Er der træ nok?

2

En læser spørger, om der er nok træ til alt det, vi gerne vil bygge. Læs Træ.dk's svar her.

Af -

Eva skriver:

Hej Træ.dk

Bare et spørgsmål fra en af jeres læsere.

Hvis træ skal være en meget større del af de materialer, som skal bruges i byggeindustrien – er der virkelig nok træ til det?

Jeg ved godt, at der plantes nyt, men det tager da mange år før et træ når en størrelse, som kan bruges. Kommer vi ikke til at mangle rigtig meget træ?

 

Svar

Kære Eva

Mange tak for din mail og dit gode og relevante spørgsmål.

Forudsætningen for at kunne tale om træ som et klimavenligt materiale til byggeriets grønne omstilling er bæredygtig skovdrift.

Træbranchen, forbrugere og producenter medvirker alle til at skubbe skovdriften i en mere bæredygtig retning ved at efterspørge bæredygtigt træ. Bæredygtigt træ kan dokumenteres gennem certificeringsordninger som PEFC og FSC.

Der er rigeligt med træ i skovene til det, vi bruger træ til nu, og efterhånden som der bruges mere træ, plantes der flere skove.

Men hvis al verdens beton- og stålbyggeri skulle erstattes af træ på én gang, ville der ikke være tilstrækkeligt bæredygtigt træ. Der er dog al mulig grund til at tro, at udviklingen vil ske gradvist, og at en øget efterspørgsel vil blive mødt af et gradvist øget udbud af bæredygtigt tømmer. Det vil øge skovarealet, mobilisere træressourcen i de eksisterende skove, og bevare skoven frem for at rydde den til fx landbrug. Samtidig bliver vi hele tiden bedre til at udnytte det træ, vi fælder i skoven, så ingen ressourcer går tabt.

Så det helt korte svar på dit spørgsmål er ja! Der er træ nok, og jo mere bæredygtigt træ vi bruger, jo mere kommer der, og jo bedre er det for klimaet.

Vi har skrevet mere om dette emne og hvis du har lyst, kan du læse det her.

Mvh Træ.dk

2 kommentarer

  1. Lars Ostenfeld Riemann siger:

    Et godt svar på spørgsmålet kan finde ved at kigge på et land som Finland. De havde i over 100 år en stor Paper & Pulp industri, som eksporterede papir til hele verden baseret på deres skovdrift. I de sidste 10 år er papirforbruget faldet drastisk, idet vi ikke længere læser papir-aviser eller printer dokumenter på papir. Resultatet er at træmængden i de finske skove stiger med hundrede millioner af kubikmeter hvert år. Alt dette ubrugte træ ville kunne fældes og bruges i byggeriet og træmængden ville stadig være i balance.

  2. Erik Reimers siger:

    TIL Lars
    Ring gerne til Erik Reimers, Trælast agent i mere end 46 år og med et samarbejde med rigtig mange store savværks/papier koncerner i både Sverige og Finland.
    MVH Erik Reimers mobil nr 40133616 Trælast agentur Hjalmar Wennerth

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×