Kan man få allergiske reaktioner ved bearbejdning af tropisk træ?

0

Af -

Hej Træ.dk

Jeg har hørt en historie om 3 tømrersvende der har fået knopper og blærer i hoved og på hænder, efter at have savet og lagt Balau/Bankirai terrassebrædder.

Jeg har selv været i hårdttræsbrancehen i mange år og har aldrig hørt at Balua/Bankirai kan forårsage algergiske reaktioner. Har I hørt om nogle tilfælde?

Mvh
Peter

 

Svar

 

Kære Peter

Det lyder sandelig som nogle ubehagelige reaktioner som de tømmersvende har fået.

Det er en kendt sag at træstøv og fysisk berøring med forskellige træsorter kan forårsage allergi og udslet. Nogle træarter mere end andre, men især gælder det for tropiske træarter.
Se f.eks. denne artikel fra Miljøstyrelsen. Udklip ses nedenfor:

 

3.1 Allergiske symptomer forårsaget af eksotiske træarters indhold og afgivelse af kemiske stoffer
Der er fra litteraturen kendskab til en lang række træarter, der kan give anledning til forskellige symptomer hos mennesker. I langt de fleste tilfælde er de rapporterede symptomer imidlertid opstået i forbindelse med forarbejdning af træet, f.eks. savning eller slibning. Eksponering under forarbejdning er oftest mange gange større end eksponering ved almindelig brug af produkter. Eksponeringen kan i denne forbindelse ske ved indånding af de afgassede stoffer, indånding af støv samt ved hudkontakt med træ og træstøv

 

Find hele rapporten på Miljøstyrelsens hjemmeside: Afgivelse af kemiske stoffer fra produkter af eksotisk træ.

I rapporten (afsnit 3.1) er beskrevet en række symptomer forårsaget af nogle eksotiske træarter. Balau/Bankirai fra dit tilfælde fremgår ikke direkte i rapporten. Imidlertid er Balau/Bankirai et handelsnavn hvis latinske navn er Shorea spp. – og denne fremgår i rapporten under handelsnavnet meranti. Der findes omkring 150 arter af slægten Shorea spp. hvorunder altså både Meranti og Balau/Bankirai hører til, men om de begge kan føre til de symptomer som du beskriver, og som beskrives i miljøstyrelsens rapport, er svært for os at sige med sikkerhed. Vi vil dog mene at det ikke er usansynligt.

Hvis du vil have et mere sikkert svar, vil vi henvise dig til Thomas Witterseh fra Teknologisk Institut som var projektansvarlig for ovenstående rapport. Desuden kan vi henvise til Niels Morsing, ligeledes fra Teknologisk Institut, som også har ekspertviden om træ.

 

Med venlig hilsen
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×