
Målet er at de nye bygninger får området til at emme af havnestemning (Foto: Jørn Varming)
Faaborg Havnefront: Byggeeksempel med massivtræ
Karakteristisk for Faaborg er den præcise grænse mellem den eksisterende gamle bykerne med maleriske byhuse langs de oprindelige brolagte gader og havnens åbne struktur med fritliggende huse.
Arkitekterne ønsker at fastholde og forstærke denne struktur ved at udforme de nye bebyggelser på havnen som fritliggende bygninger, der rejser sig på den sammenhængende havneplads. Af samme grund er der ikke disponeret med private haver omkring husene, men med læpladser, skure og skærmvægge, der er inspireret af havnens traditionelle bygninger.
Med de nye bebyggelser introduceres nye materialer, former og udtryk, som peger på den nye anvendelse af havneområdet, men samtidig anvendes motiver, der er kendte fra havneområder: blandt andet ståltrapper med maritim karakter, skodder der skaber associationer til havnens pakhuse m.m.
Målet er at de nye bygninger får området til at emme af havnestemning; at området får sin særlige identitet, som relaterer sig til stedets historie og danner en præcis kontrast til det gamle bymiljøs murede og pudsede bygninger.

Udsnit af massivtræsbebyggelsen på Faaborg Havnefront. Udlånt af Arkitema.
Det samlede byggeprojekt er delt ind i fem byggefelter A-E der opføres i to etaper.
Første etape, der er under opførelse nu, omfatter felterne A og E. Anden etape er ved at være færdigprojekteret. Det samlede bebyggelsesareal er projekteret til 4477 kvm.
På byggefelt A, der ligger fredeligt mod lystbådehavnen, opføres boliger i 2½ etage.
Byggefelt B og C, beliggende midt på den aktive og trafikerede havneplads, disponeres med butikker og café/restaurant i hele underetagen og med boliger i 1½ etage over butikkerne. Ved at opføre bygningen som øst-vestvendte længehuse bevares den visuelle kontakt fra den gamle bykerne til havnen. Byggefelt D benyttes udelukkende til erhvervslejemål, mens der på byggefelt E opføres 2½ etages familieboliger disponeret som rækkehuse.
Havneinspireret arkitektur
Husene er inspireret af traditionelle havnebygningers enkle snit. De er beklædt med træ og har lette præcise zinktage.
For at fastholde en høj arkitektonisk kvalitet i byggeriet er det væsentligt at detaljeringsniveauet på facader, altaner og vinduer er meget høj. Altaner og vinduer synes skåret ind i husenes grundform. De åbne listebeklædninger, der danner værn ved altanerne og flere steder fungerer som udvendige persienner foran vinduer, understreger husets grundform. Herudover filtrerer de stemningsfuldt lyset. Såvel variationerne og træbeklædningens detaljering med vandrette skyggelister danner et markant skyggespil i facaderne.
Over butiksfacader og caféens vinduespartier er der monteret store lamelbeklædte ”kasketskygger” der kan lukkes ned som skodder. Udover at fungere som effektiv tyverisikring giver de mindelser om havnens pakhuse.
Boligerne i byggefelt A
En ensartet belægning af natursten/betonfliser danner, ligesom på havnepladsen, en samlende flade hvorpå de to huse ligger. Parkering på bygningernes yderside markeres alene med pullerter.

2½ etages boliger i massivtræ under opførelse på Faaborg Havnefront (Foto: Jørn Varming)
Et hævet plateau belagt med træ og indrettet med opholdsnicher, danner et fælles udeopholdsrum for beboerne i de to huse. Træbrystninger skærmer dette halvoffentlige rum mod den offentlige trafik, der passerer til og fra lystbådehavnen. Fra plateauet er der direkte adgang til boligerne i stueetagen, mens adgangen til førstesalens boliger sker via maritime trapper til en balkon delvist skærmet af espalierlister, der filtrerer lyset og giver en stemningsfuld ankomst. Balkonen er det private udeareal, som både rummer ankomstareal og opholdsareal – og herfra er der udsigt over havnen.
Boligens køkken /alrum er og stue er et åbent gennemlyst ru, der får lys fra tre verdenshjørner. Trappen som er placeret midt i rummet danner en let adskillelse mellem køkken og opholdsafdeling. I førstesals lejligheden er der dobbelt rumhøjde i spiseafdelingen, som dels skaber rumlige kvaliteter, dels åbner for forbindelse mellem de to etager.
Disse boliger har endvidere store altaner mod vest med udsigt over lystbådehavnen.
Rækkehusene i boligfelt E
Blot få meter fra havnefronten, med fødderne i vand er bebyggelsen med 9 rækkehuse ved at tage form.

De 9 rækkehuse af massivtræ under opførelse på Faaborg Havnefront. (Foto: Arkitema)
Ankomst sker fra bebyggelsens nordside. Biler parkeres i det overdækkede vognly med let adgang til det overdækkede indgangsparti.For at skabe attraktive familieboliger er arealet mod vandet friholdt for parkering. Med den enestående udsigt mod syd er det oplagt at lade ankomst og parkering ske fra nord, hvorved man opnår det fulde udbytte af udsigten. Dette understreges af de høje slanke og dybe bygningsvolumener, der åbner maksimalt mod udsigten mod syd.
Boligerne er i tre plan. En del af boligernes midterzone er udformet som et trippelhøjt rum, der sikrer såvel dagslys i de dybe boligers midte, som rumlige kvaliteter. På første- og andensalen fremstår gangarealet, der forbinder boligernes nordlige og sydlige del som en bro, hvor man oplever visuel forbindelse til hele huset.
I stueetagen er der udover entré, bryggers og bad, et køkken/alrum, som har store skydedøre mod terrassen, der beskyttes af træbrystninger, som sikrer privatliv på terrassen. På førstesalen er der opholdsstue med direkte udgang til en altan, der spænder i hele boligens bredde. Her er soveværelset placeret mod nord. Andensalen er indrettet med rummelige værelser i hver sin ende af boligen.
Materialer
Bygningerne opføres generelt som træhuse med en hovedkonstruktion i vægge og dæk af sømmede massivtræselementer. Denne konstruktionsform er anlægs- og driftsøkonomisk attraktiv med hensyn til energiforbrug og økologi. Samtidig giver konstruktionsformen gode indeklimaforhold og god fleksibilitet ved fremtidige ændringer af de enkelte boliger.
De bærende konstruktioner udføres efter et enkelt og økonomisk konstruktionsprincip, der bygger på at ydervægge og lejlighedsskel udføres bærende. Der anvendes udelukkende materialer med en robust karakter og et minimum af vedligeholdelsesudgifter.
Bygningerne beklædes med en markant træbeklædning af gran, hvor spillet mellem lys og skygge fremhæves ved brug af kraftige skyggelister.
Vinduer udføres som træ-alu partier.

Detalje fra facadebeklædning. Tegnestuen har søgt inspiration i udlandet. (Foto: Arkitema)
Vindues/altanpartierne udføres med listebeklædninger, der filtrerer sollyset.
Trapper og balkoner udføres i galvaniseret stål belagt med hårdttræ. Tagene udføres som zinktage.
Boligsprinkling
Indvendigt i massivtræsbebyggelsen anvendes boligsprinkling for at eliminere brandbelastningen. På samme tid sprinkles facaderne, hvorved man undgår at anvende brandimprægneret facadebeklædning.
De her skitserede foranstaltninger bevirker sammen med de reviderede brandbestemmelser i bygningsreglementet at massivtræsbyggeriet på Faaborg Havnefront er med til at udstikke pejlemærkerne for fremtidens innovative og fleksible træhusbyggeri.
Fakta
Entreprenør:
Faldsled Tømmerforretning A/S
Assensvej 418
5642 Millinge
Tlf: 6268 1584
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Snaremosevej 23 D
7000 Fredericia
Tlf: 7593 5030
Arkitekt:
Arkitema K/S
Frederiksgade 32
8000 Århus C
Tlf: 7011 7011
Bygherre:
Dansk Træemballage A/S
Haastrup, 5600 Faaborg
Tlf: 6268 1323
Fakta
Læs mere:
- TEMAKAMPAGNE: Revolution i træbyggeriet
- MASSIVTRÆ: Introduktion til byggemetoden
- VEJVISER: Massivtræbyggeri
- 64 boliger af massivtræ i Hasselager
- Massivtræsbyggeriet i Hasselager - 1 år efter temadagen
- MASSIVTRÆ dokumentation: Indeklima i hus af limede massivtræelementer