
Ved at anvende afdækninger og korrekte forbindelsesmidler og -metoder kan man øge levetiden for trækonstruktionen.
Byg dit hus selv af massivtræ
Selvbygget er velbygget
”Det tog cirka 2½ år at bygge huset fra vi startede med at rydde grunden for træer, til vi kunne flytte ind” fortæller John Uhlott, 44. Sammen med sin kone, Lene Halling Uhlott, 36, og deres datter Sally på 3 år, bor de i dag i et dejligt hus på i alt 260 m2 nord for Frederiksværk.
”Som arkitekt og bygningskonstruktør var det indlysende, at jeg på et tidspunkt måtte bygge et hus til mig selv.” siger John Uhlott. ”Jeg har vitterligt lavet alt selv; fra krybekælder til tag, og blot fået indlagt VVS og elektricitet og tapetseret af fagfolk. Det kræver en mands arbejdskraft i et år at bygge sådan et hus, men tog længere tid for os, fordi vi også fik barn og jeg etablerede tegnestue ved siden af. Massivtræelementerne var lette at bygge med. Man skal blot huske én ting: De skal overdækkes i regnvejr. Det er min erfaring.”
Lene nikker: ”Processen tog længere tid, end jeg havde regnet med, men bagefter er det et enormt privilegium at bo i et hus, man har skabt selv.”
Opsøgte selv fabrikanten
De massive træelementer lærte John Uhlott at kende ved et tilfælde. ”Jeg hørte om dem på et seminar, og kontaktede selv fabrikanten. Siden kørte vi landet rundt for at se det byggeri, der er lavet i massivtræ, og det overbeviste mig om, at det var det materiale, jeg ville bruge”, fortæller han.
”Jeg valgte det, fordi det er miljøvenligt. Det giver et meget fint indeklima, det er diffusionsåbent, så fugten kan slippe ud, og væggenes masse holder på varmen, når det er koldt, og på køligheden, når det er varmt. Sidste vinter brugte vi 5-6 m3 brænde i alt, så det er også et meget varmeøkonomisk hus, vi har fået af massivtræelementerne.
Vi er ikke fanatiske, men huset er, hvad vi kalder semi-økologisk. Der er ikke brugt én centimeter plastik i det. Nogle få genbrugsmaterialer har vi også brugt, bl.a. gulve, noget tømmer og en trappe. Spørgsmålet er dog, om det kan betale sig, for det kræver tid at køre rundt og se på genbrugsmaterialer hos private.”
Pris
I alt har hus og grund kostet ca. 1½ mill., heraf har massivtræelementerne kostet ca. 200.000,- kr. ”Omkring 20% mindre end betonelementer ville have stået i”, mener John Uhlott.
Til udviklingen af nye byggematerialer og teknikker har John Uhlott en klar holdning: ”Forandringer kommer ’fra neden’. Fra privatpersoner, der er engagerede og har en særlig interesse. Det er entusiasterne, der vælger nye metoder og tør gå i lag med anderledes løsninger. Det har samfundet stor gavn af på længere sigt.”

Her står familie foran huset.
En kommentar
Påtænker at opføre et helårshus af træ i helsingør