Gulve af træ
Af Træ.dk ,
Fordele ved trægulve
Der er flere gode grunde til at vælge gulve af træ:
- Træ er robust – Træ er bestandigt mod mekanisk slid.
- Træ er naturligt – Træ er en naturlig fornybar ressource. En træoverflade giver en gedigen, naturlig følelse i et rum. Ved valg af overfladebehandling kan brug af skrappe, kemiske midler undgås.
- Træ giver behagelige overflader – Få andre materialer giver en så æstetisk afvekslende overflade som træ. Et gulv af træ er behageligt, let fjedrende at gå på og føles sjældent koldt. De forskellige materialetyper giver mulighed for forskellige mønstre og udtryk for gulvet. Forskellige træarter giver mulighed for at vælge netop den farve og det udseende der passer til den individuelle smag og rummets natur.
- Træ er behageligt at arbejde med – Træ er let at håndtere og montere. Normalt er håndtering og opsætning af træ ren og uden gener for sundheden. Fordelen er klar, hvad enten man er selvbygger eller overlader arbejdet til håndværkere.
Gratis faktaark fra Træinfo om trægulve
Materialer
Gulvmaterialer af træ findes som:
- Gulvbrædder, massive
- Parketbrædder, af massive stave og samlet i større længder
- Lamelbrædder, lagdelte parketbrædder. Slidlag af finer, mellemlag og bundlag
- Laminatbrædder, kerne af f.eks. spånplade med laminatoverflade
- Stavparket, enkeltstave
- Parketruder, fabriksfremstillede parketruder
- Mosaikparket, enkeltstave i mønster.
Denne artikel skal ikke ses som en fyldestgørende beskrivelse af alle aspekter af gulvlægning. For mere detaljeret information henvises til (Kilde: TRÆ 41, 2005) som giver en detaljeret beskrivelse af gulvmaterialerne samt gulvkonstruktionen og dens opbygning eller til (Kilde: TRÆ 47, 2001) som oplyser om valg og vedligeholdelse af trægulve.
Der kan også findes meget mere information om trægulve på Gulvbranchens hjemmeside.
Råd og overvejelser ved lægning af gulve
Trægulve og fugtindhold
Træ og fugt udgør en særlig udfordring både undervejs i selve byggeprocessen og i den efterfølgende brugsperiode.
Træ udvider sig eller svinder alt efter om det får henholdsvis højere eller lavere fugtindhold (Læs mere: Træs fugtbetingede egenskaber). Sådanne fugtbetingede bevægelser kan skabe problemer i anvendelsen.
Akklimatisering
For gulve af træ er det derfor vigtigt at foretage en akklimatisering for at minimere de fugtbetingede bevægelser: Dette kan gøres ved, at brædderne oppindes tilstrækkelig tid i et rum med den luftfugtighed, som vil forekomme i den færdige bygning. For eksempel bør lagertørre brædder almindeligvis oppindes i 3 uger inden lægning. Tørre brædder kan dog lægges hurtigere. Af samme årsag må tørrede gulvbrædder ikke oplagres udendørs.
På trods af akklimatisering vil trægulve bevæge sig, når træets fugtindhold naturligt ændrer sig i løbet af året. Det er derfor nødvendigt at efterlade fuger mod vægge for at gulvet kan bevæge sig med de fugtvariationer, der normalt opstår i boliger.
Det er en forudsætning for anvendelse af trægulve at der ikke sker langvarige opfugtninger eller udtørringer under brug. Dels kan gulvet skades af f.eks. trænedbrydende svampe og dels kan dimensionsændringer og andre deformationer være ødelæggende.
Stikord for beskyttelse mod fugt er: Konstruktiv træbeskyttelse, ventilation, kapillarbrydende lag, fugtspærrer, særlig fokus på uopvarmede rum og fugt fra krybekældre.
Strøer under trægulve
Strøer skal dimensioneres så der opnås en tilstrækkelig styrke og en passende stivhed af gulvet. Strødimensionen afhænger af den forventede belastning, afstanden mellem strøerne og afstanden mellem opklodsningerne. En oversigt over strødimensioner kan fx ses i (Kilde: TRÆ 41, 2005).
Opklodsning af strøer
For at sikre et plant gulv anvendes opklodsning af strøerne. Til opklodsninger anvendes krydsfiner, spånplade, træfiberplade, plastkiler, plasttårne eller justerbare plast- eller metalfødder med tilhørende strøsystem.
Svømmende gulve
Svømmende gulve er ikke fikseret til underlaget og kan derfor bevæge sig frit med træets fugtsvingninger i forhold til det bærende undergulv. Der indlægges normalt et mellemlag mellem undergulvet og gulvet for at sikre at trægulvet kan bevæge sig frit. Mellemlaget kan udføres i materialer med lyd og varmeisolerende egenskaber.
Isolering
Isoleringsmaterialer anvendes i gulvkonstruktioner til at forbedre lyd- og varmeisoleringen.
Ved strø- eller bjælkekonstruktioner kan der lægges isolering f.eks. blød mineraluld mellem strøer og bjælker.
I svømmende gulvkonstruktioner anvendes isolering til at hindre transmission af trinlyd fra gulvet til den bærende konstruktion, samtidig med at den overfører belastningen. Den nødvendige stivhed i isoleringslaget bestemmes ud fra den forventede belastning, isoleringens tykkelse og det valgte gulvmateriale.
Befæstigelsesmidler
Ved lægning af gulve af træ anvendes befæstningsmidler i form af blandt andet søm, skruer, lim og bøjler.
Typen af befæstigelsesmiddel og dets dimensioner afhænger af gulvets forventede belastning og typen af gulv. Fastgørelse med søm eller skruer kan laves synligt eller skjult.
Membraner
Til fugtspærrer anvendes plastfolie, asfaltpap, støbeasfalt , epoxy eller speciallim. Materialet vælges ud fra forventede fugtbelastning og gulvets type. F.eks. er det ved lægning af svømmende gulve nødvendigt med et glat glidelag som opnås med plastfolie.
Gulvpap, skumplast, korksmuldpap og gummikork anvendes som underlag for at dæmpe klaprelyde, øge gulvenes eftergivenhed, skabe glidelag og i visse tilfælde som fugtspærrer. Virkningen afhænger af produkternes tykkelse og materialesammensætning.
Gulvvarme under trægulv
Det er muligt at installere gulvvarmeanlæg under trægulve. Der kan opstå problemer hvis man ikke tager højde for at gulvene tørrer mere ud (og svinder) pga. den forøgede temperatur. Derfor skal konstruktionen være specielt tilpassede til gulvvarme.
Temperaturen for gulvvarmeanlæg under trægulve bør være lavere end for f.eks. flisegulve og holdes mere konstant for at opnå god varmetransport gennem træmaterialet, som har isolerende egenskaber. I nye, velisolerede huse kan man basere hele husets opvarmning på gulvvarme, for ældre huse anbefales det at supplere med andre varmekilder.
Trægulve i vådrum
Generelt frarådes det at anvende trægulve i vådrum, fordi der kan være særlig risiko for lugtgener, skimmelvækst og evt. råd og svamp, hvis fugtniveauet er højt.
Gulve af træ i vådrum skal have mindst 500 mm afstand fra områder med særlig stor fugtpåvirkning, som f.eks. en bruseniche. Trægulve i vådrum må kun lægges på et underlag som i sig selv er vandtæt (f.eks. PVC eller fliser) og må ikke udføres med afløb i gulvet. Se iøvrigt (Kilde: TRÆ 53, 2007)
Læs mere:
MODTAG GRATIS NYT OM GULVE AF TRÆ:
-
Modtag Træ.dk's nyhedsbrev
Få nyheder om gulve af træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder om træ, viden om træ og meget andet trænyt.
6 kommentarer
Hej
Kan der forekomme svindrevner mellem brædderne i et fuldlimet parketgulv? Limen fikserer vel brædderne, men træet har vel stadig behov for at kunne arbejde eller hvordan?
Mvh. Christian
Hej
Er forekomsten af svindrevner størst ved 22mm fastmonteret og selvbærende strøgulv eller ved 14mm svømmende gulv med bøjler? Begge gulve er massive og af samme træ-type samt sortering.
Mvh. Christian
Hej Christian. For spørgsmål af denne tekniske karakter, så henviser vi til Træinformation og bøgerne TRÆ 63 og TRÆ 64 omhandlende trægulve.
Mvh Træ.dk
Jeg savner membraners effekt overfor radon.
Jeg mener at fuld teak gulv i badeværelse lagt med hældning til fx unidrain gulvafløb lagt som skibsgulv er ideelt og smukt
Hej,
Jeg har lamitgulv ovenpå et lameltrægulv.
Jeg har et problem at gulvet vandre mere end jeg syntes er “sjovt”.
Det bevirker at gulvet trækkes i en retning hen imod hvor min sofa står, hvilket gør at gulvet knirker op af panelet når man sætter sig i sofaen. Og kan se i den anden ende at der er kommet en større fuge end før.
Hvordan afhjælper man dette? Hvis overhovedet muligt.
På forhånd tak
Venlig hilsen
Claus…
JEG SYNES AT TRÆ ER VARMT PÅ MANGE MÅDER. DET MÅDER ER MEGET MEGET I DEN HEMMLIG VERDEN SOM IKKE NOGEN ER JER HAR LAVET. HÅBER AT I JOINER MIG I MIT REJSE OM DEN VARME OG H¨ÅRDE OG LANGE Langeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee