Bygningssnedker – en af træets uddannelser

Bygningssnedkeren er en alsidig håndværker som altid har træet i centrum.

Bygningssnedkerfaget er et kreativt håndværk hvor træet er i centrum.

Bygningssnedkeruddannelsen er en vekseluddannelse, dvs. at den veksler mellem skoleophold og virksomhedspraktik, så du kan være sikker på at lære både teori og praksis indenfor dit fag. Uddannelsen varer 3 år og 3-9 måneder.

Uddannelsens indhold

Uddannelsen består af et grundforløb på erhvervsskole, samt et hovedforløb der veksler mellem skoleforløb og praktik. Uddannelserne slutter af med en svendeprøve, og når den er i hus har du en uddannelse, som du kan bruge i hele verden.

Snedkerelev ved arbejdsbord

I løbet af uddannelsen opnås kendskab til al slags træ, værktøj, konstruktioner og metoder. Noget læres som teori, men det meste er praktisk arbejde. Der indgår mange forskellige maskiner undervejs i fremstillingen af træprodukter, så du skal lære at kunne betjene både rundsave, båndsave, høvle, afrettere, fræsere og kehlemaskiner og andre maskiner.

Jobbet

Bygningssnedkerens job er at lave døre, vinduer, karme og forskelligt inventar til huse, f.eks. indbyggede skabe og trapper. Bygningssnedkeren er en alsidig håndværker. Den ene uge er det måske en villa, hvor alle vinduerne skal udskiftes. Næste uge kan det være en ny modebutik, der skal have opsat flotte vægpaneler og salgsvitriner. Bygningssnedkeren arbejder også med renovering og byfornyelse.

Du arbejder meget med computerstyrede træ- og snedkerimaskiner, som du skal finindstille og programmere, men store dele af den endelige tilpasning foregår stadig i hånden. Det stiller store krav til præcision, for der er ofte tale om meget kritiske kunder og dyre produktioner, så håndværket er altid i fokus.

Adgangskrav

Uddannelsen varer 3 år og 3-9 måneder måneder. Varigheden afhænger af hvilket speciale du vælger og af dine kvalifikationer før du går i gang. Du kan f.eks. have afsluttet folkeskolens afgangsprøve med gennemsnit på minimum 2,0 i både dansk og matematik. Du kan også få adgang til uddannelsen som bygningssnedker med en almen gymnasial uddannelse.

Som bygningssnedker har du mulighed for at videreuddanne dig til bygningskonstruktør, ingeniør eller arkitekt .

Video: Hvad laver en bygningssnedker?

Mød bygningssnedkeren Frederik, der fortæller om hvad en bygningssnedker laver og hvorfor det er fedt. Frederik er dobbeltvinder af DM i Skills fra 2016 og 2017, og så vandt han desuden bronze i EuroSkills 2016.

Her får du et godt fif fra Frederik til når du skal skære buer.

Videoerne er lavet af SkillsDenmark.

Hvor finder du mere information

Du kan kontakte en studievejleder på en erhvervsskole, og høre nærmere om dine muligheder for optagelse. Se en oversigt over landets erhvervsskoler på Uddannelsesguiden.

Eller du kan kontakte

Snedkernes uddannelser

Snedkernes Uddannelser
Bygmestervej 5, 2
2400 København NV

www.snedkerudd.dk

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆETS UDDANNELSER:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs også:

TEMA: Uddannelser med træ

Drømmer du om en liv med træ i skoven eller med at forarbejde træ? Så find din træuddannelse her.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Træ.dk's nyhedsbrev. Så får du alle vores kommende træhistorier direkte i din mail.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×