Villa i Ebeltoft: Byggeeksempel med massivtræ

I villaen i Ebeltoft har man første gang brugt limede elementer til et enfamlie hus. Huset er har samlet etageareal på 165 m 2 , heraf 135 m 2 bolig og erhverv samt 30 m 2 kælder. Huset er bygget på Skovskadevej 8 i Boeslum ved Ebletoft.

Idé

Der skulle bygges et hus på en skrående grund bevokset med gamle fyrretræer.  Grundidéen bestod i at huset skulle gennemskæres af et 0,9 m bredt lysbånd placeret i begge gavle og forbundet via et rytterlys i husets rygning.

 

Her ses det 0,9 m brede lysbånd i loft og gavl.

Her ses det 0,9 m brede lysbånd i loft og gavl.

Konstruktionsprincip

Den konsekvente gennemskæring af huset er muliggjort ved anvendelse af et bærende princip bestående af rammer stabiliseret med skiver.

Huset er opbygget af tre limtræsrammer med en indbyrdes afstand på 6 m og en indvendig spændvidde på 7 m.  De tre limtræsrammer er placeret med én i hver gavl samt én midt imellem. Rammerne danner den primære konstruktion. De limede massive træelementer virker som sekundær konstruktion samt som afstivning / stabilisering af huset.

Vægge

Ydervæggene er 95 mm lodretstående træelementer med fugtspærre, masonit lægter, isolering og træbeklædning. Indervæggene er 70 mm lodretstående træelementer.

Indvendigt fremstår træet ubehandlet mellem husets ramme af limtræ i såvel over- som underetage.

 

Overfladerne sår ingen tvivl om at der er tale om et træhus.

Overfladerne sår ingen tvivl om at der er tale om et træhus.

Vinduer og døre monteres i formonterede trærammer uden på den massive bagmur i træ.

 

Her ses viduerne monteret i formonterede trærammer.

Her ses vinduerne monteret i formonterede trærammer.

På den udvendige side af udfyldnings-elementerne er en dampspærre fastgjort bestående af 0,25 mm plastfolie. Uden på plastfolien er der isoleret med 200 mm mineraluld i to forskudte lag mellem vandrette timber-frame elementer placeret pr. 0,9 meter. Uden på isoleringen er monteret vindtæt pap fastgjort med 22 mm afstandslister påsat 22 x 125 mm høvlet og pløjet lærketræ.

Tag

Taget er lavet af  120 mm træelementer med spænd 6,0 m. Ovenpå lægges fugtspærre, isolering og pap.

 

villa i ebeltoft 4

 

Herefter er tagfladen monteret bestående af 120 x 400 mm massive limtræsplanker med en fri spændvidde på 7,2 m. Limtræsplankerne til tagfladen spænder fra den ene limtræsramme til den næste, med en udkragning som efterfølgende sikrer et gavludhæng på 1 m. Umiddelbart efter tagpladernes montering påsvejses en dampspærrende pap som sikrer et tørt byggeri.

Tagfladen er isoleret over den varme zone med 200 mm mineraluld afsluttet med listeopbygget sort tagpap.

Dæk

Dækket er lavet af 120 mm træelementer med påstøbt 80 mm lys beton som gulv.

Fundamentet

Fundamentet er støbt i dobbeltforskalling. I fundamentet er der faststøbt seks kraftige ankerjern til fastgørelse af husets ramme af limtræ.

Den udvendige flade af fundamentet er isoleret med et vand-standsende og super varmeisolerende materiale som præcist møder husets yder vægisolering, således at en kuldebro ved væggens bundrem undgås.

Til de indstøbte ankerjern er tre rammer af limtræ fastgjort og stabiliseret af langs-gående hovedremme i såvel over- som underetagen. Derpå er etageadskillelsen udlagt bestående af 120 x 400 mm massive limtræsplanker med en fri spændvidde på 7 m.

Arkitektoniske ydre

Udfyldningselementerne som udgør bagmuren i ydervæggene er renhøvlet på den ene side. Denne side vender mod den indvendige side af boligen. Både etageadskillelsens underside samt loftpladen og bagmurens indvendige side fremstår i naturligt og ubehandlet træ. Lodrette rammeben er udført i lærketræ.
Nykredits boligprisLigeledes består boligens yderbeklædning af en lodretstående lærketræsbeklædning. Tagfladen fremstår i listeopbygget sort tagpap afsluttet med antrasitgrå stålstern samt antrasitgrå tagrender.

Byggeriet modtog Nykredit boligpris på 10.000 kr med begrundelsen:
Her er tale om kreativitet, nytænkning, flot arkitektur og funktionelt byggeri, der er tilpasset en skovbevoksning på en stærk skrånende grund.
Nykredits Fonds Boligpris 2002 er på i alt 830.000 kr., og den er uddelt i portioner af 10.000 kr. til 48 projekter landet over. Derudover er syv særligt kreative projekter blevet belønnet med 50.000 kr.
Alle boligejere, der har bygget om for nylig, og som har været kreative og dygtige til at se nye muligheder i deres bolig, har kunnet deltage i konkurrencen. På landsplan modtog Nykredit i år 1193 ansøgninger, hvilket er dobbelt så mange som 2001.

Husets beboerne har erfaring med træ

I huset bor Kræn Ole Birkkjær og hans kone Birgit. Kræn Ole er landskonsulent på Landskontoret for Bygning og Maskiner og har sammen med kolleger på landskontoret tegnet “Center for den levende kulturarv” på landbrugsmuseet Gl. Estrup.

Fakta

Byggeri
Villa med integreret erhverv (bolig, atelier, tegnestue)

Adresse
Skovskadevej 8
8400 Ebeltoft

Areal
Samlet etageareal er 165 m 2 , heraf 135 m 2 bolig og erhverv samt 30 m 2 kælder

Pris

9500 kr/m2 ekskl. moms

Byggeperiode
April 2001 til December 2001

Byggekomponenter i massivt træ
Limtræsrammer Limtræsremme Etageadskillelse Tagflade Bagmur i ydervægge Skillerumsvægge

Anvendte forbindelsesmidler
Sløjfede og skruede

Bygherre
Birgit og Kræn Ole Birkkjær

Entreprenør
Bdr. Pedersen Murer- og tømrerforretning Kolding – Djursland

Rådgiver
Limtræ Danmark a/s
Hovedvejen 114
9850 Hirtshals

Trecon Advance DTU,
Brovej, bygning 118
2800 Kgs. Lyngby

Kræn Ole Birkkjær

Arkitekt
Thomas Birkkjær
Kræn Ole Birkkjær

Leverandør af massivt træ
Limtræ Danmark a/s

Kilder

www.lilleheden.dk, www.nykredit.dk

“Villa i Ebeltoft” af Torben Valdbjørn Rasmussen By og Byg, http://solidwood.teknologisk.dk/pdf/ebeltoft.pdf

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×