Maskinsnedker – en af træets uddannelser

Maskinsnedkeren udskærer og forarbejder råvaren, som benyttes til alle typer kvalitetsprodukter af træ. Maskinsnedkeren er nøgleperson i træets forarbejdningsproces.

Et job som maskinsnedker er både spændende og alsidigt. Under uddannelsen kommer du til at lære om træ som naturmateriale, om bearbejdningsformer, om værktøjer, om konstruktion, om sikkerhed – og selvfølgelig om hvordan man programmerer de højteknologiske CNC maskiner og robotter.

Maskinsnedkeren er nøgleperson i træets forarbejdningsproces. Maskinsnedkeren udskærer og forarbejder det træ til møbel- og bygningsemner, som bygnings- og møbelsnedkerne bruger senere. På den måde er det maskinsnedkeren der lægger grunden til fremstillingen af alle typer kvalitetsprodukter af træ: Døre, vinduer, stole, forskellige opbevaringsmøbler og køkkener.

Produktionen foregår i vid udstrækning på computerstyrede maskiner som det er maskinsnedkerens ansvar at programmere. Faget er højt specialiseret og der kræves indgående viden om forskelligartede træmaterialer og der stilles store krav til  omhu og præcision i både arbejdets planlægning og udførsel.

Som maskinsnedker kan man få ansættelse i træforarbejdende virksomheder der producerer f.eks. møbler, døre- og vinduer eller i køkken- og inventarvirksomheder, på savværker, eller andre små og store snedker- og tømrerværksteder. Der er også mulighed for at blive selvstændig med egen virksomhed.

Adgangskrav til maskinsnedker

Hvis du har afsluttet 9. og 10. klasse inden for et år, begynder uddannelsen på Grundforløb 1, hvor man bliver introduceret til beslægtede fag. Det har en varighed på 20 uger. Alle andre starter direkte på Grundforløb 2, der er en generel introduktion til snedker/maskinsnedkerfaget. Det har også en varighed på 20 uger.

Efter grundforløbet fortsætter man i hovedforløbet, som foregår fortrinsvis består af virksomhedspraktik. Hovedforløbet veksler mellem praktikperioder og 6 x 5 ugers skoleophold. Hvis du ikke har fundet en praktikplads efter grundforløbet kan praktikperioden kan foregå på et Praktikcenter. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Ansøgning og optag

Hvis du går i 9. eller 10. klasse, skal din ansøgning være underskrevet og sendt inden 1. marts 2017. Se mere på Uddannelsesguiden.

Indenfor træ- og møbelindustrien er mulighederne for at få en praktikplads rigtig god. Der efterspørges nemlig yngre kræfter til at håndtere de avancerede computerstyrede maskiner. Maskinsnedkeren ansættes typisk i både store og mindre virksomheder.

De bedste chancer for at få en praktikplads findes på Fyn og i Jylland.

Maskinsnedker

Maskinsnedkeren kan få ansættelse f.eks. i store og små møbelvirksomheder eller blive selvstændig i egen virksomhed.

Videreuddannelse og EUX

Der er mulighed for at gennemføre uddannelsen på talentspor ligesom der er mulighed for at løfte flere fag til højere niveauer.

Maskinsnedkeruddannelsen er adgangsgivende til uddannelser som produktionsteknolog, driftsteknolog og designteknolog.

Man kan også blive maskinsnedker som  EUX, hvor erhvervsuddannelsen kombineres med en gymnasial eksamen.  Det giver mulighed for at læse videre som ingeniør, arkitekt eller designer på samme vilkår, som personer med gymnasial eksamen.

Varigheden er 3 år og 3-9 måneder. En EUX tager 4 år og 3 måneder.

 

Video: Hvad laver en maskinsnedker?

Mød Louise der er ved at uddanne sig til maskinsnedker. Hun har deltaget ved DM i Skills og fortæller her hvad der er fedt ved at være maskinsnedker og hvorfor maskinsnedkeruddannelsen er den helt rigtige for hende.


Videoen er lavet af SkillsDenmark.

Du kan også møde Mathias, der som maskinsnedkerlærling laver designklassikere til daglig.


Videoen er lavet af Rasmus Brohave i samarbejde med Hands-on.

 

Hvor finder du mere information

Se interviews, film og læs meget mere om uddannelsen på: blivsnedker.dk

Du har også du mulighed for at dykke ned I snedkerlærlingenes univers på: snedkerakademiet.dk

Du kan også kontakte en studievejleder på en erhvervsskole, og høre nærmere om dine muligheder for optagelse. Se en oversigt over landets erhvervsskoler på Uddannelsesguiden.

Eller du kan kontakte

Snedkernes uddannelser

Snedkernes Uddannelser
Bygmestervej 5, 2
2400 København NV

www.snedkerudd.dk

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆETS UDDANNELSER:

En kommentar

  1. Jonas Sørensen siger:

    Hvornår blev uddannelsen indført? hvor gammel er uddannelsen

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs også:

TEMA: Uddannelser med træ

Drømmer du om en liv med træ i skoven eller med at forarbejde træ? Så find din træuddannelse her.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Træ.dk's nyhedsbrev. Så får du alle vores kommende træhistorier direkte i din mail.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×