Juletræet fylder 200 år i Danmark

0

Af

Juletræet fylder 200 år i Danmark

Julemåneden er netop begyndt og traditionen tro, bliver juletræet pyntet og oplyser i denne mørke vintertid mange haver, torvepladser og stuer landet over. I år – 2008 – er et helt særligt år, for netop i år er det 200 år siden, at juletræet blev introduceret i Danmark.

Tysk tradition

Skikken med at tage et træ ind i stuen til jul og pynte det med levende lys kommer fra Tyskland. Her er skikken kendt tilbage fra 1500-tallet. Legenden siger, at det var Martin Luther, der opfandt skikken omkring 1536. Formentlig er traditionen dog endnu ældre, for historiske kilder beretter, at skikken allerede i 1521 var så udbredt i det dengang tyske Alsace (nu fransk), at områdets myndigheder forbød borgerne at hente træer i skovene.

 

Pyntet juletræ

Pyntet juletræ. Foto: Finn N. Rasmussen

200 år i Danmark

Man mener, at det første juletræ i Danmark blev tændt i begyndelsen af 1800 tallet. Det er i hvert fald dokumenteret, at en indvandret tysk familie, bosat på godset Holsteinborg på Sydsjælland, fejrede jul med et juletræ i 1808. Således har juletræet 200 års fødselsdag i Danmark i år.

Opvækst hos borgerskabet

I København var det den tyskfødte Martin Lehmann, der første gang tændte et juletræ. Det vakte stor opsigt, og folk på gaden forsøgte at få et glimt af det flotte skue ved at sætte stiger hen til huset. Flere af juletræspionererne blev i begyndelsen betragtet som gale, og der er beretninger om, at folk troede, at der var opstået ildebrand, når de så de oplyste træer. Efterhånden bredte skikken sig imidlertid, først hos f.eks. præster og lærere, der ikke ville stå tilbage for det københavnske borgerskab, og omkring år 1900 var skikken almindelig hos borgerskabet landet over.

Blomkål og kosteskafter

Juletræsskikken slog først bredt igennem uden for borgerskabet i årene omkring første verdenskrig. Og selv på dette tidspunkt var det langt fra alle, der havde råd til at anskaffe sig et rigtigt træ med pynt og lys. I mangel af bedre, var der derfor mange, der prøvede at efterligne rigtige juletræer med blomkålsstokke og kosteskafter kamufleret med grene, som blev pyntet med gennemskårede lys for at spare.
I dag er juletræer hvermandseje, og de færreste kan forestille sig en jul uden. Det smukke juletræ med lys og pynt er samlingspunktet for familiens ældre og yngre medlemmer. Det er her i skæret fra de mange levende lys, at lang tids spændt forventning udløses, når der synges, danses og pakkes gaver op – det er unægtelig ”grangiv’lig kogleri”.Ingen jul uden et juletræ

Danmark – stor producent af juletræer

Selvom juletræet kommer fra Tyskland, så er det i dag Danmark, der tjener penge på at sælge juletræer til tyskerne. Danmark producerer nemlig omkring 10 millioner juletræer om året, hvoraf næsten halvdelen eksporteres til Tyskland.

 

juletræsplantage

Juletræer har en omdriftsalder på mellem 8-10 år, alt efter hvor høje man ønsker dem. Et gennemsnitligt juletræ i danmark er mellem 1,5-1,75 meter højt.

 

Det mest populære juletræ er af træarten nordmannsgran, der oprindeligt stammer fra Kaukasus. Denne træart trives godt i det milde danske klima, men mindre godt i de kontinentale dele af Tyskland. Derfor er produktionen af juletræer stor i Danmark og eksporten til Tyskland stor. Det næstmest populære juletræ er den traditionelle juletræsart rødgranen.

Kilde

Skov og Landskab, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Kristelig Dagblad, Artikel: 200 år med juletræer

Tags:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum