
Køerne er flyttet ind i staldene. Senere kommer geder, høns, får, heste og grise. De arter man vil se på museet er Det jyske Kvæg , Dansk Korthorn, Dansk Landfår, Dansk Landraceged, Hvid Dansk Landkanin, Danske Landhøns, Luttehønen, Den Danske Landgås og Den Danske Landand.
Massivtræ for dyr: Byggeeksempel med massivtræ
”Vi mener, at træ som byggemateriale bør mere tilbage til landbruget, da det er et forholdsvist billigt og fleksibelt materiale, og byggeriet skal i dag kunne afskrives på 15 år og kunne ændres løbende. Det her er et af vores bud på fremtidens byggeri, og vi vil gerne have byggeriet her til at smitte af på resten af landbruget”,Sådan betegner Kræn Ole Birkkjær byggeriet af en ny lade på Gl. Estrup. Kræn Ole Birkkjær er landskonsulent på Landskontoret for Bygning og Maskiner og en af hovedkræfterne bag det nye byggeri.
”I det nye byggeri bryder vi bevidst med museets byggestil, der er præget af røde mursten og tegltag. Det gennemgående materiale er limtræ, der danner hovedkonstruktionen i byggeriet. Over- og undertag er i et og samme element, så vi undgår kondensvand, og væggene i stalden er limtræsmoduler. I princippet er det som gamle tiders bindingsværk med stolper og så et indsat materiale mellem de bærende konstruktioner. Her erstatter vi murstenene med træ”, forklarer Kræn Ole Birkkjær.

Her ses stalden fra gavlen. Staldarealer opbygges og afgrænses med elementer i massivtræ med dimensionerne 5790 mm x 300 mm x 70 mm. Elementerne placeres mellem limtræsrammerne.
Den store plan for byggeriet på Gl. Estrup er sat i gang under overskriften “Center for den levende kulturarv”. “Det er her vi vil formidle den levende del af landbrugshistorien”, siger Peter Bavnshøj, fra Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup.
Centret består af tre etaper, hvor den første med lade, stald og kontorbygning blev færdigbygget i december 2001. I efteråret 2002 er der officiel indvielse af centret og det er planen at centret er fuldt udbygget i 2006. Til den tid vil der være stalde til køer, geder, høns, får, heste og grise af gamle racer. Når byggeriet står helt færdigt i løbet af nogle år vil der være ni bygninger, stalde, maskinbygninger og informationsbygninger til bl.a. Skoletjenesten – alle bygninger opført i massivtræ. Første etape har kostet 4,6 mio. kr.
Om byggeriet
Konstruktion
Bygningerne er udformet som åbne konstruktioner med to tagflader hævet over jorden, båret af søjler. Tagryggen er af glas så lyset kan falde ind i byggeriet.
Konstruktionen består af limtræsrammer placeret med en centerafstand på 6 meter. Limtræsrammerne er stabiliseret med stålkryds.
Krydsstålene er placeret i konstruktionens facade. Tagfladen er lagt som en stabiliserende skive. Tagfladen består af massive elementer i træ med dimensionerne 6000 mm x 300 mm x 120 mm.
Tagelementerne er lagt således at de spænder fra limtræsrammerne til limtræsrammerne. De massive elementer i træ fastgøres til limtræsrammerne. Tagfladen beklædes med sort tagpap direkte på træet. Under overdækningen bygges staldene og mindre huse.
Staldarealer opbygges og afgrænses med elementer i massivtræ med dimensionerne 5790 mm x 300 mm x 70 mm. Elementerne placeres mellem limtræsrammerne. De mindre huse opbygges ligeledes af elementer i massivt træ.
De mindre huse opbygges af vægskiver og overdækkes af et dæk ligeledes opbygget af massive elementer i træ.
Elementerne som benyttes til de mindre huse består af: Ydervæg som opbygges af elementer med dimensionerne 95 mm x 300 mm x 2660 mm. Indervægge som opbygges af elementer med dimensionerne 70 mm x 300 mm x 2660 mm og tagflade som opbygges af elementer med dimensionerne 9656 mm x 300 mm x 120 mm. I de mindre huse monteres døre og vinduer. Tagrummet som er åbent og frit ventileret dækker over staldarealer og mindre huse.
Arkitektur
Byggeriet fremstår åbent, luftigt og let i det åbne terræn omkring Gl. Estrup.
Elementerne i massivtræ som både udgør de indvendige og de udvendige overflader er renhøvlede og fremstår ubehandlet. Tagskiven som er placeret på limtræsrammer fremstår som en svævende skive over staldarealer og mindre bygninger.
Et langsgående lysbånd placeret i tagryggen bryder tagfladen. Gennemskæringen er markeret ved at øge taghældningen og ved at være opbygget af klart glas. Ved ikke at lade mindre bygninger og vægge gå til tag får limtræsrammerne som bærer tagfladen karakter af søjler.
Fakta
Byggeri:
Staldbygninger
Adresse:
Center for den levende kulturarv Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup 8963 Auning
Areal:
1540 m2
Byggeperiode:
1. juni – 1. december 2001
Byggekomponenter i massivt træ:
Tagkonstruktion Div. afskærmninger Yder- og indervægge
Anvendte forbindelsesmidler:
Limede
Bygherre:
Kulturministeriet
Entreprenør:
KH Tømrer- og Glarmesterforretning
Energivej 4
8963 Auning
Rådgiver:
Landbrugets Rådgivningscenter
Udkærsvej 15,
Skejby 8200
Århus N
Arkitekt:
Arkitektfirmaet
Kjær & Richter A/S
Mejlgade 7
8000 Århus C
Leverandør af massivt træ:
Limtræ Danmark A/S
Hovedvejen 114
9850 Hirtshals
Denne artikel er en del af Træ.dk’s temakampagne om Massivtræ i byggeriet