Er det godt eller skidt at give terassen linolie?

0

Af -

Kære Træ.dk

Jeg har med interesse læst om testen af linolie på jeres hjemmeside. Jeg iler til med et spørgsmål, som jeg ikke har kunnet finde svar på – og som jeg håber I måske kan give svar på.

Det drejer sig om, at jeg gerne vil brolægge en terrasse med 10 cm høje egetræsklodser – altså sat på højkant med endetræet opad.

Eg har en naturlig “imprægnering” i form af garvesyre, men det jeg tænker på er, om det alligevel vil være godt eller mest skidt at give det en gang linolie lige efter lægning.

Jeg er bange for at det måske vil øge tendensen til at overfladen bliver “smattet” i de våde måneder?
Jeg tænker også på, om det måske er bedre at give den ende et lag linolie, der vender nedad mod sandet?

Tak om I kan svare mig – eller henvise til noget egnet information om emnet

Med venlig hilsen
Thomas

 

Svar

Kære Thomas

Eg er, som du nævner, fra naturens side meget modstandsdygtig over for råd og svamp og kan selv i jordkontakt holde i over 25 år. Det gælder imidlertid kun for egetræets kerneved. Splintveddet, altså det yderste lyse træ lige under barken, har dårlig holdbarhed. Vi kan derfor ikke anbefale at bruge splintveddet i direkte kontakt med jorden.

Nu til dit spørgsmål: Når du har lagt din terasse, vil du nok opleve, at træet med tiden kan blive gråt og tørt på overfladen.

Dette kan man undgå ved at behandle med træolie, hvorved træet igen kommer til at se “friskt” ud. Hvis der anvendes linolie, anbefales det generelt, at det har tilsat fungicid for at hindre skimmelvækst i selve olien.

Vi tror ikke at overfladen vil blive smattet i de våde måneder. Linolien vil trænge ned i træet og hærde og kun hvis træet er meget lidt sugende, vil der i dagene/ugerne efter behandlingen, være en tynd oliefilm på overfladen. Overskydende olie skal tørres af med en klud (HUSK: klude vædet i linolie kan selvantænde). Det vil under alle omstændigheder ikke være skidt for træet at behandle med linolie, allerhøjest vil indsatsen være unødig, da egetræ i sig selv er meget holdbart. For syns skyld vil det dog være indsatsen værd. Derfor mener vi heller ikke at du behøver at behandle undersiden af klodserne, men det skader som sagt ikke.

Held og lykke med terassen.

Med venlig hilsen
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs også:

Overfladebehandling af træ – miljøforhold

Læs om miljø- og sundhedsmæssige forhold ved udvendig overfladebehandling af træ. De overordnede middeltyper gennemgås og de miljø- og sundhedsmæssige forhold under udførelse, brug og bortskaffelse beskrives.

Overfladebehandling – midler

Denne artikel omhandler overfladebehandlingsmidler til træbeskyttelse, grunding, porefylding og toplag. Artiklen gennemgår hvilke midler der findes og hvilken funktion de har som overfladebehandlingsmiddel.
Læs mere

Overfladebehandling af nyt træ: Grundprincipper

Sol og regn er hårdt ved alt udvendigt træværk. Artiklen handler om grundprincipperne for overfladebehandling af nyt træ, der udendørs vil blive påvirket af vejrliget.
Læs mere

Eg

Egen vokser i det meste af verden og er et almindelig forekommende træ i de danske skove.

Holdbarhed – Valg af træ

Træ i konstruktioner, der bliver udsat for klimatiske og biologiske påvirkninger, kan have en meget varierende holdbarhed. Holdbarheden kan forlænges ved at følge en række tommelfingerregler der er beskrevet i denne artikel. Hvor man også kan læse om forventet levetid for træarter i forskellige udendørs konstruktioner.

Holdbarhed: Levetider for træ

I denne artikel er en række træarters levetider i forskellige brugsklasser (miljøer) beskrevet. Der findes 5 klasser, og artiklen har en lang række eksempler på hvilke træarter der hører til de forskellige klasser.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×