Brændetårn eller træbriketter – hvad giver mest varme for pengene?

0

Hej Træ.dk

Min almindelige træleverandør kan desværre ikke levere noget, han tror vil blive tørt til næste fyringssæson, så jeg står for at afprøve en alternativ leverandør. Den nye leverandør kan levere to tårne ask for 3.100 kr. – ialt 6 rm brænde eller to paller med hver 960 kg træbriketter for 3.180 kr.

Hvad giver mest varme for pengene – første eller anden løsning?

Og hvor stor er forskellen efter jeres vurdering?

På forhånd tak!

Venlig hilsen
Per

Svar

Kære Per

For at sammenligne dine to senarier er det vigtigt at vide i hvilken form brændslet bliver leveret. Man kan nemlig ikke direkte sammenligne rummeter med kg, når man ikke ved hvilken slags rummeter der bliver leveret. Brænde bliver hos nogle leverandører leveret fint stablet, hos andre ligger brændet hulter til bulter i en kasse. Der er selvsagt mere luft imellem træstykkerne i det sidste tilfælde. For at omregne brændemængden til kg må man derfor kende til disse forhold.

Vi har regnet lidt på dine to løsningsmuligheder. Du kan se resultatet nedenfor:

Beregning af brændværdi - mest varme for pengene

Beregning af brændværdi – mest varme for pengene (Træ.dk)

 

Resultatet af beregningen viser, at briketterne leverer den billigste mængde energi uanset hvor fint askebrændet er stablet ved leverancen. Ved den bedste stabling af askebrændet koster energien 0,14 kroner pr. MJ. For briketterne koster energien 0,09 kroner pr. MJ. Briketterne er altså i dette tilfælde ca. 35 % billigere.  Vær dog opmærksom på at beregningerne er lavet på baggrund af standardværdier for virkningsgrad, brændværdi og fastmassetal, hvorfor beregningerne kan se anderledes ud i særlige tilfælde. Vær også opmærksom på at priserne kan varierer efter årstiderne og fra år til år.

Når du skal tage endelig stilling til hvad du skal købe skal du huske også at være opmærksom på kvaliteten af træbriketterne. Der er nemlig i flere tilfælde blevet konstateret at nogle udenlandske træbriketter er forurenede med plast, gummi og andre affaldsprodukter. Fyring med den slags brændsel er ikke tilladt i Danmark da der kan udvikles giftige dampe under forbrændingen.

Håber du kan bruge vores svar og held og lykke med brændet.

De bedste hilsner
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×