OSB

73

OSB laves af træspåner, lim og voks som udgør et ensartet pladeprodukt med mange anvendelsesmuligheder

Af ,

Opbygning og produktion

OSB er en forkortelse for Oriented Strand Board og hører til gruppen af relativt nye pladetyper.
Pladen blev udviklet i Canada i begyndelsen af 1980’erne til byggeriet.

OSB plader laves ved at sammenlime aflange træspåner i 3 lag under tryk og varme. OSB er på den måde en særlig kategori af spånplader der minder lidt om ’Krydsfiner’ . Pladerne er opbygget symmetrisk om midterplanet. Yderlagenes fiberretning er parallel med længderetningen, mens midterlagets fiberretning er vinkelret på længderetningen.

De laves af træspåner, lim og voks. Træet er oftest nåletræ, der leveres som høvlspåner, træflis og rundtræ. Spåner og flis kommer fra træindustrien, fx savværks-, møbel- og vinduesproduktion. Rundtræet kommer fra udtynding i skovene

Man udnytter dermed resttræ fra træindustrien og små træer med begrænsede anvendelsesmuligheder fra skovene. Resultatet er et ensartet pladeprodukt med mange anvendelsesmuligheder.

OSB deler mange egenskaber med krydsfiner, og kan erstatte dette materiale i flere sammenhænge. OSB plader fremstilles dog af en billigere træressource og derfor er de normalt billigere end krydsfiner.

I Europa fremstilles OSB af nåletræ, men i Nordamerika anvendes også asp  og andre poppelarter.

OSB plade

OSB plade (Kilde: Træsamlingen. DTI Træteknik)

Anvendelse og bearbejdning af OSB plader

OSB anvendes hovedsageligt til bærende konstruktioner dvs. vægge, gulv og tag. Men OSB har imidlertid også fundet anden anvendelse til f.eks. dekoration og færdig indvendig vægbeklædning mm.

OSB bearbejdes efter de samme metoder og med de samme værktøjer som almindeligt træ.

Typer, anvendelsesklasser og mærkning

For at kunne bruge OSB pladen forsvarligt i byggeri, er der lavet standarder for pladernes kvalitet. Standarderne sætter minimumskrav til pladetyper og materialeegenskaber i forhold til den konkrete anvendelse.

De standardiserede kvaliteter er angivet i de europæiske produktstandarder, de såkaldte DS/EN´er. Europæisk OSB produceres i henhold til den europæiske produktstandard DS/EN 300. Til byggeri anvendes kvaliteterne OSB/2, OSB/3 og OSB/4.

Ved valg af kvalitet skal der tages hensyn til den fugtpåvirkning, der kan forventes ved pladens anvendelse. Trænormen DS 413 definerer tre klasser for anvendelse:

  • Anvendelsesklasse 1 er karakteriseret ved tørre omgivelser,
  • Anvendelsesklasse 2 tillader lejlighedsvis højere fugt (f.eks. i uopvarmede fritidshuse, garager o.l.)
  • Anvendelsesklasse 3 tillader stor fugtpåvirkning.

Til konstruktionsbrug (i henhold til DS/EN 13986) accepteres OSB/2 kun i anvendelsesklasse 1, mens OSB/3 og OSB/4 accepteres i både anvendelsesklasse 1 og 2. OSB plader accepteres ikke i anvendelsesklasse 3.

OSB plader til konstruktionsbrug – som f.eks. gulv og tag – skal være CE-mærket.

Få nærmere detaljer om standarderne og CE-mærkning hos Dansk Standard, Teknologisk Institut eller Træinformation.

Fysiske egenskaber

Densitet

OSB-pladernes densitet er højere end densiteten af det anvendte træ. Det er nødvendigt for at lime spånerne til hinanden: Limen har en højere densitet end træet, og spånerne presses tæt sammen når limen skal hærde. Middeldensiteter for OSB af nåletræ ligger typisk på ca. 600 kg/m3.

Fugtbalance

Fugtindholdet i OSB-pladerne indstiller sig i balance med den omgivende lufts relative fugtighed – ligesom i almindeligt træ. På grund af varmpresningen vil OSB-pladernes fugtprocent ved ligevægt være lidt lavere end i almindeligt træ.

Fugtbetingede dimensionsændringer

For at forebygge problemer med fugtbetingede dimensionsændringer af OSB, er det vigtigt at have kendskab til de fugttekniske egenskaber.

Pladernes fugtindhold skal allerede før indbygningen tilpasses til fugtforholdene på anvendelsesstedet. Ellers kan konstruktionen skades, når pladerne udvider sig eller svinder efter de er gjort fast.

Limningskvalitet

Kvaliteten af lim er afgørende for pladernes fugtbestandighed. Limen skal kunne tåle den fugt som pladerne udsættes for.

Formaldehyd

Formaldehyd er en kemisk forbindelse, som forekommer naturligt i bl.a. træ, æbler, tomater og gulerødder.

Formaldehyd indgår også i visse limtyper som indgår i produktion af bl.a. OSB plader.

I 1970’erne konstaterede man store problemer med indeklimaet i boliger, skoler og institutioner på grund af høje formaldehyd niveauer i indeluften. Derfor er der indført begrænsninger så pladematerialer afgiver væsentligt mindre formaldehyd end før.

OSB plader limet med en formaldehydafspaltende lim skal opfylde følgende grænseværdier:

  • Formaldehydindhold ≤ 8 mg/100g
  • Formaldehydemission ≤ 0,124 mg/m3

Læs mere om formaldehyd.

Modtag gratis nyt om træ:

73 kommentarer

  1. Johan siger:

    Hej, Jeg overvejer at bygge en indendørs skillevæg i OSB. Hvilken type OSB vil være bedst til formålet,- og er det i det hele taget sundhedsmæssigt forsvarligt?

    Med venlig hilsen, Johan

    1. Træ.dk siger:

      OSB plader kan være fremstillet med brug af lim der afgasser formaldehyd. Plader på det danske marked (i hele EU faktisk) skal dog overholde grænseværdier der sikrer sundt indeklima – så der skulle ikke være sundhedsmæssig problemer med at anvende OSB til en indvendig skillevæg.
      Der findes derudover Svanemærkede spånplader og OSB-plader der giver garanti for særligt lav afgasning.

      OSB fremstilles i 4 typer.
      OSB/1 – Almindelig indvendig brug (inklusive møbler) i tørre omgivelser.
      OSB/2 – Bærende plader til brug i tørre forhold.
      OSB/3 – Bærende plader til brug i fugtige forhold.
      OSB/4 – Kraftige bærende plader til brug i fugtige forhold.

      Til en indvendig skillevæg lyder det som om du skal have fat i en plade af typen OSB/2.

      1. Johan siger:

        Mange tak for det gode svar! Jeg går efter Svanemærket OSB/2.
        Vh, Johan

  2. Jesper siger:

    Kan OSB-plader bruges som undergulv ovenover gulvvarme?
    Mvh. Jesper

    1. Træ.dk siger:

      Der kan bruges godkendte både spån- OSB- og krydsfinerplader til undergulv. Evt. gulvvarme påvirker ikke pladernes styrke.
      For spånpladers vedkommende er der udviklet godkendte systemer med spor til varmeslanger fræset i pladerne.

  3. Kristian siger:

    Hey
    Jeg har har bygget en garage med osb plader som væg indenfor.
    Dem vil jeg godt male, men hvad skal jeg bruge for at knasterne ikke kommer igennem med tiden?

    – skal det grundes først og så males, eller bare males over 2 gange? 🙂

    1. Træ.dk siger:

      Jeg har ikke hørt at knaster fra OSB plader skulle give anledning til misfarvninger på malede overflader, men jeg skal ikke afvise at det kan ske. Jeg tror dog at det vil være meget begrænset. Jeg vil derfor anbefale i første omgang blot at følge anvisningen på den maling du har købt, og se tiden an. Hvis der senere opstår problemer med knastudtræk, vil jeg slibe pletterne ned, lakere med knastlak, før der males på ny.
      Mvh Træ.dk
      Simon

  4. Jonas siger:

    Hej

    Jeg har ladet mig fortælle, at OSB-pladen fungerer som en dampspærre, hvilket i så fald ville komplicere brugen af den som indervæg i hus (dampspærren vil så at sige få den forkerte placering). Det skulle have noget at gøre med limningen af træet. Er der noget hold i denne påstand? Eller nogen øvrige betragtninger, man bør gøre sig, når man anvender det som næstinderste lag i et hus, kun dækket af gipsplader, direkte skruet på OSB-pladerne?

    På forhånd tak!

    Jonas

    1. Miljøtømreren siger:

      Nej, det er ikke helt rigtigt. Osb-pladen kan fungere som damp-bremse, hvis man ikke har dampspærre. Ofte ifm en fugttransporterende isolering som papiruld eller hamp. I denne konstruktion er dampspærren (plastik-dug) decideret skadelig.

      Hvis du har en dampspærre (plastik) i konstruktionen kan du sagtens bruge osb og gipsplader alligevel. Dampspærren må max være 1/3 ude i konstruktionen (fra den varme side).

      Men hvis du bygger nyt, så drop plastikken. Så kommer du ikke til at bo i en plastikpose.

      Det er så vigtigt, at du isolerer med et fugttransporterende materiale og at din dampbremse (osb-pladerne) er helt tætte (dvs fuget).

      mvh
      Miljøtømreren

      1. Jakob siger:

        Det lyder rigtig spændende
        Hvor finder jeg dokumentation på osb pladers z-værdi og den slags??

        På forhånd tak 🙂

        Jakob

  5. Bjørn siger:

    1. Jeg skal montere en markise på en autocamper. Anvisning foreskriver at beslag skal skrues gennem karroseriplade ind i et stykke 22 mm krydsfinere med 5,5 mm skruer, der rækker ca. 18 mm. ind i pladen. Opnår jeg samme styrke ved at bruge OSB, evt. sammenlimet af to tyndere plader? Opnår jeg samme styrke hvis jeg i stedet bruger maskinskruer med passende store skiver på bagsiden af OSB-pladen?
    2. I et nyligt svar siger I at OSB kan købes Svanemærket. Jeg finder det ikke via Google eller i nogle af de førende byggemarkeder (har tjekket varer fra DLH og NPI). Kan I oplyse, hvor jeg kan købe Svanemærket OSB og/eller via hvilken grossist, de leveres?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Bjørn. Vi kan desværre ikke hjælpe med monteringsanvisninger til brugen af OSB plader i din autocamper. Vedr. Svanemærket, så kan jeg ikke umiddelbart genfinde det omtalte produkt – måske findes det ikke mere. På Svanemærkets hjemmeside kan du finde alle aktuelle byggematerialer der bærer mærket. Her fremgår pt. en række spånplader og træfiberplader. Se mere her: Svanemærkede byggematerialer.

  6. Annelise Kjær siger:

    Hej,
    Vi vil bygge en højseng til vores datter, og overvejer OSB plader. Er det forsvarligt med en børneseng i OSB og hvis ja, hvilken type vil I anbefale? I nævner Svanemærkede plader, men synes ikke jeg kan finde dem. Kan I anbefale et sted, hvor disse kan købes?
    På forhånd tak for hjælpen 🙂
    Annelise

    1. Træ.dk siger:

      Hej Annelise.
      Ja, det er muligt at bygge en børneseng i OSB. De fleste OSB plader er fremstillet til konstruktionsbrug og har høj bæreevne og vil sagtens kunne bruges til en børneseng. Jeg har dog svært at anbefale et konkret produkter da jeg ikke ved hvordan pladen præcis skal anvendes. Spørg evt. til råds i byggemarkedet hvor du køber pladen. På Svanemærkets hjemmeside kan man finde en oversigt over svanemærkede produkter. Her fremgår pt. ikke nogen OSB plader, men der er en del spånplader og træfiberplader. Se mere på Svanemærkets hjemmeside under byggematerialer.

      1. Annelise Kjær siger:

        Hej. Tak for svar:-) Nu var det med tanke på kemikalier i OSB pladerne? F.eks. i limen? Kan det være et problem ift. en børnesang?
        Mvh Annelise

        1. Træ.dk siger:

          OSB, MDF, spånplader og krydsfiner kan være fremstillet med brug af lim der afgasser formaldehyd. Plader på det danske marked (i hele EU faktisk) skal dog overholde grænseværdier der sikrer sundt indeklima – så der skulle ikke være sundhedsmæssig problemer med at anvende disse plader til en børneseng. En børneseng købt i fx Babysam, IKEA eller lignende, vil typisk være fremstillet af den samme type materialer. Den eneste måde helt at undgå lim på er udelukkende at anvende massivt træ.

  7. Jørn Thomsen siger:

    Hej,
    jeg er igang med at forny 1.salen med gulvvarme. Jeg påtænker at bruge OSBplader som færdig gulv altså direkte ovenpå gulvvarmen som er lagt i spånpladegulv.. Ser I nogle problemer i det? og findes der OSBplader på markedet som er helt jævne i overfladen?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Jørn. Vedr. anvendelsen af OSB til gulv vil jeg anbefale at du konsulterer en fagmand eller kigger nærmere i bøgerne TRÆ 63 & 64 – TRÆGULVE.
      De fleste OSB plader har en forholdsvis jævn overflade, men det er jo relativt. Til sammenligning vil krydsfiner eller træfiberplader måske være mere jævne. Det må være op til individuel smag og vurdering.

  8. Per Sørensen siger:

    Hej

    Kan man sætte tapet/væv direkte op på OBS/2 plade?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Per. Ja, vævklæber og tapetklister hæfter fint på OSB. OSB-pladens struktur vil evt. kunne ses igennem væv og tapet.

  9. Vinnie Holm siger:

    Vi er ved at opføre et rundtømmerhus, og havde tænkt, at der skulle to lag gips på ydervæggene ovenpå isoleringen. Altså indvendigt på ydervæggene. Kan vi bruge OSB plader i stedet for? Og skal der så to lag OSB plader på, ligesom med gipsen?
    Jeg kan godt lide strukturen i OSB, men kan man male ovenpå den med pænt resultat?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Vinnie. Vedr. anvendelsen af OSB som erstatning for gipsplader vil jeg anbefale at du konsulterer en fagmand eller kigger nærmere i bogen TRÆ 60 – TRÆPLADER. Find den i vores bogoversigt.
      OSB kan sagtens males, men det er en smagssag om det giver et pænt resultat. 🙂

  10. Vinnie Holm siger:

    Og kan vi undgå dampspærren, hvis vi bruger OSB plader. Det vil jeg meget gerne. Jeg har aldrig forstået fidusen i at bo i en plasticpose!

    1. Træ.dk siger:

      Hej Vinnie. Der er fordele og ulemper ved at anvende dampspærre, men sikkert er det at man skal være yderst varsom med at konstruere vægopbygningen korrekt, så der ikke opstår kondens og deraf følgende problemer med fugt og skimmelsvamp. Jeg kan kun anbefale at du konsulterer en fagmand der kan give dig konkret og faglig korrekt rådgivning. Læs evt. mere om efterisolering og brug af dampspærre i denne guide fra “Videnscenter for energibesparelse“.

  11. Robin Jørgensen siger:

    Hej med jer.
    Tak for denne gode side 🙂

    Jeg er ved at bygge et Isoleret værksted / Skur i min have, kan jeg bruge OSB plader til tagplader og lægge 1 lags selvklæbende tagpap oven på ?

    Mvh
    Robin

    1. Træ.dk siger:

      Hej Robin
      Tusind tak 🙂
      Vi kan desværre ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB, som du spørger til. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

  12. karsten nielsen siger:

    Hej
    Vi skal bygge nyt sommerhus.Tømren anbefaler osb plader som vindstop,hvad mener du om det af hensyn til fugt og skimmelsvampe?
    Væggen bliver muret op indvendig og vandskuret,ydervæggen bliver med 6 tommer regler med isolering derefter osb pladen med klemlister og klinkebeklædning.

    På forhånd tak.
    Karsten

  13. Stig siger:

    Hej
    Skal opføre en carport med tagpaptag. Er det OK at anvende OSB-plader som underlag for dette. Bør de behandles med maling/træbeskyttes – eller kan de henstå rå?

  14. Morten siger:

    Hej
    Vi skal bygge nyt hus, vi har valgt at bygge en trækonstruktion med skalmur. Pga for mange vinduer og døråbninger er vindkryds ikke muligt. Så vi vil sætte en osb plade undvendig til at tage kraftene, kan den holde til det. Bange for at få skimmel pga den sidder derude?? Konstruktionen vil være skalmur 2 cm luft – 12 mm osb – 195mm spærtræ – dampspære. Eller er det bedre at sætte vindpap på istedet for osb’en udvendig, monteres indvendig på spærtræet istedet og derefter dampspærer. Hvad siger I??

  15. Anders Hansen siger:

    Hej trae.dk

    Tak for en virkelig informativ og brugbar side.

    Vi overvejer at lave et gulv i vores køkken med OSB-plader.

    Tænker at det skal være OSB3 (bare for at være på den sikre side) og så vil vi gerne bejdse det i en farve.

    Spørgsmålet går på om bejdsen skal være af en speciel type for at kunne trænge ind i pladen?
    Og hvilken type lak vil være bedst ovenpå?

    Vi vil helst bevare så meget af strukturen i pladen, så derfor tænker vi noget som trænger ind og ikke ligger “ovenpå”.

    Det skal lægges ovenpå et eksisterende, men meget grimt trægulv – så hvor tyk skal OSB-pladerne være for at det føles massivt at gå på?

    På forhånd tak

  16. Sara siger:

    Hvad er lamda-værdien på OSB-plader?

  17. Kim Meilby Nielsen siger:

    hej jeg ville høre kan jeg bruge osb3 som vindspærre og så male dem sorte så skal der en skylleliste på 25 mm lodret træbeklædning 25 mm med 10 mm mellemrum de skal så virke som en uv bestandig vindspære

  18. Træ.dk siger:

    Tak for alle jeres spørgsmål. Vi må desværre meddele at vi ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB-plader. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

  19. Søren Parrot siger:

    Hej
    Jeg møder modstand og direkt ansvarfralæggelse fra ingeniøer når jeg som projekterende anbefaler at følge en meget anvendt og anbefalede tysk opbygning uden dampspærre…og varme tag
    Jeg opbygger såvel skeletvægge og lofter med træfiberisolering som er det Eneste 100% diffusionsåben isolering der transportere evt fugt væk og har bedst fugthåndteringsevne.
    Desuden iht ligeledes tysk passivhus standard fra større elementproducenter der anvender jeg osb3plader som dampbremsende bag 45mm installationsvægge / 70 mm loftopbygningen . osb3 skal dog tætnes med godkendt tape ved samlinger.
    HAR Træ ikke dokumentation og dette som utrolig mange tømre bygger med..?
    TAK

  20. Charlotte siger:

    Hej
    Jeg har en carport, hvor jeg gerne vil have vinduer i og beklædning med 1 på 2 og har nu tænkt på om jeg istedet for brædder kunne opsætte osb3 plader og så opsætte et brædder med afstand 10 cm imellem og det vil så se ud som var det brædder med 1 på 2. Osb3 pladerne vil jeg grunde og male grundigt lige efter opsætning og før jeg monterer brædderne, vil det være en god og holdbar løsning med eller vil krydsfiner plader være bedre at opsætte?
    På forhånd tak 🙂
    Mvh Charlotte

    1. Træ.dk siger:

      Det du beskriver kaldes en ”falsk” en-på-to beklædning. En sådan beklædning anbefales normalt udført med vejrbestandige krydsfinerplader. Få evt. mere konkret rådgivning hos Træinformation, der rådgiver om teknisk anvendelse af træ. Du kan også læse mere om facadebeklædning med træ og træplader i håndbøgerne TRÆ 60 Træplader og TRÆ 55 Træfacader.

  21. Jes Vestervang siger:

    Kræves der en særlig godkendelse i forhold til brandsikkerhed ved brug af OSB-plader som indvendig vægbeklædning?

  22. Jan Hermann Petersen siger:

    Hvad er skrue afstanden for OSB-plader, som første lag i loft, efterfulgt af et lag gipsplader?
    Det ville være nemt hvis man kunne nøjes med at skrue pr. 600 mm, den ene vej, så det passede med spærene.
    Hvis man bruger OSB-pladerne i loft og vægge og fuger dem tætte, kan man så bruge dem som dampspærre istedet for den traditionelle plastdug? Og kan man så bruge Rockwool FlexiBatts som isolering?

  23. Per Andersen siger:

    Hej.
    Kan man belægge OSB plader med epoxy og fiber, eller er der noget i pladerne der forhindrer det.
    Skal bruges i båd med fiber på begge sider, altså lukket helt inde.
    På forhånd tak.

  24. Rene Firring Givskud siger:

    Kan man ifølge brandregler bruge OSB/2 plader til udsmykning af lokaler og til fremstilling og beklædning af stande? de tages ned igen efter 2 dage. Er der forskel på om det er en midlertidig udsmykning (1 uge) eller en permanent løsning?

  25. Poul Erik Larsen siger:

    hvor langt må der være i mellem spæren på en osb 3 plade i 18 mm. der er 850 mm i mellem nu.

    1. Træ.dk siger:

      Hej Poul Erik
      Vi vil henvise dig til Træinformation: https://www.trae.dk/artikel/traeinformation/
      for råd og vejledning om den konkrete anvendelse af OSB-plader. Træinformation har udgivet bogen Træ 60 Træplader: http://www.traeinfo.dk/produkt/trae-60-traeplader/ , der bl.a. gennemgår forskellige anvendelser af OSB.

  26. Poul Lytthans siger:

    OSB udendørs klasse 3: Hvilken træbeskyttelse må man bruge? Både oliebaseret og vandbaseret?

  27. iben petersen siger:

    Hej. Jeg vil gerne bruge OSB plader i mit loft, monteret på spær med 60 cm afstand (ingen forskalning under hvis det kan undgås) og så gips udenpå osb´en. Det skal fungere som dampbremse (hørisolering), samt som støtte for gipsen så vi undgår forskalning, pga lav ståhøjde.

    1. Kan osb´en klare at være hæftet de 60 cm mellem spærrene?
    Hvilket produkt kan bruges som tætning der hvor der ikke kan være fer og notsamlinger, f.eks i hjørner og mellem loft og væg mv?

    på forhånd tak

    mvh Iben

  28. Jesper Pugholm Pedersen siger:

    Hej

    Jeg har bygget en garage, hvor ca. halvdelen bliver et lukket skur, dog uden isolering. Indersiden har jeg beklædt med OSB-plader. OSB- plader er vel som udgangspunkt ubehandlede og skal derfor behandles for ikke at suge fugt. Men er det noget, der egner sig bedre til behandling af OSB-plader end andet? Er oliebehandling bedre end træbeskyttelse.
    Mellemrummet mellem plader og fliser tænker vi at lukke med fliser vhja. fliselim. Vi er ivrige efter at komme i gang, men vil det ikke være en fejl at opsætte denne kant af fliser før OSB-pladerne er behandlede? Vil der ikke trænge fugt op i pladerne fra den ubehandlede del? Og sidste spørgsmål – hvis vi enten maler eller oilebehandler pladerne, er der så nogle krav til minimumstemperatur?
    På forhånd tak for hjælpen;-)

    Mvh. Jesper

  29. brian borelli siger:

    Hej.
    Jeg har renoveret min udestue i sommerhuset med klinkbeklædning udendørs og osb plader indvendigt. ( med vindpap, isolering, dampspærre m.v imellem ). Hvad kan jeg bruge til at spartle mine samlinger , skruehuller og ujævnheder i OSB pladerne med.
    på forhånd tak
    mvh
    Brian

  30. Morten siger:

    Hej
    jeg skal til og bygge et sommerhus. og vil derfor gerne bygge indervæggene af OSB plader. vil derfor gerne hører kan en OSB plade anvendes som en dampspær eller skal der ligges en Dampspær bagved inden montegering af OSB pladen.

    mvh morten

  31. Inge Holm siger:

    Kan man bruge osb 3 som gulv i en sauna?

  32. Mogens løvstad siger:

    Hej.
    Kan man bruge OSB plader som inderbeklædning til
    En udendørs sauna..
    Mogens.

  33. Per Hallum siger:

    Hej
    Jeg skal i gang med at efterisolere vit loft. Jeg tænker at bruge 11mm OSB-2 plader til formålet.
    Dvs pladerne monteres mellem isolering og en luftspalte under undertaget.
    Vil disse plader være egnet til det formål ?
    /Per Hallum

  34. Lars siger:

    Kan man fugtbeskytte osb 2 plader. Jeg har brugt dem i en garage og har efterfølgende set det skulle have været osb 3
    Sendt fra min iPhone

  35. Niels Dranov siger:

    Hej Træ

    Kan I give et par tip og obs-punkter til valg af + lakbehandling af OSB-plader? Det er til et gulv med gulvvarme i køkken/entré med stor gennemgang af mennesker med sko 🙂

    Vh Niels

  36. Træ.dk siger:

    Tak for alle jeres spørgsmål. Vi må desværre meddele at vi ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB-plader. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

  37. Marius Hovgaard siger:

    Kan OSB-3 plader tåle at være under vand i 2-3 måneder for senere at blive affugtet og brugt som gulvplader indendørs?

  38. Nicolai siger:

    Har en lille hus som jeg er ved og lave kan man bruge en osb 3plade som vindpap

  39. John Willumsen siger:

    Kan man bruge osb plader i en sauna inde under den indvendige beklædning uden problemer?

  40. Træ.dk siger:

    Tak for alle jeres spørgsmål. Vi må desværre meddele at vi ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB-plader. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

  41. Bo siger:

    Jeg tænker på at bruge OSB-3 plader til beklædning på ydervæggene på min nye tilbygning.

    Der vil blive forskallet med 5/4″-5 på 40 og pladerne bliver derefter skruet pr. 20cm, derefter beklædes de med hårde Rockwoolbats som til slut pudses.

    Vil det muligt?

  42. Bent siger:

    Hej. Skal bruge en udendørs træfiberplade der bære op til 150 kg i kortere tid ad gangen med understøttelse langs de fire sider.
    Hvilken tykkelse plade bør vælges ?
    Hav en god dag.

  43. Simon Stoof siger:

    Hej
    Jeg kunne godt tænke mig at anvende en OSB 4 som en dampbremse i en let ydervægskonstruktion, men jeg har svært ved at finde data på hvad Z-værdien på denne OSB 4 plade er. Kan I hjælpe mig med at finde dette?

  44. Flemming Juul siger:

    Jeg har tænkt mig at bruge OSB plader under gulv på et kolonihavehus. Gulvet er ca. 30 cm over jord. Ingen blank vand, men der er vel en øget luft fugtighed mellem jord og gulv, selvom jeg sætter luftriste i så luften udskiftes. Er det ok med OSB plader et sådan sted ?

  45. Helle Petersen siger:

    Hej
    Jeg har tænkt mig at bruge OSB plade til et computerbord. Hvad skal den behandles med, hvis jeg gerne vil have en overflade som er nem at tørre af for støv? og er det overhovedet muligt?
    Mvh.
    Helle

  46. Stefan siger:

    Hej Jeg skal lave et isoleret skur og er i tvivl om hvor tyk osb pladen som skal være væg skal være. Der bliver isoleret med 95mm mellem vindpap og osb pladen.

  47. Træ.dk siger:

    Tak for alle jeres spørgsmål. Vi må desværre meddele at vi ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB-plader. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

  48. Elvira siger:

    Hej, vi diskuterer her hjemme hvor meget en OSB-plade kan holde til af vægt. Har I mon et standardsvar på hvor meget en 22mm OSB/3 eller OSB/4 kan bære?

    Dbh,

    Elvira

  49. Martin siger:

    Hej,
    Tænker at lave en shelter. Har i den forbindelse OSB i tankerne som bund til dette.
    Er osb 3 brugbart til det eller vil det være for sårbart i forhold til fugt nedefra. Skal det evt. behandles eller er et andet produkt bedre?

  50. Søren siger:

    Hej
    Kan fx. OSB3 plader benyttes til at understøtte isolering mellem gulvstrøerne i uopvarmet anneks? Bundrammen er hævet ca. 10cm over jordniveau, så der burde ikke komme direkte kontakt med vand, men sikkert ikke undgåes opadstigende fugt fra jorden. 😉
    Mvh Søren

  51. Kurt Finsten siger:

    Hej
    Jeg tænker at bruge OSB3-plader til færdigt gulv i en stue. Underlaget er beton. Er der nogle særlige forhold, jeg skal være opmærksom på?
    Hvordan med vask af gulvet? Jeg går ud fra, at det skal forsegles med lak.
    Skal gulvet limes til betonen, eller skal det bare ligge løst ovenpå?
    Er det tilstrækkeligt med en tykkelse på 10-11 mm?
    Er der særlige regler mht. brandsikkerhed?

  52. Jacob siger:

    Hej. Jeg har en kold kælder, der ind i mellem opvarmes. Jeg har monteret dampspærre lige under gulvet over kælderen (også af hensyn til lugt). Jeg har rockwool imellem og har tænkt at brug OSB plader som loft, beklædt med gips. Men giver det en lomme med plastik på den ene side og osb på den anden, som vel ikke er så godt?

  53. Kasper Madsen siger:

    Hej.

    Jeg ser på muligheden for at lave spær i OSB. Lidt ala I-bjælken, men som en sandwich konstruktion med OSB i siderne, isolering i midten og en lægte eller 45×45 i top og bund. Er dette muligt? Findes der styrkeberegning for OSB på den led og er det noget i har erfaringer med? Hvilken plade ville i evt anbefale?

    Venlig hilsen

    Kasper

  54. Kasper siger:

    Hej Træ.Dk

    Kan ubehandlede OSB-3 plader benyttes som bund i en bundrem i et kolonihavehus, der står på punktfundament – 10-30 cm over jorden? Huset er lejlighedsvist opvarmet over vinteren – men ikke altid.

    Jeg har har hørt nogle folk giver dem tjære mod opadstigende fugt nedefra, men har også hørt andre sige, at det kan ødelægge limen.

    1. Mads Jensen siger:

      Træ.dk yder ikke rådgivning, men informerer udelukkende om træ generelt.
      For juridisk, teknisk og anden faglig rådgivning vedrørende anvendelsen af træ, henvises til Teknologisk Institut og Træinformation.
      God fornøjelse med projektet
      //Træ.dk

  55. Laurits Bruun siger:

    Hej Træ.dk
    Som jeg læser overstående artikel, kan OSB plader ikke anvendes i det som betegnes som “Anvendelsesklasse 3” hvor et miljø med stor fugtpåvirkning kan forventes. Vil en osb-plade placeret i en ventileret skalmur som vindspærre være i anvendelsesklasse 2 eller 3.? Og kan en OSB plade anbefales som vindspærre i et enfamilieshus?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Krydsfiner

Den skiftende fiberretninger skaber en plade med stor dimensionsstabilitet.

MDF

Kan laves af både løv- og nåletræ.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum