tykkelsen af lamellerne eller finerlagene, der sætter grænsen for, hvor meget et emne kan bøjes. I stolen “Myren”, der består af én sammenhængende formspændt plade, anvendes millimetertynde lameller for at opnå den kraftige bøjning mellem sæde og ryg.
Dampbøjning
Dampbøjning har været brugt til at forme massivt træ til f.eks. skibe, møbler og tønder i flere hundrede år.
Træet gøres blødt med damp og høj varme, og derved kan det formes til den ønskede facon. Ved dampbøjningen opstår på krumningens inderside så store trykkræfter, at der i træets cellevægge opstår mikrobrud, hvorefter cellevæggene presses sammen som i en harmonika. Denne harmonikastruktur er bevægelig så længe træet er fugtigt. Men når træet efterfølgende tørres, mens det fastholdes i den bøjede facon, forsvinder bevægeligheden, og træet beholder sin nye facon.
Metodens fordel er, at den kan bøje selv meget tykt træ. Den kan krumme træet mere end ved formspænd, men mindre end ved stukning. Men der spildes ofte træ ved at nogle af træstykkerne knækker under dampformning.
Stukning
Stukning er en avanceret form for dampbøjning, hvor den ovenfor omtalte harmonikastruktur indbygges allerede i råtræet.
Det sker ligesom ved dampbøjning i en proces med høj fugt og varme. Ved stukningsprocessen sammenpresses en planke 20 % i længderetningen, og efter endt behandling har planken fået en blivende forkortelse på ca. 5 %.
Mens det dampbøjede træ kun fik harmonikastruktur i bøjningens inderside, giver stukningsmetoden harmonikastruktur overalt i den behandlede planke.
Træ, der udskæres af en sådan planke, er derfor født med særlig stor bøjelighed, fordi træet ikke blot kan presses sammen i bøjningens inderside, men tillige kan forlænge sig i bøjningens yderside.
Denne egenskab gør stukket træ meget interessant for designere.
En stor fordel ved metoden er, at et emne udskåret af stukket træ, ikke behøver at være varmt, mens man former det. Man kan derfor lagre træet i ca. ½ år inden det formgives, blot det holdes fugtigt imens.
Virksomheder kan derfor fremstille nøjagtig det produkt der er behov for til et givet tidspunkt. Træet mister lidt i styrken, men det har ingen betydning for almindelige anvendelser som f.eks. møbler (Kilde: www.compwood.com). Spildprocenten bliver lavere end for dampformet træ når træet kan formes ved stuetemperatur. Metoden kræver derfor færre ressourcer. (Kilde: www.compwood.dk)
Effektiv stukningsproces kræver træ, der er i stand til at klare processens sammentrykning på 20 % uden at det medfører synlige brud. En stukningsproces gennemført på nåletræ vil som regel medføre synlige brud, og i praksis anvendes derfor altid løvtræ (hårdt træ). Der er opnået gode resultater med blandt andet ask, bøg, elm, ahorn, japansk cypres, nordisk rødeg, valnød samt dansk og japansk eg (Kilde: www.compwood.dk).
Se video
Her kan du se en video der viser hvordan man fremstiller bøjet træ.
4 kommentarer
Har i kendskab til erfaringer med at dampforme finer i bambus – er det hårdt nok som de løvtræstyper der bliver nævnt i artiklen her på siden
Jeg søger en leverandør/ producent af stænger af formbøjet bambus – er det noget, i kan hjælpe med?
Jeg har en Lamino-stol i bøjet bøg. Ville den kunne tåle at stå i en udestue, hvor der kan blive minustemperaturer om vinteren?
Hejsa i dette forum 😃
Jeg eftersøger en producent der kan stukke/dampbøje en rundstok i eg på 5 meter. ø: 43 x 5150 mm.
Der er tale om en cirkulær halvbue i den enden på en diameter af 2 meter, og resten som et lige stykke.
Udregnet i følge pi vil der gå 306 cm. til selve den halve cirkel/bue.
Mvh. Claus Nyborg
Send mig gerne en mail 👌🙌
clausnyborg@youmail.dk