Creciendo, Brylle: Byggeeksempel med massivtræ

6 Creciendo huse er tegnet og et prøvehus er opført i Brylle, 13 kilometer sydvest for Odense. Det er firmaet Casa Creciendo der er bygherre. Husene er i deres arkitektur forskellige og bygges, så de tager hensyn til det kuperede terræn i området. “Brylleby” ligger tæt ved indkøbsmuligheder, idrætsfaciliteter, skole- og fritidsordning.

 

Brylleby består af seks forskellige huse. Huset med det røde kryds er opført som prøvehus.

Brylleby består af seks forskellige huse. Huset med det røde kryds er opført som prøvehus.

 

Husene er, ifølge arkitekten, huse med rene linier, runde former og lyse rum med højt til loftet. Et miljøvenligt hus, der er byggeri i træ og naturmaterialer. I byggeriet forsøger man at bruge økologisk forsvarlige materialer og at opnå 0-energi. Casa  Creciendos politik er at levere individuelt arkitekttegnede boligløsninger.

Bygningen

Udefra ligner huset ikke et traditionelt træhus efter svensk eller norsk forbillede. Det er tegnet, så det tilpasser sig de danske omgivelser og den givne byggegrunds terræn.

Indenfor består huset først og fremmest af de 70 mm tykke massivtræelementer. Med de store træflader kan der bygges med store spænd, uden at understøtning bliver nødvendig. (Læs mere om byggemetoden potentiale)

 

Prøvehuset på Krogsborgvej er opført med massivtrævægge.

Prøvehuset på Krogsborgvej er opført med massivtrævægge.

Det er især bekvemt i husets centrale rum, det kombinerede køkken og opholdsrum. De store træflader og det øvrige udvalg af naturmaterialer giver et rent og behageligt indeklima, blandt andet fordi huset kan ånde. Desuden fungere træet lydisolerende og lyddæmpende. De højtloftede rum giver luft, mens store glaspartier lukker dagslys ind og udnytter den passive solvarme.

For Casa Creciendo har det været målet at give det 30 år gamle parcelhus en afløser.

Konstruktioner/overflader

Randfundament udstøbes i frostfri dybde under terrændæk bestående af 150 mm. Leca-nødder, 100 mm. Thermisol og 0,3 mm. folie som radonspærre. Desuden udlægges armeringsnet til fastgørelse af varmeslanger og armering af gulvkonstruktion, som består af glittet beton.

Vægge

Bagvægge og indvendige skillerum udføres med 70 mm massivtræ elementer. Indervægge beklædes med træ eller gips, mens facaden beklædes af cedertræ eller sibirisk lærk monteret på klink. Der er isoleret med hør og dampbremse.

Alle døre, både udvendige og indvendige er af massivt træ. Gulve i bryggers og baderum er af tegl eller fliser, mens øvrige gulve er massive trægulve udlagt på strøer og behandlet med olie, lud eller sæbe. De indvendige rumhøjder er minimum 2,6 m fra færdigt gulv til spær.

Tag

Spærrene udføres i douglas gran og er synlige. Hele vejen rundt under loftet er der en “hylde ” – også i douglas.

 

Brylle 4
Husets tag udføres med undertag og beklædes med vingeteglsten, tagpap eller zink. Alle tagrende og nedløb udføres i zink.

Vinduer

Trævinduer udføres i kernetræ uden trykimprægnering. Der anvendes lavenergiglas, som er monteret i aluminiumsrammer, der ikke kræver efterbehandling.

Opvarmning

Huset opvarmes med fjernvarme, oliefyr, gasfyr, brændeovn eller alternativ varmekilde. Der er projekteret store glaspartier for at udnytte passiv solvarme.

Anvendte træarter

Udover ceder og lærk anvendes der mahogny, douglas og birk. Birk er brugt i inventaret.

 

brylle 5

Fakta om prøvehuset

Byggeri:

Enfamiliehuse

Massivtræ elementer:

Vægge

Areal:

164 m2

Byggeadresse:

Krogsborgsvej
Brylle, sydvest for Odense

Byggeperiode:

Juni – november 2000

Bygherre:

Casa Creciendo
Torvegade 1
5000 Odense

Entreprenør:

Casa Creciendo

Ingeniør

Associerede Ingeniører ApS
Nu overtaget af Moe & Brødsgaard A/S

Arkitekt

Arkitekt m.a.a.
Lars Peter Hansen
Kongensgade 29
5000 Odense

Leverandør massivtræ:

Dansk Træemballage A/S
Banevej 3, Håstrup
5600 Fåborg

Denne artikel er en del af Træ.dk’s temakampagne om Massivtræ i byggeriet.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×