
(Foto: Thomas Mølvig)
Massivtræsbyggeriet i Hasselager – 1 år efter temadagen
Mod og visioner i dansk byggeri
Brabrand Boligforening fortjener meget ros for sin seneste boligbebyggelse Skovhøj, der rummer 64 seniorboliger. Det kræver mod og visioner at være med til at udvikle dansk boligbyggeri i en tid, hvor der alt for ofte satses på de nemme og hurtige løsninger.
Kvalitet frem for kvantitet
I Hasselager, 10 km fra Århus centrum, ligger nu det synlige bevis på, at det betaler sig at prioritere kvalitet frem for kvantitet. Udover at være en sympatisk bebyggelse for mennesker over 55 år, er Skovhøj også et byggeteknisk vellykket eksperiment, der peger fremad. Elementer af massivtræ er anvendt konsekvent i både væg-, dæk- og tagkonstruktioner.

Hasselagerbyggeriet er lagt på terrasser. (Foto: Thomas Mølvig)
Bygget på terrasser
Selve bebyggelsen ligger flot placeret på en østvendt skråning med vid udsigt over det åbne land ind mod Århus. De ni blokke i to etager er “lagt på terrasser”, så der skabes adgang uden niveauspring til alle boliger i stueetage. De enkelte husblokke ligger ganske let forskudt og drejet i forhold til hinanden, og derved opstår der et varieret uderum med muligheder for kig på kryds og tværs.
Disse små forskydninger giver, sammen med det skrånende terræn, et dynamisk indtryk, selv om husene i princippet er ens. Med andre ord har arkitekterne AA Arkitekter med enkle midler formået at lave en yderst sympatisk og funktionel bebyggelsesplan, som vil modnes og blive bedre år for år, ganske som en årgangsvin.
Flere træhuse
Træhuse har i de seneste år fået en renæssance i Danmark. Hvert 10. enfamiliehus der nu opføres, bliver bygget af træ, og selv statsminister Anders Fogh Rasmussen bor i et gulmalet nybyggeri af træ.
Den arkitektoniske kvalitet
Det kniber dog ofte med arkitektoniske kvaliteter i mange af disse huse og dermed falder charmen ved brugen af træ nemt til jorden. Det gælder dog ikke boligerne her i Hasselager, som virker gennemarbejdede også i detaljen.

Indgangsfacader og gavle er beklædt med Thermowood.
Træet har været opvarmet til 170-230 grader, er oliebehandlet og regnes for at være lige så bestandigt som cedertræ. (Foto: Thomas Mølvig)
Massiv begejstring – en lærerig proces
For sagsarkitekt Erik Luplau har det været en spændende og lærerig proces at arbejde med massivtræ i det omfang, som det er brugt her på Skovhøj.

Facade med de karakteristiske høje vinduer. (Foto: Thomas Mølvig)
Arkitekten begejstret for massivtræ
Erik Luplau er begejstret for de muligheder, der ligger i at anvende en så almindeligt forekommende træsort som gran, der ved enkel forarbejdning på værksted eller på selve pladsen, kan anvendes til væg-, dæk – og tagkonstruktioner.
“Der er et stort arkitektonisk potentiale i et produkt som dette, og vi er endnu kun ved begyndelsen. Massivtræelementer kan udnyttes overalt i byggeriet. Nogle af massivtræets fordele er, at man har næsten fuld fleksibilitet i placering af bærende vægge og man kan anvende elementernes træoverflader direkte mod rummet.”
Det sidste har dog ikke været muligt i dette projekt og Erik Luplau forklarer:
“Man kunne selvfølgelig godt have ønsket sig, at massivtræet var mere synligt i lejlighederne, men da det drejer sig om udlejningsboliger, har det været bygherrens ønske, at gøre det nemt at genetablere lejlighedernes oprindelige stand ved fraflytning. Derfor er det kun lofterne i stueetagen, der viser massivtræets overflade.”
Projektlederen: rationelt, prisbilligt og sundt
Erik Luplaus holdning til massivtræ deles af projektleder Peter R. Smith fra MT Højgaard A/S:
“Det her er et stykke pionerarbejde, som vi er stolte af. Det har på alle måder vist sig, at massivtræ rummer mange muligheder for at bygge rationelt, prisbilligt og sundt. Et sjak på to tømrere kan i princippet rejse et enfamilieshus på en dag, – de kan altså reelt montere 60–70 kvm. pr. dag. Vi har naturligvis skulle gøre os en del erfaringer i opførelsen af disse huse. Det har absolut ikke været rutinearbejde, men med Knud Vestergaard som entrepriseleder har det været en sag uden den store dramatik.”
Knud Vestergaard, der har været hos MT Højgaard A/S siden 1982:
“Det har faktisk været en usædvanlig positiv oplevelse at arbejde med massivtræ. Jeg var nok lidt skeptisk i begyndelsen, men det har vist sig at være et materiale, der egner sig perfekt til boligprojekter af denne størrelse. Det vil også egne sig til byggepladser, hvor der ikke er meget plads, da man jo ikke behøver store kraner”.
Knud Vestergaard har i øvrigt en klar målsætning, der hedder 0-mangler og det ser ud til, også på dette byggeri, at blive en realitet:
“Håndværkerne kender vores krav og denne gang har holdet været skruet helt rigtigt sammen. Desuden havde vi en rigtig god opstart, hvilket er alfa og omega på en byggeplads.”
Om selve byggeprocessen siger Peter R. Smith:
“Det har helt klart været en anderledes byggeplads. I begyndelsen så det helt forkert ud med alle fundamenterne hvor kun badeværelserne var stablet ovenpå hinanden to og to, men derefter gik det stærkt. I praksis foregik det ved, at der kom nogle lastbiler, der læssede nogle pakker – units – af, mærkede med hus- og vægnummer. Derefter var det bare at gå i gang fra en ende af. De enkelte elementer vejer kun ca. 24 kg i fuld etagehøjde og kan derfor håndteres af én mand. Logistikken har fungeret perfekt, og selv om det ikke officielt har været et TRIM-byggeri, har det vel nærmest kunnet kaldes TRIM-light. I et traditionelt byggeri er det almindeligvis nødvendigt at afsætte et betydeligt beløb til udtørring, men det har der overhovedet ikke været behov for i dette byggeri. Gipsarbejdet har kunnet iværksættes umiddelbart efter montering af udvendige døre og vinduer i råhuset af massivtræ. Elementerne har i øvrigt været langt hurtigere at montere, end vi havde regnet med. Efter en indkøringsfase har det været gentagelse på gentagelse.”
Drop licitationen
Folkene fra MT Højgaard A/S er ikke i tvivl om at det ville være en kolossal fordel med de nyhøstede erfaringer, at kunne fortsætte direkte med det næste projekt i massivtræ.
Knud Vestergaard siger:
“Det ville dog kræve en lovændring, hvis vi ikke hver gang vi skal bygge støttet byggeri, skal ud i en licitationsrunde. Der ville kunne spares mange penge, hvis vi kunne bruge de samme håndværkere og alle de fælles erfaringer direkte i det næste projekt. Der ville sandsynligvis kunne hentes 10-15 % i ren besparelse”.
Peter R. Smith:
” Vi ville utroligt gerne have fortsat på den anden side af vejen, men desværre for os blev licitationen vundet af et andet team, der nu skal til at opøve de erfaringer, som vi har fået igennem det seneste års tid her på pladsen. Dog fortsætter en af de implicerede parter, nemlig Associerede Ingeniører ApS, i det nye team.”
Der er brugt træ overalt
Indgange og gavle af Thermowood
Som det fremgår af billederne, er husene også i det ydre af træ. På indgangsfacaderne og på gavlene er husene beklædt med Thermowood lagt vandret på klink.
Østvendte facader sortmalet fyrretræ
Alle østvendte facader er beklædt med fyrretræ, som er behandlet med brandhæmmer og derefter malet sort. Den sorte farve fremhæver træfacaden og de høje sokler, der sikrer en vis afstand til den fugtige jord, er også malet sorte. Umiddelbart virker østfacaderne måske lidt dystre, men der er ingen tvivl om at når beplantning og græs erstatter den bare jord, så vil de grønne og sorte farver klæde hinanden.

Den ene af de to terrasser i Hasselagerbyggeriet
– set fra den nærliggende dam. (Foto: Thomas Mølvig)
Alle vinduer og døre er ligeledes i malet træ. Indgangspartierne er markeret af ståltrapper, der elegant skyder sig ud fra husene med en bølget overdækning, og de vestvendte altaner, som hører til de øverste boliger er også i stål. Der er sort tagpap på de svagt hældende tage, der sikrer optimalt udkig mod udsigten ind mod byen i det fjerne.
Til bebyggelsen hører desuden et fælleshus på 105 kvm., der er holdt i samme arkitektoniske udtryk og materialeholdning.
Ude på bakken i Hasselager ligger der nu 64 gode lejligheder, som bare venter på at blive taget i brug. Poul Henningsen, bedre kendt som PH, sagde engang meget rammende: “At bygge boliger er en leg med menneskeliv”. Derfor er det så vigtigt, at alle implicerede parter samarbejder om at opnå det bedst mulige resultat, og det er tydeligvis det, som er sket i denne byggesag.
Info
Artiklen er tidligere bragt i BYGGERI 4, 2003