
Maskinsnedkeren er håndværkeren, der står bag mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen.
Maskinsnedker – en af træets uddannelser
Maskinsnedkeren udskærer og forarbejder råvaren, som benyttes til alle typer kvalitetsprodukter af træ. Maskinsnedkeren er nøgleperson i træets forarbejdningsproces.
Et job som maskinsnedker er både spændende og alsidigt. Under uddannelsen kommer du til at lære om træ som naturmateriale, om bearbejdningsformer, om værktøjer, om konstruktion, om sikkerhed – og selvfølgelig om hvordan man programmerer de højteknologiske CNC maskiner og robotter.
Maskinsnedkeren er nøgleperson i træets forarbejdningsproces. Maskinsnedkeren udskærer og forarbejder det træ til møbel- og bygningsemner, som bygnings- og møbelsnedkerne bruger senere. På den måde er det maskinsnedkeren der lægger grunden til fremstillingen af alle typer kvalitetsprodukter af træ: Døre, vinduer, stole, forskellige opbevaringsmøbler og køkkener.
- Som maskinsnedker skal man kunne programmerer de højteknologiske CNC maskiner og robotter der er udbredte i produktionen.
- Det er maskinsnedkeren der lægger grunden til fremstillingen af alle typer kvalitetsprodukter af træ.
Produktionen foregår i vid udstrækning på computerstyrede maskiner som det er maskinsnedkerens ansvar at programmere. Faget er højt specialiseret og der kræves indgående viden om forskelligartede træmaterialer og der stilles store krav til omhu og præcision i både arbejdets planlægning og udførsel.
Som maskinsnedker kan man få ansættelse i træforarbejdende virksomheder der producerer f.eks. møbler, døre- og vinduer eller i køkken- og inventarvirksomheder, på savværker, eller andre små og store snedker- og tømrerværksteder. Der er også mulighed for at blive selvstændig med egen virksomhed.
- Maskinsnedkeren skal have indgående viden om forskelligartede træmaterialer og kunne udføre sit arbejde med stor omhu og præcision.
- Arbejdet i landets snedkerværksteder foregår i vid udstrækning på computerstyrede maskiner som det er maskinsnedkerens ansvar at programmere.
Adgangskrav til maskinsnedker
Hvis du har afsluttet 9. og 10. klasse inden for et år, begynder uddannelsen på Grundforløb 1, hvor man bliver introduceret til beslægtede fag. Det har en varighed på 20 uger. Alle andre starter direkte på Grundforløb 2, der er en generel introduktion til snedker/maskinsnedkerfaget. Det har også en varighed på 20 uger.
Efter grundforløbet fortsætter man i hovedforløbet, som foregår fortrinsvis består af virksomhedspraktik. Hovedforløbet veksler mellem praktikperioder og 6 x 5 ugers skoleophold. Hvis du ikke har fundet en praktikplads efter grundforløbet kan praktikperioden kan foregå på et Praktikcenter. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.
Ansøgning og optag
Hvis du går i 9. eller 10. klasse, skal din ansøgning være underskrevet og sendt inden 1. marts 2017. Se mere på Uddannelsesguiden.
Indenfor træ- og møbelindustrien er mulighederne for at få en praktikplads rigtig god. Der efterspørges nemlig yngre kræfter til at håndtere de avancerede computerstyrede maskiner. Maskinsnedkeren ansættes typisk i både store og mindre virksomheder.
De bedste chancer for at få en praktikplads findes på Fyn og i Jylland.

Maskinsnedkeren kan få ansættelse f.eks. i store og små møbelvirksomheder eller blive selvstændig i egen virksomhed.
Videreuddannelse og EUX
Der er mulighed for at gennemføre uddannelsen på talentspor ligesom der er mulighed for at løfte flere fag til højere niveauer.
Maskinsnedkeruddannelsen er adgangsgivende til uddannelser som produktionsteknolog, driftsteknolog og designteknolog.
Man kan også blive maskinsnedker som EUX, hvor erhvervsuddannelsen kombineres med en gymnasial eksamen. Det giver mulighed for at læse videre som ingeniør, arkitekt eller designer på samme vilkår, som personer med gymnasial eksamen.
Varigheden er 3 år og 3-9 måneder. En EUX tager 4 år og 3 måneder.
Video: Hvad laver en maskinsnedker?
Mød Louise der er ved at uddanne sig til maskinsnedker. Hun har deltaget ved DM i Skills og fortæller her hvad der er fedt ved at være maskinsnedker og hvorfor maskinsnedkeruddannelsen er den helt rigtige for hende.
Videoen er lavet af SkillsDenmark.
Du kan også møde Mathias, der som maskinsnedkerlærling laver designklassikere til daglig.
Videoen er lavet af Rasmus Brohave i samarbejde med Hands-on.
Hvor finder du mere information
Se interviews, film og læs meget mere om uddannelsen på: blivsnedker.dk
Du har også du mulighed for at dykke ned I snedkerlærlingenes univers på: snedkerakademiet.dk
Du kan også kontakte en studievejleder på en erhvervsskole, og høre nærmere om dine muligheder for optagelse. Se en oversigt over landets erhvervsskoler på Uddannelsesguiden.
Eller du kan kontakte
Snedkernes uddannelser
Snedkernes Uddannelser
Bygmestervej 5, 2
2400 København NV
Fakta
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆETS UDDANNELSER:
-
Modtag Træ.dk's nyhedsbrev
Få nyheder om træets uddannelser og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder om træets uddannelser, viden om træ og meget andet trænyt.
En kommentar
Hvornår blev uddannelsen indført? hvor gammel er uddannelsen