Orgelbygger – en af træets uddannelser

Et orgel er et kompliceret instrument hvis opbygning kræver intensivt arbejde af en dygtig orgelbygger, som ikke kun skal have mekanisk snilde, men også musikalsk sans. Ikke to orgler er ens.

Det er de færreste der tænker på hvor kompliceret et instrument et orgel i virkeligheden er. Ikke to kirkeorgler er ens, og når bryllupsmarchen afspilles og orglet bruser er det samspillet af hundrede, ja endda tusinde små og store enkeltdele der høres. Det er resultatet af mange måneders intensivt arbejde af dygtige orgelbygger, som viderefører traditioner og principper, som stammer helt tilbage til 1400-tallet.

 

Orgelbyggeruddannelsen indhold

Uddannelsen er en vekseluddannelse med både praktik og teori. I uddannelsesforløbet vil du blive undervist i de almene fag som design og formgivning, teknologi, matematik, informationsteknologi, produktudvikling, produktion og service og stil, form og farve.

På hovedforløbet til orgelbygger lærer du at mestre et håndværk, der kræver stor omhu og nøjagtighed. Der skal foretages mange beregninger, inden du kan konstruere og fremstille et orgel. Men du skal ikke kun have et godt snedkerhåndelag: Mekanisk snilde og musikalsk sans er lige så nødvendige egenskaber for en orgelbygger.

 

Jobbet som orgelbygger

I jobbet som orgelbygger bygger man kirkeorgeler.

Hvert kirkeorgel er unikt. Her ser orglet i Virklund kirke ved Silkeborg. Foto: Frobenius orgelbyggeri

Et kirkeorgel er lavet af piber og trædele. Som orgelbygger bygger du instrumentet op fra bunden af hundredvis af enkelte håndskabte dele og tekniske finesser.

Jobbet handler også om at ombygge, reparere og vedligeholde mange typer orgler med forskelligt udseende og klang. Orgelbyggeren skal også kunne stemme et orgel.

Der kræves meget forarbejde, inden orgelbyggeren på papiret kan tegne og konstruere et orgel. Mens andre går i gang med at fremstille de mange metalpiber, er orgelbyggeren selv med til at fremstille de mange enkeltdele af træ. På orgelbyggeriet samles de indre dele og bygges ind i orgelhuset. Herefter skilles hele orglet igen, delene nummereres omhyggeligt og transporteres ud til det sted, hvor orglet skal stilles op. Det er den specialiserede orgelbygger, intonatøren, der rejser dertil og opstiller og stemmer orglet, så det passer til kirkerummets eller koncertsalens størrelse og akustik.

Danske orgler eksporteres over hele verden, og som orgelbygger har du mulighed for at kunne rejse meget. Det er derfor godt at kunne sprog hvis en stor del af arbejdet består i at reparere og vedligeholde orgler rundt om i både Danmark, Norden og Europa.

Adgangskrav

Uddannelsen varer 4 år og 3 måneder, heraf foregår ca. 40 uger på skole. Varigheden afhænger af dine kvalifikationer før du går i gang. Blandt adgangskravene er bl.a. at du skal have afsluttet folkeskolens 9. klasse have karaktergennemsnit på mindst 2,0  i både dansk og matematik.

Værdsat erhverv

Orgelbyggeren tilhører et lille, men meget værdsat erhverv i Danmark. Der findes kun godt 100 uddannede orgelbyggere i landet.

Som orgelbygger kan du vælge at videreuddanne dig til f.eks. bygningskonstruktør, produktionsteknolog, ingeniør eller arkitekt.

Orgel klaveatur. Et smukt og fantastisk stykke arbejde af en Jobbet som orgelbygger.

Et orgel består af tusinde små og store enkeltdele der skal samspille korrekt. At være orgelbygger kræver derfor en dygtige håndværkere, der også har sans for det musikale.

 

Hvor finder du mere information

Du kan kontakte studievejlederen på den nærmeste tekniske skole, for at høre nærmere om hvordan du kommer igang med uddannelsen. Se en oversigt over landets erhvervsskoler.

Uddannelsesguiden kan du læse mere om orgelbyggeruddannelsen, der beskrives under uddannelsen til snedker, og om hvordan du kommer i gang

Alternativt kan du tage kontakt til:

Snedkernes Uddannelser
Bygmestervej 5, 2
2400 København NV

Telefon: 7020 8630
Mail: post@snedkerudd.dk

Web: www.snedkerfaget.dk

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆETS UDDANNELSER:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Tema: Uddannelser med træ

Drømmer du om en liv med træ i skoven eller med at forarbejde træ?

Bådebygger

Bliv maritim håndværker.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×