
Som uddannet møbelsnedker producerer du møbler med det rette håndværksmæssige finish. Foto: Simon Auken Beck
Møbelsnedker – en af træets uddannelser
En møbelsnedker er uddannet til at producere træmøbler, som fx stole, borde, reoler og kommoder, med håndværksmæssig finish helt i top.
Når træet er fældet og har forladt skoven sker den videre forarbejdning til de mange træprodukter som vi omgiver os med overalt i hverdagen. Ved at vælge en møbelsnedker uddannelse med træ kan du være med til at skabe fremtidens træprodukter og dermed påvirke træets anvendelsesmuligheder.
Møbelsnedkeruddannelsen indhold
Uddannelsen til møbelsnedker er en vekseluddannelse, hvor du skiftevis er i virksomhedspraktik og i skole.
Gennem hele uddannelsen vil du komme til at lære næsten alt om træ. Du kommer til at udarbejde tegninger af møbler, og du lærer at bruge og vedligeholde værktøjet. Til sidst lærer du at bearbejde træ på mange forskellige måder – bl.a. ved at betjene de forskellige træbearbejdningsmaskiner. Du lærer at lime, finére, forarbejde og samle møbler med diverse samlingsmetoder. Du behandler overfladen af træet med lak, bejdse eller olie. Du lærer forskellige former for overfladebehandling, både på maskine og i hånden.
Vælger du hovedforløbet til møbelsnedker vil du typisk blive oplært på mindre virksomheder eller fabrikker, hvor du er med til at omsætte møbelarkitekternes visioner til virkelighed.Gennem hele uddannelsen vil du lære alt om træ. Derefter arbejder du med at udarbejde tegninger af møbler, og du lærer at bruge og vedligeholde værktøjet. Til sidst lærer du at bearbejde træ på mange forskellige måder – blandt andet ved at betjene træbearbejdningsmaskiner. Du lærer at lime, finére, forarbejde og samle møbler med diverse samlingsmetoder. Du behandler overfladen af træet med lak, bejdse eller olie. Du lærer forskellige former for overfladebehandling, både på maskine og i hånden.
Jobbet som møbelsnedker
Møbelsnedkerens arbejde minder om bygningssnedkerens, men der lægges mere vægt på den endelige finish, og emnerne er primært møbler og møbeldele.
Dansk møbeldesign er kendt og værdsat verden over, og de danske møbelsnedkere er uddannet til at producere møblerne med den rette håndværksmæssige finish.

Dansk møbeldesign er internationalt anerkendt. Her er blot nogle designs, der er noget ud over landets grænser. Foto: PP Møbler
Adgangskrav
Uddannelsen varer 3 år og 6-9 måneder, heraf foregår ca. 50 uger på skole. Varigheden afhænger af dine kvalifikationer før du går i gang. Du kan f.eks. have afsluttet folkeskolens 9. klasse eller en almen gymnasial uddannelse eller have erhvervserfaring.
Som udlært møbelsnedker kan du videreuddanne dig til f.eks. møbeldesigner, bygningskonstruktør, konservator eller arkitekt.
Ved at vælge en uddannelse i træindustrien vælger du en faglig vej, der giver dig adgang til et afvekslende arbejdsliv såvel som en bred vifte af efteruddannelser og karrieremuligheder.
Træ- og møbelindustrien i Danmark er en af de brancher, hvor der er meget stor efterspørgsel efter nye medarbejdere.
Video: Hvad laver en møbelsnedker?
Mød Anders, der er i lære som møbelsnedker. Anders fortæller hvad det er ved faget, der interesserer ham, og hvorfor han faktisk skiftede fra en anden uddannelse til møbelsnedkeruddannelsen.
Videoen er lavet af Dansk Byggeri.
Den dobbelte DM-vinder i møbelsnedkeri, Thomas, giver dig her et godt trick til hvordan du nemt reparerer ridser i lakerede plader.
Videoen er lavet af SkillsDenmark.
Hvor finder du mere information
På Uddannelsesguiden kan du læse mere om møbelsnedkeruddannelsen og om hvordan du kommer i gang
Alternativt kan du tage kontakt til:
Snedkernes uddannelser
Snedkernes Uddannelser
Bygmestervej 5, 2
2400 København NV
Fakta
Læs mere:
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆETS UDDANNELSER:
-
Modtag Træ.dk's nyhedsbrev
Få nyheder om træets uddannelser og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder om træets uddannelser, viden om træ og meget andet trænyt.
2 kommentarer
Hvor mange træsorter bruger snedkerne i Danmark og hvad hedder de?
Har i gang med et projekt om snedker.
Jeg søger gamle arbejdstegninger til svendestykker for møbler. Findes sådanne, og hvor er de? Mvh